17 Νοέμβρη

Κάποτε, σε μια διαφορετική, μα όμορφη χώρα, ζούσαν ντενεκεδάκια. Ήταν ευτυχισμένα και ζούσαν αρμονικά…ώσπου μια μέρα εμφανίστηκε ένας άγριος, δύστροπος, αυταρχικός και κακός ντενεκές που χωρίς να ρωτήσει κανέναν, επέβαλε τη γνώμη του στους κατοίκους της ντενεκεδούπολης……Ο Σοφός, ο Βουτηρένιος, η Μηλίτσα, και τα άλλα ντενεκεδάκια δεν τον άφησαν όμως να τους κάνει ό,τι θέλει εκείνος !!!Επαναστάτησαν και φυσικά κατάφεραν να κερδίσουν την ελευθερίας τους.

Αγαπήσαμε τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης και με πολύ φαντασία και όρεξη έφτιαξε ο καθένας τον αγαπημένο του.

 

Η ιστορία της Ντενεκεδούπολης μεταφέρθηκε πίσω από το πανί. Τα ντενεκεδάκια μας αφηγήθηκαν τις περιπέτειές τους μέσα από το κουκλοθέατρο.

Με την ιστορία της Ντενεκεδούπολης έμοιαζε και η ιστορία της Ελλάδας, το Νοέμβρη του 1973!!!

Κάπως έτσι λοιπόν μάθαμε για το Πολυτεχνείο, για του φοιτητές που θυσιάστηκαν για την δημοκρατία.

Με το παιχνίδι των εικόνων “απαγορεύεται-επιτρέπεται” καταλάβαμε ακόμα περισσότερο την έννοια της δημοκρατίας και της δικτατορίας και φυσικά αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα.

Έπειτα τραγουδήσαμε τραγούδια που μιλούν για δημοκρατία, για ισότητα, για ελευθερία…

http://https://www.youtube.com/watch?v=DO59rJw17vY

Ζωγραφίσαμε ένα πανό και φωνάξαμε με όλη μας τη δύναμη συνθήματα που φώναζαν εκείνο το Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο

ΨΩΜΙ       ΠΑΙΔΕΙΑ            ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρέφομαι υγιεινά, μεγαλώνω σωστά

Κι αφού γευτήκαμε τα λαχταριστά φρούτα του φθινοπώρου, αρπάξαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την υγιεινή διατροφή. Τι άραγε πρέπει να μπαίνει στα πιάτα μας;; Ας διαλέξουμε λοιπόν από αυτά που μας προσφέρονται…

Μπορεί στην αρχή το πιάτο μας να γέμισε με ανθυγιεινές τροφές, αλλά στη συνέχεια φροντίσαμε να τις αντικαταστήσουμε με φαγητά χωρίς ζάχαρη , αλάτι και λίπη!!

 

Κι επειδή είμαστε πια μεγάλα παιδιά, μάθαμε και πως να φτιάχνουμε μόνοι μας ένα υγιεινό πρωινό. Αλείφουμε μέλι στο ψωμάκι…

Φρούτα και λαχανικά έπιασαν την κουβέντα. Άρχισαν να λένε τις βιταμίνες που το καθένα μπορεί να μας προσφέρει και από την τόση παρέα, προέκυψε κι ένας γάμος. Ο πρίγκιπας λεμόνης με την όμορφη κρεμμύδω τέλεσαν έναν ευφάνταστο και υγιεινό γάμο.

Μετά τους γάμους σειρά είχε να εξερευνήσουμε το σώμα μας. Ξεκινήσαμε λοιπόν από μέσα. Εσωτερικά όργανα και σκελετός. Πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε το σώμα μας και τι ακριβώς χρειάζεται; Μάθαμε για το πεπτικό μας σύστημα, τα πνευμόνια, την καρδιά, τον σκελετό μας.

Τα πνευμόνια μας φουσκώνουν σαν τα μπαλόνια και ο σκελετός μας προστατεύει όλα τα εσωτερικά όργανα. Ακούσαμε τους χτύπους της καρδιάς μας και κάναμε γυμναστική για να την κάνουμε ακόμα πιο δυνατή.

εκείνο βέβαια που μας τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν ο σκελετούλης που ζήτησε να μιμηθούμε τις κινήσεις του….

Η αλήθεια είναι ότι το διασκεδάσαμε πολύ και έγινε το αγαπημένο μας παιχνίδι. Πολύ ενδιαφέρον όμως είχαν και οι αγώνες που παίξαμε με τα μπαλάκια που φυσούσαμε. Έπρεπε να φτάσουν στο τέρμα χωρίς να βγουν από το διάδρομό τους και φυσικά χωρίς να τα ακουμπήσουμε. Τα δυνατά μας πνευμονάκια μας βοήθησαν πολύ σε αυτούς τους αγώνες. Τέλος, φτιάξαμε μια ζωγραφιά, πάλι χωρίς χέρια, αλλά μόνο με τη βοήθεια της αναπνοής μας!!

Ζωγραφική με καλαμάκια

Αγώνες αναπνοής!!

Κάπως έτσι λοιπόν δε γνωρίσαμε μόνο το σώμα μας και τις ανάγκες του, αλλά παίξαμε και πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια.

Φρούτα του Φθινοπώρου

Το Φθινόπωρο, εκτός από τα πρωτοβρόχια, τα σαλιγκάρια, τα κιτρινισμένα φύλλα και το δροσερό αεράκι, φέρνει και πεντανόστιμα φρούτα. Μιλήσαμε για τα αχλάδια, χορέψαμε τα μήλα, παίξαμε κουκλοθέατρο, μάθαμε πολλές παροιμίες και δοκιμάσαμε πολλά μα πολλά φρούτα..

τα μήλα και τα αχλάδια μας πιάνουν την κουβέντα!!

Παίζουν κουκλοθέατρο

Κι επειδή είμαστε πολύ τυχεροί, όπως έχω ήδη επισημάνει, ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο που η φύση του μας χαρίζει πολύτιμα αγαθά. Ένα από αυτά είναι και το σταφύλι. Δικαίως λοιπόν, ασχοληθήκαμε λίγο παραπάνω με αυτό το φθινοπωρινό φρούτο. Δίπλα στο σχολείο μας υπάρχουν πολλά αμπέλια κι έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη, τα περιεργαστήκαμε..

Πήγαμε εκδρομή και στο Λυχνοστάτη. Κι εκεί δοκιμάσαμε σταφίδες, πετιμέζι, και μουστοκούλουρα και γίναμε αμπελουργοί. Μα εκείνο που μας εντυπωσίασε πιο πολύ απ’ όλα ήταν που πατήσαμε τα σταφύλια. Πλύναμε τα πόδια μας και μπήκαμε στο πατητήρι. Περάσαμε υπέροχα!!!

.

Μα η δουλειά του αμπελουργού δε σταματά εδώ. Πήγαμε και στο καζάνι του χωριού μας και ο κύριος Γιάννης και η κυτία Λίνα μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά.

Μας εξήγησαν πως βγαίνει η ρακί, μας ξενάγησαν στο καζάνι τους και μας κέρασαν και μια πορτοκαλάδα!!

Η εμπειρία μας ήταν μοναδική και περάσαμε υπέροχα!!!!

 

 

Κι ένα τραγούδια για τα σταφύλια