ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

0

Συγγραφέας: ΚΩΣΤΑΛΑ ΜΑΡΙΑ | Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ | , στις 25-10-2023

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ημέρα μνήμης κι εθνικής υπερηφάνειας για το λαό μας που υψώνοντας το ανάστημά του στάθηκε ατρόμητος μπροστά σε “γίγαντες” παλεύοντας για το δίκαιο και την ελευθερία του.

Στις τάξεις μας παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο προκειμένου να μάθουμε τι συνέβη στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής.

 

Screenshot 2023 10 25 at 13 49 33 28η οκτωβριου νηπιαγωγειο egg YouTube

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

 

Διαβάσαμε σχετικά βιβλία

 

Μιλήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη.  Συζητήσαμε για τα άσχημα που προκαλεί ο πόλεμος, κάναμε τη διάκριση ανάμεσα σε αμυντικό κι επιθετικό πόλεμο και τονίσαμε τη σημαντικότητα του υπέρτατου αγαθού της “ειρήνης”. Τα παιδιά, αφού μίλησαν για τα συναισθήματα που τους προκαλεί ο πόλεμος και για το πώς φαντάζονται την ειρήνη, απέδωσαν εικαστικά αυτές τις δύο αντίθετες έννοιες.

20231024 095413

Τραγουδήσαμε επετειακά τραγούδια και μιλήσαμε για τη Σοφία Βέμπο. Ακούσαμε το τραγούδι “Παιδιά της Ελλάδας” και συζητήσαμε τις εικόνες του.

 

Η 28η Οκτωβρίου είναι και γιορτή της σημαίας. Είδαμε τη σημαία της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Συγκρίναμε τα χρώματα και τις γραμμές των σημαιών και μιλήσαμε για το συμβολισμό της ελληνικής σημαίας.

Προσωποποιήσαμε την Ελλάδα και τη στολίσαμε με τις σημαίες που φτιάξαμε.

Γράψαμε το ΟΧΙ, παίξαμε με τα γραμματάκια που το αποτελούν και συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας.

IMG 0465

Παίξαμε παιχνίδια στον διαδραστικό πίνακα….

Βάλε τις σημαίες στη σωστή σειρά

Κουίζ πολλαπλής επιλογής

Πόλεμος και ειρήνη

 

 

 

 

 

αλλά και με κάρτες στην τάξη για να εμπεδώσουμε όσα μάθαμε.

IMG 0468

IMG 1356

Την παραμονή πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας η σχολική γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όλα τα παιδιά ενωθήκαμε, ακούσαμε  και τραγουδήσαμε αγαπημένα τραγούδια της εποχής, είπαμε τα ποιήματα μας και κλείσαμε τη γιορτή μας με τον εθνικό μας ύμνο και με μια μικρή παρέλαση στην αυλή του σχολείου.

20231027 085944

 

IMG 0507

 

Φεύγοντας πήραμε μια κατασκευή που είχαμε ετοιμάσει τις προηγούμενες ημέρες.

IMG 0463

Σεισμός…σεισμός…μη σε πιάνει πανικός!

0

Συγγραφέας: 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ | Κατηγορία ΣΕΙΣΜΟΣ | , στις 12-10-2023

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών που είναι 13/10 , ασχοληθήκαμε αυτήν την εβδομάδα με τους σεισμούς και κάναμε την προβλεπόμενη άσκηση ετοιμότητας.

Αρχικά μιλήσαμε για το σεισμό, είπαμε πώς προκαλείται και γνωρίσαμε τα όργανα που μετράνε τους σεισμούς. Μάθαμε σχετικές λέξεις όπως σεισμογράφος, ρίχτερ, επίκεντρο, ένταση, ασθενής , ισχυρός, τσουνάμι, κ.α.

Έπειτα συζητήσαμε πώς προστατευόμαστε από αυτούς και είδαμε σχετικά βίντεο.

Screenshot 2023 10 12 at 16 22 54 σεισμος νηπιαγωγειο YouTube

 

 

Σεισμός: πώς προστατευόμαστε

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=jOVReeTaL2Y

 

 

Σεισμός και είμαι στην τάξη μου!

 

 

 

 

Τι να κάνω την ώρα του σεισμού

 

 

Τι να κάνω την ώρα του σεισμού

 

 

 

Στη συνέχεια ακούσαμε τραγούδια για το σεισμό……….

Screenshot 2023 10 12 at 17 04 35 σεισμός νστο νηπιαγωγειο YouTube

 

 

 

Σεισμός, φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός

 

 

Screenshot 2023 10 12 at 17 04 08 σεισμός νστο νηπιαγωγειο YouTube

 

Η χελώνα του σεισμού

 

 

 

 

…..και ετοιμάσαμε τη βαλίτσα έκτακτης ανάγκης με τα απαραίτητα πράγματα.

IMG 0367

 

Για να δούμε τι θυμόμαστε, ζωγραφίσαμε τι πρέπει να περιέχει η τσάντα αυτή σε φύλλο εργασίας.

 

Κάναμε μια όμορφη κατασκευή: τροχό με τα τρία βήματα προστασίας από το σεισμό, την οποία πήραμε μαζί μας στο τέλος της ημέρας.

IMG 0366

 

Επίσης αναφερθήκαμε στα χρήσιμα τηλέφωνα και τα γράψαμε σε ομαδική εργασία κολάζ.

Παίξαμε παιχνίδια στον διαδραστικό πίνακα για τον σεισμό …

Τέλος πραγματοποιήσαμε την πρώτη άσκηση σεισμού στο χώρο του νηπιαγωγείου μας. 

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

0

Συγγραφέας: ΚΩΣΤΑΛΑ ΜΑΡΙΑ | Κατηγορία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ | , στις 04-10-2023

Στις 4 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Με αφορμή το βιβλίο “Ξουτ”

συζητήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων και είπαμε τι χρειάζονται και πώς πρέπει να τους φερόμαστε. Το παραμύθι αυτό ευαισθητοποιεί τα παιδιά στο θέμα των αδέσποτων ζώων και τα βοηθάει να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα δικά τους ζωάκια.

Φτιάξαμε ένα σχετικό εικονόλεξο…

 

 

Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας ζωάκι…

20231004 094701

 

Ακούσαμε φωνές από ζώα της αυλής, του δάσους και της ζούγκλας και προσπαθήσαμε να τα αναγνωρίσουμε. Επίσης εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιο μας λέγοντας πώς κάνει κάθε ζώο (γαβγίζει, νιαουρίζει, κακαρίζει, βρυχάται, βελάζει…)

 

Συμπληρώσαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου με το κατοικίδιο ζωάκι που έχουμε ή που θα θέλαμε να είχαμε…

IMG 0322

 

Ζωντανέψαμε στην τάξη μας μέσω μιας εφαρμογής διάφορα ζωάκια και φωτογραφηθήκαμε δίπλα τους!!!

Φτιάξαμε σουπλά και τα πήραμε σπίτι μας για να μας υπενθυμίζουν πώς πρέπει να φερόμαστε στα ζωάκια…

IMG 0321

Αν θέλετε, μπορείτε να παίξετε και στο σπίτι τα παρακάτω παιχνίδια με ζωάκια…

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση