Ο ΤΣΕΣΤΕΡ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

0

Συγγραφέας: ΚΩΣΤΑΛΑ ΜΑΡΙΑ | Κατηγορία ΑΡΧΗ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΑΞΗΣ, ΤΣΕΣΤΕΡ | , στις 04-10-2024

Στο νηπιαγωγείο μας αυτή την εβδομάδα, διαβάσαμε ένα πολύ τρυφερό και εκπαιδευτικό παραμύθι, το “The Kissing Hand” του Audrey Penn, που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε την αξία της αγάπης και της ασφάλειας, ειδικά όταν τα παιδιά κάνουν ένα σημαντικό βήμα στη ζωή τους, όπως είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το παραμύθι μιλά για τον μικρό Τσέστερ, ένα ρακούν που νιώθει άγχος για την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Η μαμά του, όμως, του δείχνει ένα ξεχωριστό τρόπο για να νιώσει ασφάλεια. Του δίνει ένα φιλί στο χέρι, το οποίο μπορεί να το “κουβαλάει” μαζί του όλη την ημέρα, σαν μια απόδειξη της αγάπης της, ακόμα και όταν εκείνη δεν είναι κοντά του.

Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά σας την ιστορία του Τσέστερ πατώντας εδώ.

Αυτή η όμορφη ιστορία αποτέλεσε την αφετηρία για να συζητήσουμε με τα παιδιά για το πώς μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον, ακόμα και στο σχολικό μας περιβάλλον.

Το Συμβόλαιο των Κανόνων μας

Μετά το παραμύθι, συζητήσαμε για τη σημασία των κανόνων μέσα στην τάξη μας. Οι κανόνες δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, αλλά κάτι που όλοι συμφωνούμε και δημιουργούμε μαζί. Έτσι, τα παιδιά έλαβαν ενεργό ρόλο στη δημιουργία του “Συμβολαίου των Κανόνων της Τάξης μας”. Καταλήξαμε σε απλούς, βασικούς κανόνες που μας βοηθούν να ζούμε αρμονικά και με σεβασμό:

  • Να ακούμε τους φίλους μας και τις δασκάλες μας στην παρεούλα και να σηκώνουμε χεράκι όταν θέλουμε να μιλήσουμε.
  • Να μοιραζόμαστε τα παιχνίδια μας και να τα μαζεύουμε όταν τελειώσει το παιχνίδι.
  • Να σεβόμαστε τον χώρο και τα πράγματα του άλλου.
  • Να θυμόμαστε τις “μαγικές λεξούλες” και να λέμε “ευχαριστώ”, “παρακαλώ” και “συγνώμη”.
  • Να βοηθάμε ο ένας τον άλλον
  • και πολλοί άλλοι…

Αυτοί οι κανόνες συμφωνήθηκαν και υπογράφτηκαν από όλα τα παιδιά, δημιουργώντας έτσι ένα συλλογικό συμβόλαιο που μας ενώνει σαν ομάδα.

 

 

 

 

Το Φανάρι της Σκέψης: Στάσου, Σκέψου, Πράξε

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να εσωτερικεύσουν καλύτερα τη σημασία των κανόνων και πώς να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, εισαγάγαμε το “Φανάρι της Σκέψης”. Όπως ένα φανάρι στον δρόμο μας καθοδηγεί πότε να σταματήσουμε και πότε να προχωρήσουμε, έτσι και το φανάρι της σκέψης μάς διδάσκει να σταματάμε και να σκεφτόμαστε πριν πράξουμε.

  • Κόκκινο: Στάσου – Όταν κάτι συμβαίνει που μας δυσκολεύει ή μας αναστατώνει, το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε. Σταματάμε τη δράση και δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ηρεμήσει.
  • Πορτοκαλί: Σκέψου – Αφού σταματήσουμε, σκεφτόμαστε. Τι συμβαίνει; Πώς νιώθω; Ποιες επιλογές έχω; Το πορτοκαλί μας καλεί να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και να σκεφτούμε διάφορες λύσεις πριν προχωρήσουμε.
  • Πράσινο: Πράξε – Μόλις έχουμε σκεφτεί, μπορούμε να προχωρήσουμε στη δράση. Ποια είναι η σωστή απόφαση; Πώς μπορώ να πράξω με ευγένεια και σεβασμό; Το πράσινο μας δίνει το σήμα να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Αυτή η μέθοδος του “Στάσου, Σκέψου, Πράξε” βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοέλεγχο και υπευθυνότητα. Μέσα από παραδείγματα και παιχνίδια ρόλων, μάθαμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φανάρι της σκέψης στην καθημερινότητά μας στο σχολείο και στο σπίτι.

IMG 4039

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα παιδιά κατανόησαν πως, όπως ο Τσέστερ στο παραμύθι νιώθει ασφαλής με το “φιλί στο χέρι” της μαμάς του, έτσι κι εκείνα μπορούν να βρίσκουν δύναμη και ηρεμία μέσα από τη σκέψη και τις σωστές αποφάσεις. Μαζί, χτίζουμε μια τάξη γεμάτη αγάπη, σεβασμό και συνεργασία, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται πριν δράσουν και να φροντίζουν ο ένας τον άλλον.

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για την ενεργή τους συμμετοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να δημιουργούμε μαζί!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση