Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2024
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφιλοχίας “Π. Κόκκαλη”
Τη Τρίτη 20/2/2024, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης “Το στέκι μας…η βιβλιοθήκη”, επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφιλοχίας “Π. Κόκκαλη”. Εκεί, είχαμε τη χαρά να μας υποδεχθεί η κυρία Δήμητρα και να μας ξεναγήσει στους χώρους της Βιβλιοθήκης.
Στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, είδαμε παλιές εφημερίδες, περιοδικά, γραμματόσημα, παλιό τυπογραφικό μηχάνημα, καθώς και προσωπογραφίες Ελλήνων Αγωνιστών.
Στον πρώτο όροφο, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης και δεν έχασαν χρόνο να κοιτάζουν παραμύθια και να ξεφυλλίζουν.
Στη συνέχεια, η κυρία Δήμητρα μας συγκέντρωσε και μας έδειξε τη διαδικασία δανεισμού βιβλίων και μας διάβασε το υπέροχο βιβλίο Σώστε τον κύριο Kου (Συγγραφεας: Helen Stephens). Μετά, γράψαμε γραμματάκια, ζωγραφίσαμε και περπατήσαμε στους διαδρόμους της Βιβλιοθήκης αναζητώντας το πρώτο γράμμα του ονόματος μας!
Στο τέλος, τα παιδιά ρώτησαν ποιες ώρες είναι ανοιχτή η Βιβλιοθήκη και υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν με τους γονείς τους για να δανειστούν βιβλίο!
Η αόρατη κλωστή
Διαβάσαμε το υπέροχο βιβλίο της Patrice Karst ” Η αόρατη κλωστή”.
Μάθαμε ότι οι άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλον είναι πάντοτε συνδεδεμένοι με μια πολύ ειδική κλωστή φτιαγμένη από αγάπη, την οποία αν δε μπορείς να τη δεις, μπορείς να τη νιώσεις με την καρδιά σου. Η αόρατη αυτή κλωστή πάντα θα υπάρχει εκεί για να σ’ ενώνει μ΄αυτούς που αγαπάς όπου και αν βρίσκονται.
Το στέκι μας … η βιβλιοθήκη
Στη τάξη μας διαμορφώσαμε με χαρά το στέκι μας … τη βιβλιοθήκη!
Οικοδεσπότης μας είναι η κεντρικός ήρωας του βιβλίου “Η Κρυψώνα” της Γ. Τσορώνη-Γεωργιάδη
Κάθε Παρασκευή τα παιδιά επιλέγουν ένα βιβλίο, για να το διαβάσουν μαζί με τους γονείς τους το Σαββατοκύριακο και το επιστρέφουν τη Δευτέρα, διηγώντας την ιστορία στην παρεούλα.
Δεν αρκεί μονάχα αυτό…
Θα πρέπει να διασκεδάσουν με τους γονείς, παίζοντας το παιχνίδι που συνοδεύει το βιβλίο ,όπως για παράδειγμα ένα παζλ του εξώφυλλου, μια χρονική ακολουθία εικόνων, καθώς και να εκφράσουν τις εντυπώσεις τους στο φύλλο καταγραφής!
Κάθε παιδί διαθέτει τη δική του ταυτότητα με το συμβόλαιο, που τη τοποθετεί στο κλαδί με το βιβλίο που έχει επιλέξει, και καταγράφει στην καρτέλα δανεισμού τον τίτλο του.
Καρτέλες Δανεισμού ———-> κλικ εδώ
Ταυτότητες ———-> κλικ εδώ και εδώ
Παράλληλα, σε κάθε παιδί έχουν δοθεί οι κανόνες δανεισμού και σε έντυπη μορφή, για να μην τους ξεχνάνε τα Σαββατοκύριακα παρέα με τους γονείς τους.
Ωστόσο, για να θυμούνται τους κανόνες, τα παιδιά δημιούργησαν στο σχολείο το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι
“Ποιος θα δανειστεί βιβλίο;”
με 5 παίκτες και 1 ζάρι!
Ο πρώτος που δανείζεται βιβλίο είναι ο νικητής!
Αρκεί να γλιτώσει τα εμπόδια που τον στέλνουν…βήματα…πίσω… ανάλογα με το αν έχει μουτζουρώσει, σκίσει ή τσαλακώσει ένα βιβλίο!
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – 6 Φεβρουαρίου 2024
Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με απλά λόγια για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.
Για να δείτε το βίντεο, κάντε κλικ εδώ!
Συζητήσαμε για το τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς και δημιουργήσαμε την αφίσα μας.
Ποιος θα γίνει αρχηγός; (Λ. Δενεζάκη)
Διαβάσαμε το παραμύθι “Ποιος θα γίνει αρχηγός;” της Λ. Δενεζάκη. Στο Δάσος κανένα ζώο δεν ήταν χαρούμενο και αυτό γιατί τα μεγαλύτερα ζώα πείραζαν τα μικρότερα. Κάτι έπρεπε να γίνει… ένα συμβούλιο. Ακολούθησε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα: Καλό είναι ο καθένας να βρίσκει τι θέλει να κάνει για να γίνει ο ίδιος ευτυχισμένος, αλλά και για να δώσει χαρά στους άλλους!
Και αν τύχει κάποιος να μας κάνει μια μουντζούρα στο χαρτί μας, τότε δε θα στενοχωρηθούμε. Απλά θα τη μεταμορφώσουμε με τη φαντασία μας σε κάτι όμορφο!
Ο Γλεντζοφλέβαρος (Γ. Τσορώνη-Γεωργιάδη)
Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Γλεντζοφλέβαρος” της Γ. Τσορώνη-Γεωργιάδη, όπου Φλεβάρης εκφράζει τη μειονεξία που νιώθει. Μέσα από την ιστορία, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι είναι μοναδικός με τις δικές του ικανότητες και καλούνται να υποδυθούν τον Φλεβάρη και να πουν γιατί θα ήταν περήφανα. Επίσης, κατανοούν ότι κ αυτά είναι μοναδικά και το καθένα αναγνωρίζει τις δικές του ικανότητες για τις οποίες είναι περήφανο.
Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση!
Επίσης, κατασκεύασαν τον δικό τους Γλεντζοφλέβαρο: