Ανακυκλώνω και με τα άχρηστα …δημιουργώ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ – SOS

Ζούμε σε έναν πολιτισμένο κόσμο… Για να τον διατηρήσουμε καθαρό, καθημερινά συλλέγουμε τα απορρίμματά μας, τα άχρηστα υπολείμματα της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους συμβατικούς – “πράσινους” κάδους απορριμάτων… Όμως το κακό παράγινε… Τα υλικά αγαθά πολλαπλασιάστηκαν και μαζί τους πολλαπλασιάστηκαν και τα κάθε λογής σκουπίδια… Οι κάδοι γεμίζουν πλέον ασφυκτικά και οι χωματερές πολλαπλασιάστηκαν και αυτές… Κάτι πρέπει να γίνει για να μειωθεί αυτός ο όγκος των σκουπιδιών…

Λύση: Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 

Για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και για να προστατεύσουμε τις πρώτες ύλες μας πρέπει να ανακυκλώνουμε ΟΛΟΙ – ΠΑΝΤΟΥ – ΠΑΝΤΑ.

ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ!

Η Ανακύκλωση είναι ένα θέμα με το οποίο πραγματικά τα παιδιά ενθουσιάζονται!

Μπλε (ή πολύγχρωμοι) μαγικοί κάδοι που οδηγούν τα σκουπίδια μας σε μια καινούργια ζωή και τους δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία χωρίς να τα καταδικάζουν στις χωματερές! Διαχωρισμός των σκουπιδιών! Αναζήτηση του σήματος της Ανακύκλωσης στις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε!

Όποτε εξελίσσεται το θέμα στο νηπιαγωγείο τα παιδιά “ζαλίζουν” τους γονείς τους, για να φέρνουν όσα περισσότερα ανακυκλώσιμα προϊόντα μπορούν στο σχολείο και τα διαχωρίζουν με χαρά σχολιάζοντας, που και πότε χρησιμοποίησαν τις συσκευασίες και τα αντικείμενα που φέρνουν. Και το πιο όμορφο; Πλάθουν ιστορίες λέγοντας σε τί θα μεταμορφωθεί στο εργοστάσιο ανακύκλωσης το μπουκάλι από το μαλακτικό των ρούχων, το τενεκεδάκι από τα πουράκια σοκολάτας ή η εφημερίδα του μπαμπά!

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορούν άνετα με τη/το νηπαιγωγό τους να επεξεργαστούν/διαχειριστούν τις παρακάτω έννοιες/θέματα προς ανάπτυξη:

  • Πώς δημιουργούνται καθημερινά τα σκουπίδια; Εμείς τί σκουπίδια δημιουργούμε στο σχολείο και στο σπίτι; Συμπέρασμα ανεξέλεγκτος ο όγκος των σκουπιδιών
  • Πού πετάμε τα σκουπίδια μας; Πράσινοι / συμβατικοί κάδοι απορριμάτων.
  • Τα σκουπίδια των συμβατικών κάδων οδηγούνται στις χωματερές.
  • Σκουπίδια / χωματερές προκαλούν μολύνσεις, επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.
  • Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια; Για να μπορέσουμε να “ξαναχρησιμοποιήσουμε” τα “σκουπιδια” μας: Ανακύκλωση
  • Μπλε κάδοι ανακύκλωσης
  • Διαχωρισμός σκουπιδιών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο/λευκοσίδηρος).
  • Σήμα Ανακύκλωσης / Αναζήτηση του σήματος στις συσκευασίες.
  • Υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης. Ανακυκλώνονται αλλά όχι στους μπλέ κάδους: μπαταρίες, λάμπες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λάδια, οργανικά υπολείμματα τροφών (κομποστοποίηση). Μαθαίνουμε στα παιδιά ό, τι όλα τα παραπάνω ανακυκλώνονται αλλά σε άλλα σημεία, με άλλο τρόπο.
  • Βασικά λάθη ανακύκλωσης (όχι σπασμένα γυαλιά στους μπλε κάδους, όχι βρεγμένα χαρτιά, όχι λερωμένες συσκευασίες, όχι σφιχτοδεμένες σακούλες…)
  • Πριν την Ανακύκλωση σκεφτόμαστε την Επαναχρησιμοποίηση! Μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε κάποια αντικείμενατα βαζάκια μαρμελάδας τα ξαναγεμίζουμε, τα γυάλινα μπουκάλια τα μετατρέπουμε σε ανθοδοχεία Το νηπιαγωγείο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για συλλογή και “εκμετάλλευση” άχρηστων για τους άλλους υλικών!!!
  • Ευαισθητοποιούμε τα παιδιά ιδιαίτερα στο θέμα της σωστής χρήσης του χαρτιού. Η ζωγραφική είναι βασική απασχόληση των παιδιών αυτής της ηλικίας και μέσα από το θέμα της ανακύκλωσης είναι ευκαιρία να μάθουν με τί κόστος δημιουργείται το χαρτί (δέντρα, δάση, επιβάρυνση περιβάλλοντος) έτσι ώστε να μάθουν και να μην το σπαταλούν και να το ανακυκλώνουν.