Να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο,ακόμη και όταν ουρανός δεν υπάρχει…Οδ.Ελύτης

 

ΚΑΛΕΣ

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική “κάθαρση”. Επίσης μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.

Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι τα Κούλουμα ,που είναι η καθαροδευτεριάτικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα κούλουμα προέρχονται από τη λατινική λέξη Culumus που σημαίνει αφθονία αλλά και το τέλος, δηλαδή το τέλος της αποκριάς. Ότι κι αν σημαίνει όμως η λέξη αυτή στις μέρες μας είναι ημέρα διασκέδασης, φαγητού και οικογενειακής συνύπαρξης.

Οι χαρταετοί-Μίκης Θεοδωράκης

Το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δύναμη να ξεσηκώνει σε όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό, αλλά πάντοτε πολύχρωμο πανηγύρι χαράς.

kite children-painting-49

Για τα ελληνικά κούλουμα, ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των δικών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.

xart

Η χαρά όλων αλλά ιδιαίτερα των παιδιών είναι το πέταγμα του χαρταετού που θέλει ιδιαίτερη μαστοριά και ιδανικές καιρικές συνθήκες φυσικά. Κάποιες πληροφορίες ερμηνεύουν το πέταγμα του χαρταετού σαν την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό.

Και ο δικός μας χαρταετός…..

xa

Ήρθες πάλι τρελό καρναβάλι….

Τι είναι όμως οι Απόκριες και το καρναβάλι;

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή.  Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί,  δηλαδή «να απέχουν από κρέας».

Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).

Ονοµάζεται και Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σηµαίνει οι τρεις ύµνοι που συνηθίζουµε να λέµε στην εκκλησία.

Κατά την διάρκεια αυτών των ηµερών, γιορτές και εκδηλώσεις οργανώνονται παντού και οι άνθρωποι διασκεδάζουν πολύ, και κυρίως τα παιδιά. Οι ενήλικες και τα παιδιά µεταµφιέζονται µε αστεία κουστούµια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήµους όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας.

Απόκριες στην Ελλάδα και στον κόσμο.

(Εποπτικό υλικό)

Απόκριες στο Ρίο ντε Τζανέιρο

carn4 01
03 02

Απόκριες στη Βενετία

b1 b4
 b3 b2

Μπούλες στη Νάουσα Ημαθίας ( Παραδοσιακό Δρώμενο)

 m m2

 Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα, ένα πρωτότυπο και μοναδικό θέαμα

 a a1

Κουδουνοφόροι στο Σοχό Θεσσαλονίκης,  ένα δρώμενο, τουλάχιστον 150 χρόνων,  που συνδέεται με την ευφορία της γης, και τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας.

k k1

Η ξακουστή «Μόστρα» των Θυμιανών της Χίου έχει ρίζες στα χρόνια του Μεσαίωνα όταν οι πειρατές λυμαίνονταν το Αιγαίο. Ο μύθος λέει ότι μια Τυρινή Κυριακή όταν διασκέδαζαν οι Θυμιανούσοι, βγήκαν στις γειτονικές ακτές πειρατές.

 mox  mox1

Το Κοζανίτικο καρναβάλι με τους γνωστούς φανούς του και τα ξακουστά χάλκιναfanos

αλλά και και κρναβάλια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως το Ξανθιώτικο , το γειτονικό μας Τυναβίτικο, του Μοσχάτου και το ποιο γνωστό το Πατρινό καρναβάλι.

carnivalkids1 MIKROI
 1  f56335a10d7a21c1fd477cd23e9edb72_XL

Έτσι… οι Απόκριες τελειώνουν…… και αρχίζει η Σαρακοστή , δηλαδή  έχουµε 40 ηµέρες για το Πάσχα…

sarakosth

και  η δική μας Κυρά Σαρακοστή , ιδέα από ΕΔΩ

SARA1 sarw
 SARA 1 sara3

Η Καθαρά ∆ευτέρα έχει τα δικά της έθιµα.

