5 Ιουνίου γιορτάζουμε το περιβάλλον!!!

Αυτή τη βδομάδα, στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ασχοληθήκαμε με το οικολογικό παραμύθι «Ο Δρακοπόταμος»,της Βάσως Μιχαηλάκη- Αρφαρά.

Πρόκειται για ένα παραμύθι που μιλάει για την μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος με τρόπο απλό και κατανοητό για τα παιδιά.
Ο δράκος που έκανε ξαφνικά το πανέμορφο ποτάμι να γίνει επικίνδυνο και απειλητικό είναι η μόλυνση. Τα ζωάκια που χαίρονταν τις ομορφιές του ποταμού αναλαμβάνουν να βρουν και να σκοτώσουν αυτό τον δράκο. Στην προσπάθεια τους αυτή καταφέρνουν να ευαισθητοποιήσουν και τον άνθρωπο τον οποίο κάνουν σύμμαχό τους.
Η περιπέτεια αυτή ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου με τον πιο παραστατικό τρόπο χάρη στην πλούσια και διασκεδαστική εικονογράφηση του ζωγράφου Θέμη Κοντογούρη και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει τα παιδιά.

 

Στο πρώτο υποτμήμα του τμήματος μας έγινε ανάγνωση του παραμυθιού.

-Ακολούθησαν ερωτήσεις κατανόησης .

-Έπειτα καθένα   επέλεξε ελεύθερα  να  ζωγραφίσει μια σκηνή από το  παραμύθι, όποια εκείνο  προτιμούσε . Καθένα  ζωγράφισε τυχαία διαφορετική σκηνή από το παραμύθι.

-Στο τέλος  παρουσίασε ένας –ένας τη ζωγραφιά του στου άλλους περιγράφοντας την.

– Στο διάλειμμα σχηματίσαμε μια γραμμή ελικοειδή -κύματα και προσπαθήσαμε να τη διανύσουμε  με κλειστά και ανοιχτα  βήματα για βρούμε τη φωλιά του δράκου.

Την επόμενη μέρα έγινε   ανάγνωση του ίδιου παραμυθιού και στο δεύτερο  υποτμήμα με επένδυση μουσικού χαλιού ,που δημιουργήθηκε για αυτό το παραμύθι.

Μουσική παράσταση με το παραμύθι “Ο Δρακοπόταμος” της Β. Μιχαηλάκη – Αρφαρά

https://www.youtube.com/watch?v=ag7DvGY5mf0

Παρουσιάσαμε στα παιδιά  τις ζωγραφιές που έκαναν οι φίλοι τους την προηγούμενη μέρα  για το παραμύθι που μόλις άκουσαν. Τις περιγράψαμε, τις βάλαμε στο πάτωμα από τη ανάποδη. Καθένα έπαιρνε μία ζωγραφιά, την παρατηρούσε.

Ένα παιδί θέλησε να αναδιηγηθεί το Δρακοπόταμο.

Όποιος κρατούσε μια εικόνα που συμφωνούσε με τη διήγηση που ακούγαμε την τοποθετούσε στο πάτωμα.

Έτσι τα παιδιά του προηγούμενου τμήματος έγιναν οι νέοι εικονογράφοι  του Δρακοποταμου,  και του σημερινού  τμήματος οι νέοι συγγραφείς.

Η δεύτερη ομάδα ήθελε να χαρίσει μια ακόμη δημιουργία στους φίλους που δεν έβλεπε.

Είδαμε κάποιες εικόνες από τον υπολογιστή για αυτό το θέμα, διαλέξαμε  κάποιες που μας άρεσαν .

Πήραμε λοιπόν  νερομπογιές και φτιάξαμε ένα κολάζ με θέμα «Αγαπώ το Περιβάλλον»

Το βάλαμε σε  ένα φάκελο για να το δώσει την επόμενη μέρα  η κυρία στους φίλους μας.