Στο πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων δόθηκε έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων της επικοινωνίας και της αυτομέριμνας. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκαν δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους, καθώς και την αντίληψη της ατομικής τους ύπαρξης μέσα στο σύνολο της ομάδας.
1ο Εργαστήριo : Ο εαυτός μου
Αρχικό μας μέλημα για να μπορέσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν σωστές προσωπικές σχέσεις, μέσα σ’ ένα κλίμα συναισθηματικής αποδοχής, ασφάλειας και αυτοεκτίμησης ήταν η γνωριμία με τα μέλη της ομάδας και η παρουσίαση του εαυτού μας.
Έτσι παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας με τη χρήση του ονόματός μας και το αρχικό του γράμμα. Έπειτα το ζωγραφίσαμε και στολίσαμε της τάξης μας.
Για να γνωριστούμε όμως καλύτερα μεταξύ μας, είπαμε κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό μας, όπως ποιο είναι το αγαπημένο μας χρώμα, παιχνίδι και ο καλύτερός μας φίλος. Ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας, γράψαμε το όνομά μας και συλλέξαμε όλες τις πληροφορίες με τις προτιμήσεις μας, συνθέτοντας έτσι την ταυτότητάς μας.
2ο Εργαστήριο : Εγώ και οι άλλοι
Μέσα από την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τα παιδιά διαμορφώνουν μία θετική προσωπική και κοινωνική εικόνα του εαυτού τους. Παίξαμε παιχνίδια συνεργασίας σε ζευγαράκια, σε ομαδούλες και όλοι μαζί μία ομάδα.
3ο Εργαστήριο : Οι κανόνες μας, μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι; Πώς πρέπει να επικοινωνούμε και να συμπεριφερόμαστε για να υπάρχει αγάπη, σεβασμός, ασφάλεια και ηρεμία στην τάξη μας; Αφού συζητήσαμε όλοι μαζί και προβληματιστήκαμε, ορίσαμε τους κανόνες συνομιλίας και συμπεριφοράς της τάξης μας. Τους καταγράψαμε και τους κολλήσαμε στην τάξη μας για να τους βλέπουμε και να ανατρέχουμε σε αυτούς όποτε χρειάζεται.
4ο Εργαστήριο : Με τα χέρια μου μπορώ
Συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας. Θέσαμε στα παιδιά προβληματισμούς για τους τρόπους που μπορούμε να πιάσουμε ένα αντικείμενο χωρίς τα χέρια μας. Μπορούμε να γράψουμε χωρίς τη βοήθεια των χεριών μας; Είναι εύκολο ή δύσκολο; Μιμούμαστε κινήσεις με τα χέρια και τα παιδιά με τα χέρια τους δείχνουν τι μπορούν να κάνουν.
Σκεφτόμαστε πώς κάνουν τα χέρια μας όταν θέλουμε να δείξουμε την αγάπη και τη φιλία μας. Αγκαλιάζουμε, χαιρετάμε, φτιάχνουμε μια καρδιά με τα δάχτυλά μας ή στέλνουμε ένα γλυκό φιλί. Πόσο χαρούμενους και ευτυχισμένους μπορούμε να κάνουμε τους φίλους μας με τα χέρια μας! Μπορούμε όλοι να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να δείχνουμε τη φιλία μας και όχι για να πληγώσουμε ή να βλάψουμε κάποιον. Αν το υποσχεθούμε όλοι μέσα στην τάξη μπορούμε να το καταφέρουμε!
Έπειτα φτιάξαμε τα αποτυπώματα των χεριών μας και τα χρωματίσαμε με όμορφα χρώματα, καθώς επίσης ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι “Ένας ο αντίχειρας”.
5ο Εργαστήριο : Το δώρο της όρασης
Αφού διαβάσαμε το παραμύθι «Φένια η αγαπημένη των ήχων» συζητήσαμε για όσα μπορούμε να δούμε. Προβληματιστήκαμε για το τι κάνουν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν; Παίξαμε παιχνίδια προσομοίωσης με κλειστά μάτια και προσπαθήσαμε να περπατήσουμε, να μαντέψουμε ποιος είναι μπροστά μας ή τι πιάνουμε με τα χέρια μας. Παίξαμε τυφλόμυγα. Οι γονείς μας σίγουρα το έχουν παίξει αυτό το παιχνίδι όταν ήταν μικροί. Ήρθε η ώρα να το παίξουμε και εμείς. Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τον φίλο μας χωρίς να τον βλέπουμε;
Παρακολουθήσαμε το βίντεο “Pip / A Short Animated Film by Southeastern Guide Dogs”. Ο Pip είναι ένα μικρό σκυλάκι με μεγάλα όνειρα. Εκπαιδεύεται για να γίνει οδηγός τυφλών. Τι κάνει ένας οδηγός σκύλος και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν άνθρωπο τυφλό στο δρόμο; Το λευκό του μπαστούνι και τα μαύρα του γυαλιά θα μας δώσουν την απάντηση.
6ο Εργαστήριο : Θέλω να γίνουμε φίλοι
Θέλεις να γίνουμε φίλοι; Μία ερώτηση που γεμίζει τα παιδιά χαρά, αγάπη και αυτοπεποίθηση. Τι πιο όμορφο από το να έχεις φίλους. Για τα παιδιά η δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων είναι πολύτιμη. Μέσω αυτής καλλιεργείται η ικανότητα της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης με τους άλλους, του σεβασμού, της συνεργασίας, της επίλυσης συγκρούσεων, καθώς επίσης ενισχύεται και η αυτοεκτίμησή τους. Έτσι παίξαμε παιχνίδια εμπιστοσύνης και παιχνίδια συνεργασίας. Ανακατέψαμε όλα μαζί τα συστατικά (αγάπη, χαρά, σεβασμός, ευγένεια, εμπιστοσύνη, συνεργασία) και φτιάξαμε τη ΦΙΛΙΑ.