eTwinning Project “Hercules, the founder of Olympic Games”

24 σχολεία από την Εf7λλάδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία, ειδικότερα το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, 2 τμήματα 5ου Νηπιαγωγείου Δράμας, 14ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, 2ο Πειραματικό Πρότυπο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, 12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου , 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο  Καλλονής, Λέσβος, Νηπιαγωγείο Στίβου, Νηπιαγωγείο Βίβλου Νάξου, Νηπιαγωγείο Παράκιλα Λέσβου, 1ο νηπιαγωγείο Αρναίας, 11ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, Νηπιαγωγείο Μεγάλης Παναγιάς, 3ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου , Gpp Guliver Satu Mare,Romania, Panevėžio lopšelis-darželis  “Vaivorykštė” Λιθουανία, Viniaus lopšelis-darželis ,,Vieversys”, Λιθουανία, Προσχολικά ιδρύματα “Milka Dimanic” Σερβία, προσχολικά ιδρύματα “Đulići” Zaječar Σερβία, Aladdin Ιδιωτικό νηπιαγωγείο Κύπρου – Nicosia, Fatma AliyeTa. Lisesi ( Εφαρμοσμένο Νηπιαγωγείο) Yeşilyurt / MALATYA Türkiye, Toki Bahar İlkokulu Yeşilyurt/Malatya Türkiye, Şehit Ahmet Aytemur Anaokulu Battalgazi/Malatya Türkiye συνεργάστηκαν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ηρακλή.

Στα πλαίσια εφαρμογής του αναλυτικού προγράμματος σπουδών οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την τοπική ιστορία του δήμου Βόλβης, όπου έχει έδρα το νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, η Βόλβη ήταν Νύμφη, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος,  που ζούσε στα νερά της λίμνης, την οποία και προστάτευε. Σύμφωνα με τον Αθήναιο, απέκτησε με τον Ηρακλή έναν γιό, τον Όλυνθο. Από αυτήν την Νύμφη πήρε το όνομά της η λίμνη Βόλβη , η οποία αναφέρεται από το Στράβωνα. Έτσι εντάχθηκε το νηπιαγωγείο στο πρόγραμμα αυτό.

Αρχικά δημιουργήσαμε έναν χάρτη όπου βάλαμε το όνομα του σχολείου μας και μια φωτογραφία για να γνωριστούμε. Στη συνέχεια κάθε σχολείο έστειλε την πρότασή του για το λογότυπο και τη μασκότ του έργου. Αφού ανεβάσαμε τις προτάσεις μας, η ψηφοφορία έγινε σε ένα ψηφιακό εργnipiagogeio 1αλείο που αναδείκνυε το τελικό μας λογότυπο που ήταν η σημαία του έργου μας. Ακολούθησε άλλη ψηφοφορία! Όταν ψηφίστηκε η τελική μασκότ, τότε κάθε σχολείο αναπαρήγαγε το σχέδιο σε τρισδιάστατη μασκότ με ανακυκλώσιμα υλικά όπως ύφασμα, μαλλί, νήματα κ.λπ.

Αφού δημιουργήθηκε ένα βάζο με ερωτήσεις – απαντήσεις από τους δασκάλους. Αυτά αφορούσαν τη ζωή του Ηρακλή από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που πηγαίνει στον Ευρυσθέα για να εκπληρώσει το χρησμό για να τον υπηρετήσει. Οι μαθητές επέλεξαν τυχαία από το βάζο μία ερώτηση-απάντηση. Οι μαθητές αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του Ηρακλή και δημιούργησαν τις δικές τους οπτικές δράσεις. Στο Νηπιαγωγείο Στίβου δραματοποιήσαμε την ερώτηση «Ήξερες ότι αν και ο πατέρας του Ηρακλή ήταν ο Δίας , ο Ηρακλής ανατράφηκε από τον Αμφιτρύωνα;». Ακόμη για την ανίχνευση εμπέδωσης των νεοαποκτειθησών γνώσεων χρησιμοποιήθηκε ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών (Κουίζ).  Σε ψηφιακό εργαλείο τοποθέτησαν ταυτόχρονα τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις με τη σειρά, μαζί με τις δημιουργίες τους.

Στη συνέχεια υπήρχαν 12 ζεύγη σχολείων. Κάθε ζευγάρι διάλεξε έναν άθλο με κλήρωση. Το νηπιαγωγείο Στίβου έγινε ζευγάρι με το 11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής .Κάθε ζευγάρι γνωρίστηκε πρόσωπο με πρόσωπο και επέλεξε τη συνεργατική δράση για το έργο που είχε κάνει. Κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας  οι μαθητές των δύο νηπιαγωγείο γνωρίστηκαν μεσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Webex. Στη διάρκεια της συνάντησής παρακολούθησαν ένα διαδραστικό βίντεο (https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1337019)  και απαντούσαν εναλλάξ οι μαθητές των δυο νηπιαγωγείων. Στην συνέχεια δημιούργησαν ένα ψηφιακό πίνακα padlet ,όπου τοποθέτησαν ένα ψηφιακό βιβλίο που δημιούργησαν από κοινού σχετικά με τον άθλο του Ηρακλή με τον Κέρβερο του Άδη, εκπαιδευτικά βίντεο και παιχνίδια και ένα αίνιγμα.

Με αφορμή το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας των φετινών Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι οι μαθητές μας συμμετείχαν στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωσε το σχολείο μας. Όλοι οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε αγώνες, τρέξιμο 50 μέτρων, άλμα εις μήκος, ακόντιο. Ο 1ος 2ος και 3ος νικητής ανά σχολείο, που διακρίθηκε, τιμήθηκε με το κλαδί ελιάς.

Στο τέλος δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και παίξαμε συνεργατικά με το σχολείο συνομηλίκων σε μια διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη. Επιπλέον εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετείχαν σε διαδικασίες τελικής αξιολόγησης του προγράμματος. Ακολουθεί η παρουσίαση του προγράμματος στον παρακάτω σύνδεσμο. https://blogs.sch.gr/nipstivou/files/2024/06/eTwinning-Project-1.pdf