«Μια ζωή σαν τη δική μου»
Στο εργαστήριο αυτό θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν τα παιδιά! Στο εργαστήριο το οποίο θα γνωρίσουμε κάποιους νέους φίλους μέσα από φωτογραφίες και θα συζητήσουμε με αφορμή αυτούς, θέματα που αφορούν και εμάς στην τάξη. Ας φτιάξουμε το συμβόλαιο μας!
Θεσπίζονται οι κανόνες συμπεριφοράς διατυπώνοντας τις λέξεις «τι είναι καλύτερο να κάνουμε… ». Τα παιδιά καταγράφουν τις απόψεις τους και συνθέτουμε το συμβόλαιο της τάξης για το εργαστήριο.
Συμφωνούμε με τα παιδιά ότι για την έναρξη και λήξη του νέου μαθήματος θα βάζουμε ένα συγκεκριμένο τραγούδι που αρέσει στα παιδιά. Επιλέγουμε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού.
Με τη μουσική που επιλέξαμε κινούμαστε στον χώρο και με το σταμάτημα της μουσικής τα παιδιά επιλέγουν ένα φίλο για να κάνουν ζευγάρι. Κάθονται στο τραπέζι και συζητούν για αυτά που θέλουν να έχουν και για όσα έχουν ανάγκη. Ζωγραφίζουν στο φύλλο εργασίας
Ζωγράφισε στα πλαίσια με τον δικό σου τρόπο
Εργαστήριο 2
Η κάθε ανάγκη έχει ένα όνομα: δικαίωμα
Ξεκινάμε με τη μουσική υπόκρουση που έχουμε ορίσει. Γίνεται η σύνδεση με το προηγούμενο εργαστήριο.
Η νηπιαγωγός παρουσιάζει «τα θέλω» που κατέγραψε από τα παιδιά και «τις ανάγκες».
Απευθύνει ερώτημα στα παιδιά εάν «ό,τι θέλω είναι πραγματικά η ανάγκη μου;». Αφού δεχθεί όλες τις πιθανές απαντήσεις από τα παιδιά, ενθαρρύνει τα παιδιά να διακρίνουν ότι «τα θέλω» δεν έχουν να κάνουν με τις «βασικές ανάγκες» μας.
Στη συνέχεια η νηπιαγωγός τοποθετεί εικόνες στο πάτωμα και με τον ήχο της μουσικής τα παιδιά περιφέρονται ελεύθερα στον χώρο. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά τόσο αγόρια όσο και κορίτσια προσχολικής ηλικίας ή και λίγο μεγαλύτερα, σε διάφορες συνθήκες Με το σταμάτημα της μουσικής επιλέγουν μία εικόνα.
Η νηπιαγωγός ζητά πρώτα από τα παιδιά να παρατηρήσουν προσεκτικά τις εικόνες και τους απευθύνει ερωτήσεις ακολουθώντας τις ρουτίνες όπως: «δώστε ένα όνομα στην εικόνα σας. Τι σκέψεις κάνεις; Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που βλέπεις;». Τα παιδιά ζωγραφίζουν, στο ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο (Φύλλο Εργασίας 2), ποια νομίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη ανάγκη του «φίλου» τους στη φωτογραφία.
Ποια πιστεύεις ότι είναι η δική του ανάγκη;
Η νηπιαγωγός καταγράφει τις ανάγκες που περιγράφουν τα παιδιά και έπειτα θυμίζει τις ανάγκες που είχαν πει για τον εαυτό τους στο προηγούμενο εργαστήριο. Ζητά από τα παιδιά να συγκρίνουν τις δικές τους ανάγκες με αυτές των άλλων παιδιών. Παρατηρούν ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες!
Η νηπιαγωγός απευθύνει στα παιδιά την ερώτηση εάν γνωρίζουν τι θα πει «δικαίωμα» . Εξηγεί στα παιδιά ότι κάθε παιδί έχει ίσα δικαιώματα σύμφωνα με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του παιδιού της Unicef.
Συνθέτουμε μια ομαδική εργασία για να συμμετέχουμε κι εμείς στη δράση “Το Δ των Δικαιωμάτων¨ στην οποία συμμετέχει και
η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας.
Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού προσκαλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν ομαδικά εικαστικά έργα με θέμα «το Δ των Δικαιωμάτων».
Κάθε παιδί έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Συζητάμε για την ταυτότητα μας , το όνομα και την καταγωγή μας. Ποιος είμαι; ποιος είσαι;
Παρουσιάζουμε το όνομα μας. Μιλάμε γι’ αυτό. Πότε μας έδωσαν το όνομά μας;
Κάθε παιδί έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ “ΤΟ ΣΑΝΤΑΛΑΚΙ” της Ελένης Αναστασοπούλου
Χωρίζουμε την αφήγηση του παραμυθιού σε 2 μέρη.
1ο μέρος: “η ιστορία του Κεμάλ”
2ο μέρος: “Σοφία και Κεμάλ”
Με τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού προσπαθούμε να αισθανθούμε τα συναισθήματα που δημιουργούνται με τη βίαιη απομάκρυνση από την πατρίδα, τον πόλεμο την προσφυγιά!
Πάνω σε μια βάρκα λοιπόν όλοι εμείς απομακρυνόμαστε από την πατρίδα που υποφέρει από το σκοτάδι και τη φωτιά…
“τι ονειρεύονται τα παιδιά που φεύγουν από την πατρίδα τους και πηγαίνουν σε μια καινούρια;”
“Εσύ τι θα διάλεγες να βάλεις μέσα στη βαλίτσα αν έφευγες ξαφνικά από την πατρίδα σου;