Οι Έλληνες συνήθως τρώνε συγκεκριµένα είδη θαλασσινών (χταπόδι, καλαµάρια, γαρίδες και µύδια), µια ποικιλία τουρσί λαχανικών (ειδικά µικρές πράσινες πιπεριές, καρότα και κουνουπίδι), ελιές και ορεκτικά φτιαγµένα για την µοναδική λαγάνα. Τα ορεκτικά είναι νηστίσιµα, όπως ταραµοσαλάτα (φτιαγµένη από αυγά ψαριού).

Μην ξεχνάτε! ∆εν πρέπει µα πλύνετε το κεφάλι σας την εβδοµάδα µεταξύ της «Κυριακής της Απόκρεω» και της «Κυριακής της Τυρινής»! Είναι η εβδοµάδα του τυριού και τα µαλλιά σας θα γίνουν άσπρα σαν το τυρί!!!!!!!!!!!

Τις μάσκες θα φορέσουμε και στο χορό θα τρέξουμε…

Και ήρθε η ώρα να διώξουμε αυτά που μας στεναχωρούν,  και

να βάλουμε στολές….
pierotos

διαβάζουμε το παραμύθι

arlekinos_sarh_cover

φτιάχνουμε το Α του Αρλεκίνου, μια πολύ όμορφη εργασία από

Los Niños

arl2 arl1 arl

φτιάχνουμε την μάσκα του Αρλεκίνου….

maska

και  τρέχουμε στο χορό…


maxo

αλλά δεν σταματάμε εκεί… αν και μας έχουν αποδεκατίσει οι ιώσεις…

φτιάχνουμε καπέλο γελωτοποιού  και στολίζουμε μια μάσκα με τα χρώματα που μας αρέσουν…

 P1012219  P1012222

αλλά και Minions και χελωνονοντζάκια

P1012223

Ήρθε η Αποκριά, κάθε λύπη…. μακριά !!!!!

Από τις ποιο αγαπημένες γιορτές των παιδιών είναι οι Απόκριες.

01
και αγαπημένος μασκαράς, ο κλόουν ή παλιάτσος !!!!

Ξεκινάμε λοιπόν με ένα αγαπημένο τραγούδι

Ο Παλιάτσος – Παιδική Χορωδία

και συνεχίζουμε με ένα τραγούδι του Γ. Σακελλαρίδη

Ο Κλόουν

Διαβάσαμε το πολύ ωραίο βιβλίο
unnamed
και το κάναμε να …πετάξει!!!!

Σχεδιάσαμε τα χαρακτηριστικά των δικών μας κλόουνklooun1

 και ένα φύλλο στα μαθηματικά από το αγαπημένο

Νηπιαγωγός για πάντα….

και λίγο τέχνη….γιατί …..

“τελικά είναι πολύ εύκολο να κάνεις κλόουν…….Θα γίνουμε καλλιτέχνες για κλόουν!!!!”

kl1 kl
kl2 kl4
 kl3
 kl6

κάναμε και τον εαυτό μας κλόουν

 

klly klth

ιδέες από το Pinterest!!!

Τέλος …κλόουν με cd….

 clcd1 kl cd

Οι ζεστές Αλκυονίδες μέρες και ο μύθος της Αλκυόνης

Tο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου συνήθως ηρεμεί ο καιρός, πέφτει το κρύο και έτσι έχουμε για μερικές μέρες μια σχετική καλοκαιρία.
Oι κάπως ζεστές αυτές χειμωνιάτικες ημέρες, είναι οι γνωστές ως “Αλκυονίδες ημέρες”.
Η ονομασία “Αλκυονίδες ημέρες” οφείλεται στους αρχαίους Έλληνες και την συναντάμε στον Αριστοτέλη.

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που από τους πρώτους είχαν παρατηρήσει τις λίγες μέρες καλοκαιρίας που παρουσιάζονται το χειμώνα που σύμφωνα με τον πανάρχαιό μας μύθο, πήραν το όνομά τους από την Αλκυόνα, το ψαροπούλι της ακτής που κλωσά τα αυγά του αυτές τις μέρες.
Μια άλλη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας των αλκυονίδων ημερών είναι ότι έλαβαν το όνομά τους, από τον αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων. Η ονομασία του άστρου οφείλεται στο πτηνό αλκυόνη. Το άστρο αλκυόνη αυτή την εποχή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες του Ιανουαρίου και όταν ο ουρανός είναι ανέφελος, το άστρο Αλκυόνη είναι ορατό στο σύμπλεγμα των Πλειάδων σαν κορώνα της «Πούλιας» δηλαδή των Πλειάδων.

Ποιο είναι όμως το μήνυμα των Αλκυονίδων  Ημερών;

Συμβολικά οι Αλκυονίδες Μέρες  μπορούν να παρομοιαστούν  σαν την  ελπίδα μέσα στην απόγνωση ή σαν την αισιοδοξία μέσα στην απαισιοδοξία. Μέσα στις κρύες μέρες του χειμώνα υπάρχει αυτή η ζεστή διακοπή των λίγων αυτών ημερών που μας προετοιμάζει να υποδεχθούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι γεμάτοι με ελπίδα και αισιοδοξία κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μετά την αφήγηση του παραμυθιού το δραματοποιήσαμε και φτιάξαμε ένα εικονόλεξο με το μύθο της Αλκυόνης.

O ΜΥΘΟΣ ALKYONH 2
ALKYONH3

Τέλος έγινε ελεύθερη εικαστική απόδοση του μύθου.

ALK 1 ALK L

m1 m2


 

Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει….




φλεβαρης

Μικρός, Κουτσός, Κρυάρης, Κλαδευτής, Λησμονιάρης (γιατί όταν ξεκινάει να βρέχει ξεχνά να σταματήσει), Χορευτής, Φλιάρης, Κούντουρος και Κουτσοφλέβαρος είναι  οι πιο γνωστές ονομασίες του σ΄όλη τη χώρα. Ξέρουμε πως είναι ο μήνας με τις λιγότερες μέρες, τις είκοσι οκτώ  και τα δίσεκτα χρόνια παίρνει άλλη μια και μεγαλώνει, χωρίς ποτέ να  καταφέρνει να φτάσει τους υπόλοιπους…

Είναι το στερνοπούλι του χειμώνα, το δεύτερο εγγόνι του χρόνου, ο μήνας των φλεβών δηλαδή των υπόγειων νερών  που αναβλύζουν από τη γη λόγω των πολλών βροχών. Ο πιο χαρούμενος και σκανδαλιάρης μήνας που αν και κουτσός ξέρει να χορεύει, να διασκεδάζει, να αγαπά τις σκανταλιές.

Μια παράδοση λέει, πως…

Μια φορά κι έναν καιρό που τα αμπέλια που είχαν ο Δεκέμβρης, Γενάρης και ο Φλεβάρης δεν τους έδωσαν πολύ κρασί, αποφάσισαν να ενώσουν όσο έβγαλαν  και να το βάλουν  όλοι μαζί σε ένα βαρέλι. Ο Φλεβάρης που το είχε βάλει πρώτος, μια μέρα, χωρίς να ρωτήσει τους άλλους δυο, το τρύπησε στο κάτω μέρος για να  πιει λίγο κρασί. Φυσικά δεν ήπιε μόνο το δικό του αλλά και των άλλων. Σαν το μάθανε τα αδέλφια του, θύμωσαν πολύ. Για να τον τιμωρήσουν ο καθένας τους του πήραν μια μέρα. Κι από τότε έχουν τριάντα μία κι εκείνος μόνο είκοσι οκτώ…

Κατασκευή μικρού βιβλίου με το μύθο του Φλεβάρη

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον μύθο.

P1012090

P1012087

P1012089

και το κάναμε βιβλιαράκι.

P1012091

και ένα φύλλο εργασίας  στη γλώσσα από

Μαθαίνω για το Φεβρουάριο

P1012123

Ζωγραφίζουμε μια παροιμία για το Φεβρουάριο

P1012126