Φαέθων & νέμεσις

Μέσα στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Ταξίδι στους πλανήτες», ταξιδέψαμε στα παλιά και γνωρίσαμε τον μύθο «Ο Φαέθοντας και το άρμα του Ήλιου». Ο μύθος του Φαέθωνα (που τον λένε και μύθο του Φαέθοντα), μας μιλάει για ένα ωραίο και τολμηρό νέο, που ζούσε με τη μητέρα του την Κλυμένη στη γη. Θαύμαζε τον πατέρα του Ήλιο και το ωραίο του έργο και πάντα ονειρευόταν να βρει μια ευκαιρία να πετάξει ψηλά στον ουρανό με το ολόχρυσο άρμα του Ήλιου.

«– Ορκίσου πρώτα πως θα μου κάνεις όποια χάρη σου ζητήσω.» είπε η Αλεξάνδρα-Φαέθων

«– Δεν πιστεύω πως αξίζει να ορκιστώ, μα σε βλέπω τόσο ταραγμένο και για να ηρεμήσεις, ναι, στ’ ορκίζομαι. Ορκίζομαι στα ιερά νερά της Στύγας πως θα κάνω ό,τι μου ζητήσεις.» συγκατένευσε ο ήλιος-Νικόλας Άγγελος.

Και τότε ο τολμηρός νέος είπε:

– Θέλω να οδηγήσω μια μονάχα μέρα το άρμα σου μέσα απ’ τον ουράνιο δρόμο.

– Ω τι μου ζήτησες, Φαέθωνα, παιδί μου! Ούτε ο ίδιος ο Δίας, που είναι ο πιο δυνατός απ’ όλους τους θεούς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτό το άρμα.

Ό,τι άλλο θέλεις ζήτησέ μου. Μη μου γυρεύεις όμως το χαμό σου.

– Δε ζητώ το χαμό μου. Να πετάξω θέλω κι ορκίστηκες πως θα μ’ αφήσεις.

– Ναι, ορκίστηκα. Κι απλή υπόσχεση να είχα δώσει δε θα μπορούσα να την πάρω πίσω.

Βασικοί μας στόχοι:

  • Τα παιδιά να γνωρίσουν την ομορφιά του αρχαίου αυτού μύθου και να αντιληφθούν τη διαφορά μύθου και πραγματικότητας.
  • Να συνδέσουν τον ήλιο με τη Μυθολογία.
  • Να κατανοήσουν πως η μυθολογία είναι πνευματικό αγαθό με διαχρονική αξία.

Τα παιδιά δραματοποίησαν με θεατρικό παιχνίδι τον υπέροχο μύθο και εκτέθηκαν στην αρχαιοελληνική-εξωτική για τους σύγχρονους-ανθρωπολογία για την ύβρι που επισείει τη νέμεση.

faethon b3c7d93258d814229905df11f3f3f9d3 φα1 φα2 φα3 φα4

Ταξίδι στους πλανήτες

Η Αστρονομία είναι από τους τομείς της επιστήμης που προσελκύουν το ενδιαφέρον και κεντρίζουν την περιέργεια και τη φαντασία των μικρών παιδιών του νηπιαγωγείου μας και αυτές τις μέρες την διδάσκονται μέσα από το εργαστήρι δεξιοτήτων «Ταξίδι στους πλανήτες»
Ωστόσο, η στοιχειώδης Αστρονομία στοχεύει σε κάτι περισσότερο από το να διδάξει στα μικρά παιδιά έννοιες και φαινόμενα του διαστημικού χώρου, να τροποποιήσει τις δικές τους αστρονομικές “ιδέες” ώστε να συμπίπτουν με τις επιστημονικές και να αναπτύξει τις σχετικές επιστημονικές τους δεξιότητες. Στοχεύει μέσω ευχάριστων εμπειριών να προσφέρει κίνητρα που θα τα κάνουν να αγαπήσουν το αντικείμενο και να διαμορφώσουν θετικές στάσεις προς αυτό. Οι ηλικίες μεταξύ τεσσάρων και δέκα ετών αναγνωρίζονται διεθνώς ως η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά αποκτούν την αίσθηση φαινομένων του φυσικού κόσμου και διαμορφώνουν στοιχεία επιστημονικών εννοιών. Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι ένα μικρό μέρος του αχανούς διαστημικού χώρου. Ο χώρος αυτός σαγηνεύει τα παιδιά και πολλές φορές τους προκαλεί δέος.
Η έκθεση των παιδιών στον συναρπαστικό κόσμο των αστρονομικών φαινομένων δημιουργεί στα παιδιά την ανάγκη να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα αυτά διαμορφώνοντας έτσι αντιλήψεις για την έκβασή τους και τις αιτίες που τα προκαλούν. Αυτές αποτελούν τις δικές τους αστρονομικές ”ιδέες” και μέσα από την επιδέξια συζήτηση εκμαιεύουμε αυτόν τον πλούσιο κόσμο. Σήμερα τα παιδιά κατασκεύασαν ένα πρόπλασμα του ηλιακού συστήματος και τοποθέτησαν τους πλανήτες με τη σωστή σειρά σε τροχιές.
SAM 2656 SAM 2661

“Έσο έτοιμος!”

Πέρα από τις τροφοσυλλεκτικές ερασιτεχνικές ενασχολήσεις, μαζεύοντας χόρτα, καλλιεργώντας κλήματα, ρίχνοντας μια πετονιά για χάνους και πέρκες όσοι/ες επιλέξαμε να μένουμε μακριά από την πόλη αυτό που επιθυμούμε στην πραγματικότητα είναι να εξερευνήσουμε το δίπολο Κοινωνία & Φύση. Και οι πιο συναρπαστικοί άνθρωποι που συναντάμε είναι όσοι κατορθώνουν να αρθρώσουν ένα λόγο συμπεριληπτικό της κοινωνίας ΚΑΙ της φύσης, χωρίς να υιοθετούν την μισάνθρωπη ιδεολογία κάποιων ομολογιών/σεκτών του κινήματος της βαθιάς οικολογίας αλλά ούτε να συγκατανεύουν στο ληστρικό, σαδιστικό «δάμασμα» της άγριας Φύσης.
Αυτή την καλοσυγκερασμένη στοργή την συναντάμε σε κάθε βήμα σήμερα αλλά τιμή πρέπει στους πιονέρους, στους προπάτορες του εθελοντισμού. Αρχαία η Προσκοπική κίνηση στη Χίο συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων και διδάσκει στη νέα γενιά Το καθήκον προς τον εαυτόν μας – η ανάληψη πρώιμης υπευθυνότητας είναι το πιο πολύτιμο μάθημα, είναι που ‘ναι δύσκολος ο απογαλακτισμός στα όλο και λιγότερα παιδιά της Ελληνικής φυλής…
Τους παραδέχομαι τους Προσκόπους- έστω κι αν σχετικά αργά ανακάλυψαν ότι τα πλουσιότερα οικοσυστήματα δεν είναι τα γεμάτα κάμπιες πευκοδάση😁 της Αμανής αλλά τα σκινοτόπια και η κιβωτός της βιοποικιλότητας που συνιστούν οι χαμηλοί λόφοι στα Ανατολικά Μαστιχοχώρια. Συμμετέχουν στα κοινά, είναι δηλαδή οι ίδιοι ενεργοί πολίτες που προσπαθούν συνειδητά να επηρεάσουν το κοινωνικό γίγνεσθαι πραγματοποιώντας δράσεις ωφέλιμες για τους νέους, το περιβάλλον και την κοινωνία. Πραγματοποιούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την αναδάσωση, την πυροπροστασία και εκπαιδεύονται για να μπορούν να είναι χρήσιμοι σε περίπτωση ανάγκης.
Για αυτές τις έξοχες αρετές μιας ανοιχτής προς όλους, χωρίς διάκριση γένους, προέλευσης, κοινωνικής τάξης, εθελοντικής κίνησης βάλαμε τα δυνατά μας στη φιλοξενία 27 λυκόπουλων και των συνοδών προσκόπων στο Νηπιαγωγείο Πυργίου το Σαββατοκύριακο των Βαΐων. Επιπλέον, τους ξεναγήσαμε στα τοπόσημα του Πυργίου: Στην πάνω Παναγιά με τις καταπληκτικές ελαιογραφίες που έχει ιστορήσει ο Ιεροσολυμίτης Σπυρίδων Κοντογιάννης, στο «Λιβάδι», την περιώνυμη πλατεία, τον πάνσεπτο ναό των Αγίων Αποστόλων που χρήζει επειγόντως συντήρησης,🧐 κυρίως όμως τα αγάλματα-μνημεία του καθεδρικού ναού που σημαίνουν τη σημασία της διασποράς για το μεγαλύτερο Μαστιχοχώρι. Γιατί το Πυργί θα ήταν πολύ φτωχότερο χωρίς την παρακαταθήκη του μητροπολίτη Καλύμνου Γερμανού Θεοτοκά. Όχι μόνο το Πυργί! Η Ελλάδα θα ήταν πολύ φτωχότερη πνευματικά χωρίς το Ελεύθερο πνεύμα του ανιψιού Θεοτοκά. Αλλά και ο πρωτοπόρος ψυχίατρος Γιαννίρης, που αναμόρφωσε τη βάναυση μέχρι τα χρόνια του νοσηλεία των ψυχιατρικών ασθενών.
Στο τέλος τα προσκοπάκια μπήκαν στο αγίασμα του Αγίου Αντωνίου, το πηγάδι που γύρω του άρχιζε να κτίζεται το σημερινό καστροχωριό από τους 12 οικισμούς σε Κέρος, Στροφυλό κλπ, όπως παραδίδει ο γυμνασιάρχης Ζολώτας. Εμβληματική η επιλογή του Αγίου Αντωνίου, μέχρι σήμερα εορταζόμενου αγίου στη Πάνω Παναγιά καθότι ο Πατριάρχης του μοναχισμού συνένωσε τα απομακρυσμένα ασκηταριά-οικισμούς και ίδρυσε κοινοβιακή «Λαύρα», υπόδειγμα κοινοτισμού.
Υ.Γ. Η “μυστικιστική” σύναξη😄 στη φώτο είναι υπό την επήρεια της χθεσινής διακοπής ρεύματος σχεδόν σε όλο το νησί αλλά τα λυκόπουλα της Χίου εφάρμοσαν το γνωστό ” Έσο έτοιμος!”
439427837 7222405074535265 3968123776676353816 n 440133770 7222404541201985 1516238103469149819 n