Ο Τακάσι Μουρακάμι (Takashi Murakami) συχνά αναφέρεται ως «ο Γουόρχολ της Ιαπωνίας» αφού ξεχωρίζει με το χρωματικά έντονο, χαρούμενο έργο του που εμπνέεται από την ποπ κουλτούρα με χαρακτηριστικό γνώρισμά του τα χαμογελαστά λουλούδια και άλλα χαρακτηριστικά μοτίβα του καλλιτέχνη. Αυτά τα χαρακτηριστικά λουλούδια χρησιμοποίησαν τα παιδιά ως σύμβολο της ειρήνης αλλά και της δημοκρατίας και τα τοποθέτησαν στα κάγκελα του Πολυτεχνείου.
Μηνιαία αρχεία: Νοέμβριος 2023
Ενδοσχολική επιμόρφωση
Την Παρασκευή ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου Ροδόπολης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου Σταμάτας επιμορφώθηκε σε θέματα πυρασφάλειας και πρώτων βοηθειών.
Ο κ. Απόλλωνας Κούνης επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας εθελοντών πυροσβεστών του κλιμακίου της Δημοτικής Ενότητας Ροδόπολης ενημέρωσε με λεπτομέρεια για την πρόνοια αλλά και τον συντονισμό των ενεργειών σε πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς εντός του σχολικού χώρου.
Στη συνέχεια η σχολική νοσηλεύτρια Μήτσια Ιωάννα επιμόρφωσε τους εκπαιδευτικόυς των δύο νηπιαγωγείων σε θέματα πρώτων βοηθειών σε πνιγμονή από ξένο σώμα (λαβή Heimlich), αιμορραγία από τραύμα, ρινορραγία, λιποθυμία, έγκαυμα μέσα από ένα βιωματικό σεμινάριο. Στη συνέχεια ακολούθησε επιγραμματική αναφορά σε ένα κομμάτι της, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
17 Νοέμβρη μέσα από την Τέχνη
Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο . Τα ιστορικά γεγονότα του Πολυτεχνείου μας έφεραν πιο κοντά στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη Κιθ Άλλεν Χάρινγκ. Ο Κιθ Αλλεν Χαρινγκ ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης της Ποπ αρτ και ακτιβιστής που έγινε ευρέως γνωστός από τα γκράφιτι που δημιούργησε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980. Μέσω των έργων του άσκησε κοινωνικό ακτιβισμό.
Τι νέα;
Η τεχνική του Σελεστίν Φρενέ Τι νέα αποτελεί μία διαδικασία παραγωγής προφορικού λόγου. Τα παιδιά μεταφέρουν στην τάξη ό,τι τους συμβαίνει έξω από αυτή. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα πλαίσιο ελεύθερου λόγου, στο οποίο θα μπορεί το κάθε παιδί να λέει αυτό που το απασχολεί ή που το εντυπωσίασε και παράλληλα επιθυμεί να μοιραστεί με την ομάδα.Είναι μία τεχνική που ενισχύει το δέσιμο και ουσιαστικά με τη συχνότητα που εφαρμόζεται (κάθε Δευτέρα) καλλιεργεί τους δεσμούς της ομάδας συντελώντας στο να γνωρίσει ουσιαστικά ο ένας τον άλλον. Από την άλλη πλευρά, οι ιδέες και οι δράσεις που περιγράφουν τα παιδιά ότι έκαναν στον ελευθερο χρόνο τους υπάρχει η δυνατότητα να εξελιχθούν σε σχέδια εργασίας.
Αυτή την εβδομάδα τα Νέα μας είχαν στολισμό του δέντρου με οικογένεια ή φίλους, μαθήματα πιάνου από τη μεγαλύτερη αδερφή, παιχνίδια στο σπίτι, εξάσκηση στο στίβο, κατασκευή στολιδιών για τον στολισμό της τάξης, ουράνια τόξα που είδαμε και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.
Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2023-2024
Οκτώβριος – Νοέμβριος 2023: Θ Ε Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ Α Ξ Ο Ν Α Σ: Φροντίζω το περιβάλλον: Αποκωδικοποιώντας τις φυσικές καταστροφές. Κλιματική αλλαγή , φυσικές καταστροφές, Σεισμοί, Ηφαίστεια, Τσουνάμι και τώρα τι κάνω;
Η διαδικασία των υποθέσεων και της διερευνητικής μάθησης είναι βασικό χαρακτηριστικό του τρόπου εργασίας στη θεματική των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Τι βρίσκεται άραγε στο εσωτερικό της Γης και πως αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά μας; Στο αρχικό στάδιο της εργασίας οι μαθητές και οι μαθήτριες υπέθεσαν τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης. Τις αρχικές τους υποθέσεις τις επαλήθευσαν ή τις εμπλούτισαν στην συνέχεια μέσα από την ερευνητική διαδικασία του υλικού των βιβλίων αλλά και των σχετικών βίντεο.
Μικρά Βιβλία στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Οι μύθοι του κόσμου για τους σεισμούς μέσα σ΄ ένα μικρό βιβλίο, εμπνευσμένο από το βιβλίο ‘’Η γη χορεύει’’.
Δημιουργήσαμε μικρά βιβλία με αφορμή τους μύθους που υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο για τους σεισμούς.
Το Μικρό Βιβλίο είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, της γραφής και ανάγνωσης, της έκφρασης και επικοινωνίας. Οι μαθητές, δηλαδή, αναπτύσσουν τη γραφή και την ανάγνωση μέσα σε πραγματική περίσταση επικοινωνίας (βλ. Puren, 2010) ενώ τους δίνεται ένα πραγματικό κίνητρο για τη χρήση της γλώσσας, εφόσον πρόκειται να γράψουν για να διαβαστούν. Εδώ, λοιπόν, η γλώσσα εκπληρώνει τον πραγματικό της σκοπό, την έκφραση και την επικοινωνία. Οι μαθητές αναπτύσσουν την ελεύθερη έκφραση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να δημιουργήσουν ένα έργο που θέλουν να είναι ξεχωριστό.
Εργαστήριο 2ο: Το δεντρόσπιτο των δικαιωμάτων του παιδιού
Βιβλίο των παιδιών για τα δικαιώματα τους
Με αφορμή το 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων “δημιούργησαν ,ζωγράφισαν και έγραψαν τις έννοιες που τους αφορούν. Αφού κατανόησαν την αξία των δικαιωμάτων στην ζωή τους (γνωστικός και κοινωνικοσυναισθηματικός τομέας) το ανέπτυξαν εικαστικά και γλωσσικά. Αποφάσισαν για εξώφυλλο να κάνουν το σχολείο τους.
Σκέψου σαν τον Magritte
Τα μαγικό καπέλο του Magritte
Ο Ρενέ Μαγκρίτ ήταν ένας αριστοτεχνικός ζωγράφος εκφραστής του σουρεαλισμού που ζωγράφιζε ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Με αφορμή το βιβλίο που διαβάσαμε στο διαδίκτυο για τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του οι μαθητές και οι μαθήτριες αντικατέστησαν τα σύννεφα του πρωτότυπου πίνακα με άλλα αέρινα στοιχεία της φαντασίας τους.
Η προσέγγιση του πίνακα υλοποιήθηκε με τις βασικές αρχές και τις ρουτίνες σκέψης του μοντέλου παρατήρησης έργων τέχνης Artful Thinking.