Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2025
Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία: ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά
Στο νηπιαγωγείο μας, αυτήν την εβδομάδα γνωρίσαμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973 και μιλήσαμε με τα παιδιά για την αξία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Με απλό και τρυφερό τρόπο, μέσα από συζήτηση, εικόνες και παραμύθια προσαρμοσμένα στην ηλικία τους, προσεγγίσαμε έννοιες όπως:
🌿 Ειρήνη
🌿 Σεβασμός
🌿 Ισότητα
🌿 Ελευθερία στη σκέψη και στον λόγο
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό.
Πειραματιστήκαμε με χρώματα και υλικά και φτιάξαμε χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τα σύμβολα εκείνης της εποχής.
Διαβάσαμε και παραμύθια που μας βοήθησαν.
Μέσα από ειδικά επιλεγμένες ιστορίες, καταλάβαμε ότι:
➡ τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους,
➡ όλοι αξίζουμε να ακουγόμαστε,
➡ όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.
Γιατί είναι σημαντικό;
Η δημοκρατία δεν είναι απλώς μια λέξη – είναι ένας τρόπος να ζούμε όλοι μαζί με σεβασμό και αγάπη. Στο νηπιαγωγείο μας, προσπαθούμε καθημερινά να καλλιεργούμε αξίες που θα ακολουθήσουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή.
Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, όχι για να φοβηθούμε, αλλά για να μαθαίνουμε και να προχωράμε όλοι μαζί σε ένα μέλλον με περισσότερη ειρήνη και ελευθερία.
Και φυσικά, ασχοληθήκαμε και με την “Ντενεκεδούπολη”, το αγαπημένο μας παραμύθι, που μέσα από τους ήρωές του μιλάει με τόσο όμορφο και κατανοητό τρόπο για την αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της συνεργασίας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιστορία, συζήτησαν για το πώς νιώθουν οι ήρωες όταν κάποιος τους περιορίζει, αλλά και πώς αλλάζουν όλα όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ένα παραμύθι που κάθε φορά μας θυμίζει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στη φωνή μας και στη χαρά της ελευθερίας.
Την ημέρα της γιορτής παρουσιάσαμε κουκλοθέατρο με την Ντενεκεδούπολη και στη συνέχεια κάναμε μια μικρή «διαδήλωση», όπου τα παιδιά κρατούσαν τα πλακάτ τους και φώναζαν το μήνυμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».
Οι νομοί της Κρήτης
Σε ένα μεγάλο χαρτί είναι σχεδιασμένη η Κρήτη χωρισμένη στους 4 νομούς της. Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες. Κάθε ομάδα παίρνει έναν νομό σχεδιασμένο σε χαρτόνι και κολλά πάνω σε αυτό μπαλάκια από γκοφρέ. Κάθε νομός έχει διαφορετικό χρώμα. Στη συνέχεια τα παιδιά της κάθε ομάδας κολλάνε το νομό τους πάνω στην Κρήτη.












