Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Το Νηπιαγωγείο μας αποτελεί μέρος της μεγάλης οικογένειας των Οικολογικών Σχολείων -Δίκτυο Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης, συμμετέχοντας ενεργά με δράσεις και σχέδια εργασίας για την καλλιέργεια οικολογικής κουλτούρας και την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Οι δράσεις που έχουν αναρτηθεί στο συγκεκριμένο ιστοχώρο μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Σχολικό έτος 2017-2018

“Οι δρόμοι του νερού”

Το νερό στην καθημερινότητα και στη ζωή μας. Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα θα γνωρίσουν το καθημερινό αγαθό του νερού και θα έρθουν σε επαφή με τις διαφορετικές καταστάσεις του αλλά και με τη σημασία που διαδραμάτισε στην πορεία του ανθρώπου. Τα παιδιά θα μελετήσουν το νερό ως φυσικό αγαθό, ως δρόμο εξερεύνησης και μετακίνησης και ως πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία.

Επιμέρους θέματα:

Ο κύκλος του νερού στη φύση

Χρήσεις του νερού Ρύπανση και μόλυνση του νερού

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι δικαίωμα (Χάρτης δικαιωμάτων του παιδιού)

Δρόμοι νερού (το νερό ως μονοπάτι μετακίνησης και ταξιδιού)

Το νερό ως μονοπάτι ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων

Το νερό στην παράδοση – μυθολογία- θρύλοι και παραδόσεις

Νερό και θρησκεία

Οι πρώτες γνώσεις των παιδιών για την αναγκαιότητα του νερού στην καθημερινότητά μας

 

Δημιουργώντας τη δική μας Περιβαλλοντική Επιτροπή

Στο σχολείο μας λειτουργεί απότην αρχή του σχολικού έτους ο θεσμός του μαθητικού συβουλίου σε εβδομαδιαία βάση για την συζήτηση των προβλημάτων αλλά και των τρόπων εργασίας μας στο σχολείο. Στο πλαίσιο αυτό μετά από συλλογική συζήτηση οργανώσαμε τον τρόπο εργασίας και τους στόχους μας σε σχέση με το σχολείο και το σπίτι για την σχολική χρονιά 2017-208.

Οι στόχοι που θέσαμε είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι και ξεκινήσαμε από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συνήθως και είναι το νερό που σπαταλάμε στο πλύσιμο των χεριών. Με αφορμή την παρατήρηση ενός παιδιού για το ότι η βρύση είναι ανοικτή οργανώιθηκε αυτή η συζήτηση με στόχο την καταγραφή του πλάνου δράσης και την υπογραφή των παιδιών ώστε να αποτελεί δέσμευση.

Στους στόχους αυτούς συμφώνησε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου καθώς και η καθαρίστρια προκειμενου να καταφέρουμε να πετύχουμε όσο πιο πολλά γίνεται.

Η Επιτροπή κάνει αυτοψία στην αυλή

Ξεκινώντας το πρόγραμμα, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου πραγματοποίησαν αυτοψία στην αυλή προκειμένου να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις πηγές νερού, το νερό που βρίσκεται και βεβαια να εντοπίσουν τι πρέπει να προσέξουμε και τι πρέπει να διορθωθεί.

Το κάθε παιδί σε ένα αυτοσχέδιο μπλοκ από χαρτί που επαναχρησιμοποιούμε καταγράφει που βλεπει το νερό ως φυσικό αγαθό αλλά και τις τεχνητές πηγές που εντοπίζουν το νερό στην αυλή μας.

Μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία τα παιδιά άρχιζαν αν εντοπίζουν αλλά και να αναγνωρίζουν τις τεχνικές κατασκευές για την επεξεργασία του νερού όπως οι σωληνώσεις, οι βρύσες και τα φρεάτια. Το έργο της Επιτροπής συνεχίζεται.

Πειράματα με το Νερό

Στα παιδιά αρέσει ιδιαίτερα να πειραματίζονται , να κάνουν υποθέσεις , για το τι μπορεί να συμβεί και να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα  και κυρίως να επεξεργάζονται υλικά του καθημερινού τους περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο το νερό ως στοιχείο της φύσης βρίσκεται στην καθημερινότητά τους και συχνά δεν προβληματίζονται για τον τρόπο που φθάνει στα σπίτια τους. Τα παρακάτω πειράματα έχουν σκοπό την πληροφόρηση των μαθητών για το νερό και τις ιδιότητες τους καθώς και για τον τρόπο που φθάνει στο σπίτι μας.

Βύθιση και επίπλευση

Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη από την εμπειρία τους ότι επιπλέουν οι βάρκες , τα καράβια και τα σωσίβια . Τώρα ήρθε η ώρα να δουμε καθημερινά αντικείμενα και παιχνίδια του νηπιαγωγείου αν θα καταφέρουν να …. βγουν στην επιφάνεια ή όχι.  Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό ρίχνουμε ένα ένα διάφορα αντικείμενα της τάξης , ζητώντας από τα παιδιά να μαντέψουν τι μπορεί να συμβεί . Στο τέλος , βγάζουν συμπεράσματα και λένε για παράδειγμα ότι τα μεταλλικά αντικείμενα βυθίζονται .

Το Νερό από το Α έως το Ω

Όλα όσα έμαθα για το νερό τα θυμάμαι και δημιουργώ το αλφαβητάρι του. Οι μαθητές ζωγράφισαν και ηχογράφησαν τις λέξεις που σχετίζονται με το νερό. Η υπόκρουση που ακούγεται είναι με πλαστικές σακούλες που τα ίδια τα παιδιά χρσιμοποίησαν προκειμένου να δημιουργήσουν τον ήχο της θάλασσας.

Εσείς πόσες λέξεις μπορείτε να σκεφτείτε γεμάτες με νερό;

Τέλος και πιιο σημαντικό ο ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑΣ του σχολείου μας , γιατί μπορεί να αποχαιρατήσαμε το νηπιαγωγείο αλλά η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ θα συνεχίσει το έργο της σε όποιο σχολείο και αν βρεθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *