Ζώα: Tα παιδιά δεν είναι ποτέ πολύ μικρά για τις Μεγάλες ιδέες!

Το ανοιξιάτικο εργαστήρι δεξιοτήτων του Νηπιαγωγείου μας είναι αφιερωμένο στα ζώα, αδέσποτα- δεσποζόμενα αλλά και απειλούμενα και στην προστασία τους.
Σήμερα τα παιδιά επέλεξαν τις καρτέλες με τις υπεύθυνες συμπεριφορές και τις ξεχώρισαν από τις «λάθος» συμπεριφορές. Προηγήθηκε μια εξαιρετικά ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα παιδιά: Οι μαθητές /τριες έθιξαν με τον δικό τους ανεπανάληπτο τρόπο τις Mεγάλες ιδέες (big issues), για το αν είναι απαραίτητο σήμερα να αρχίσουμε να βλέπουμε τα ζώα ως ισότιμα με εμάς, με εγγενή δικαιώματα τα οποία δεν είμαστε ελεύθεροι να καταπατάμε. Για το αν οι άνθρωποι τελικά είμαστε το κέντρο του κόσμου, κι η συνειδητοποίηση μιας λιγότερο εγωιστικής ματιάς είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε τα υπόλοιπα είδη που μας χρειάζονται.
Το πιο σημαντικό μάθημα όμως σήμερα ήταν το «Δεν μένουμε σιωπηλοί απέναντι στην κακομεταχείριση!» Τα ζώα είναι ικανά για πολλά πράγματα, αλλά η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν είναι ικανή από αυτά. Ζώντας σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν οι άνθρωποι, οι αποφάσεις και οι επιλογές τους, τα ζώα συχνά υπόκεινται σε κακομεταχείριση πολλών μορφών, χωρίς να μπορούν να αντισταθούν και να προστατευτούν αποτελεσματικά. Είναι δουλειά όλων μας να σταθούμε δίπλα τους και να χρησιμοποιήσουμε τις φωνές μας για να τα στηρίξουμε. Δεν μένουμε ποτέ ξανά σιωπηλοί απέναντι στην κακομεταχείριση των ζώων. Τα περισσότερα νήπια σήμερα συγκινήθηκαν με τις εικόνες άγριων ζώων πίσω από τα κάγκελα ενός κλουβιού!
Η έγκυρη και συστηματική πληροφόρηση σχετικά με τα ζώα, τις ανάγκες τους, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι το επόμενο βήμα στο δρόμο για την προστασία τους. Η γνώση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική δράση. Είναι σημαντικό ό,τι κάνουμε να το κάνουμε συνειδητά. Ακόμα κι αν τρώμε κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί συχνά η βιομηχανία τους. Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από μικρά αλλά θαυματουργά βήματα: για παράδειγμα, μπορούμε να επιλέγουμε αυγά ελευθέρας βοσκής ή να προτιμάμε καλλυντικά η παραγωγή των οποίων δεν βασίζεται σε πειράματα στα ζώα, να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από την παραλία, και να τηρούμε ευλαβικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τις φωτιές γιατί στη Νότια Μεσόγειο και στο νησί που ζούμε ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάλειψη της άγριας ζωής είναι η πυρκαγιά!
SAM 2516 SAM 2521 SAM 2522

Οι λαϊκοί ζωγράφοι του Αγώνα εμπνέουν

Τελευταία ημέρα εορτασμού της Παλιγγενεσίας και τα παιδιά συγκινήθηκαν ακούγοντας την ιστορία του Λάμπρου, του μικρού πολιορκημένου στο Μεσολόγγι. Χρησιμοποιώντας για οδηγό τους πίνακες για το Μεσολόγγι της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τα παιδιά-η αλήθεια, περισσότερο τα αγόρια!😃– εμπνεύστηκαν τα δικά τους πολεμικά στιγμιότυπα από την Εθνεγερσία, αποδίδοντας με ρεαλισμό λεπτομέρειες από τα καμπύλα γιαταγάνια και τα καρυοφίλια των οπλαρχηγών.
Το μακρινό 1836, όταν ο στρατηγός Μακρυγιάννης κάλεσε τον Παναγιώτη Ζωγράφο για να εικονογραφήσει τα Αποµνηµονεύµατά του το µόνο που ήξερε γι’ αυτόν ο στρατηγός ήταν πως ο ζωγράφος υπήρξε αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης. Και αυτά που ξέρουµε εµείς για τον Ζωγράφο περιορίζονται στα στοιχεία που µας δίνει ο ίδιος ο Μακρυγιάννης. Φαίνεται λοιπόν πως ο Παναγιώτης Ζωγράφος ήταν ένας λαϊκός, αυτοδίδακτος ζωγράφος και αγιογράφος από τη Λακωνία.
Ο Ζωγράφος έρχεται λοιπόν µαζί µε τους δύο γιους του και αναλαµβάνει την αποτύπωση των αναµνήσεων του Μακρυγιάννη. Λίγο πριν, ο στρατηγός είχε αναθέσει το ίδιο έργο σε έναν «Φράγκο», έναν Ευρωπαίο, με δυτική ζωγραφική τεχνοτροπία. Η συνεργασία δεν ευδοκίµησε, όπως αναφέρεται στα «Απομνημονεύματα». Και τούτο διότι ο «Φράγκος» δεν κατάφερε να κατανοήσει και να ταυτιστεί µε το πώς ο στρατηγός βίωσε τον αγώνα. «Ό,τι δεν κατάφερε ο λόγιος «Φράγκος», λέει ο Μακρυγιάννης, «το κατόρθωσε αυτός ο Έλληνας, που δεν πήγε σε δάσκαλο και γεννήθηκε καθώς η µητέρα του µάζευε ξύλα». Εδώ, εκφράζεται ήδη µια αισθητική προδιάθεση εκ µέρους του στρατηγού στην αντιπαραβολή της µε τον «λόγιο Φράγκο». Ο Μακρυγιάννης, όπως και ο Ζωγράφος, δεν τους ενδιέφερε και πολύ η καλλιτεχνική αξία στην απεικόνιση των μαχών. Το εγχείρημα κρίνεται από όλους μας σήμερα ως επιτυχημένο, καθότι έδωσε µιαν απλή και εκλαϊκευµένη ερµηνεία του τρόπου που ο Μακρυγιάννης αντιλαµβανόταν τον αγώνα, καθώς και του οράµατός του για αυτόν. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ο Ορφέας και ο Νικόλας Άγγελος έχουν την ίδια προσήλωση στην καλλιτεχνική Αλήθεια με τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο του Ελληνικού Αγώνα!
Υ.Γ. Την Παρασκευή 5 Απριλίου θα επισκεφτούμε, πρώτα ο Θεός, το κοντινό Μουσείο Μαστίχας. Θα παρακολουθήσουμε καλλιτεχνικό εργαστήρι που ετοίμασαν οι υπεύθυνοι μουσειοπαιδαγωγοί. Η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 με το λεωφορειάκι του αυτοκινητιστή Κώστα Κολόμβου.
18212 18213 1821 SAM 2505 SAM 2502

Αναζητώντας αντίβαρα και ισορροπίες στην τυπική εκπαίδευση μέσα από το κοινωνικό παιχνίδι

Η Lucy Crehan στο διάσημο βιβλίο της «φυτώρια ευφυΐας» αφιερώνει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου στο προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας που έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες αλφαβητισμού παγκοσμίως. Μπαίνοντας σε ένα φιλανδικό νηπιαγωγείο, «στην πόρτα υπήρχε μια πινακίδα με κάποια ερώτηση και γύρω της σκόρπιες λέξεις που δεν καταλάβαινα (παρά τα μαθήματα φιλανδικών με την Ελίνα, το 6χρονο κοριτσάκι της οικογένειας που φιλοξενούσε την ερευνήτρια). Όταν περάσαμε από εκεί της ζήτησα να μου τη μεταφράσει. Σημαίνει: “Μόνο έπαιξες σήμερα;”😃 και συμπυκνώνει όλους τους λόγους για τους οποίους το κοινωνικό παιχνίδι ωφελεί τα παιδιά. Τα παιδιά στα νηπιαγωγεία της χώρας με τους περισσότερους αναλογικά αναγνώστες παγκοσμίως δεν μαθαίνουν με τον τυπικό τρόπο, καθισμένα σε θρανία, αλλά μέσα απ’ το παιχνίδι.»
Θα ήταν ωστόσο παραπλανητικό να κλείσουμε το θέμα εδώ. Τα νηπιαγωγεία στη Φιλανδία φαίνεται να πληρούν πολλά από τα κριτήρια που συστηματικά συνδέονται με υψηλές επιδόσεις:
-Yψηλή αναλογία προσωπικού/παιδιών. Αναλογίες και μεγέθη ομάδων που να επιτρέπουν στο προσωπικό την κατάλληλη διάδραση με τα παιδιά είναι χαρακτηριστικό των νηπιαγωγείων υψηλής ποιότητας. Η μέγιστη αναλογία που προτείνεται στη Φιλανδία-1:7 για παιδιά άνω των τριών ετών-είναι από τις καλύτερες στις χώρες του ΟΟΣΑ
-Αναλυτικό πρόγραμμα κατάλληλο για το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών. Αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι δραστηριότητες πρέπει να ξεκινούν από το παιδί. Αυτό που παρατηρείται στις «εξαιρετικές» δομές είναι η ισορροπία μεταξύ των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων που ξεκινούν από το εκπαιδευτικό προσωπικό και εκείνων που ξεκινούν από το παιδί. Οι τελευταίες, μπορεί να είναι δραστηριότητες παιχνιδιού αλλά καλλιεργούν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες και το σημαντικότερο, λειτουργούν ως αντίβαρα και ισορροπίες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου η τυπική διδασκαλία ξεκινά νωρίς και οι εργασίες που συχνά ζητούνται είναι ιδιαίτερα δύσκολες για το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται πολλά παιδιά, άρα απογοητεύονται και συνεπώς αποκτούν χαμηλή ακαδημαϊκή αυτοαντίληψη, «αυτοεκτίμηση»-όπως το ονομάζει ο κόσμος.
Η βάση για τον υπό διαμόρφωση γραμματισμό και αλφαβητισμό των μικρών παιδιών δεν είναι τόσο οι βαρετές εργασίες αντιγραφής-θα έλθουν κάποτε και αυτές με τη σειρά τους😁-όσο τα παιδιά να έχουν ακούσει και να έχουν ακουστεί, να έχουν μιλήσει και να τους έχουν μιλήσει, να έχουν θέσει ερωτήσεις και να έχουν λάβει απαντήσεις, σε μεγάλο βαθμό στοχεύσεις και του Νέου Αναλυτικού Ελληνικού Προγράμματος.
Υ.Γ: Στις φωτογραφίες, μια παρέα παιδιών εξασκούνται σε μια ευρύχωρη ντάμα και μια άλλη εξασκείται στην σκοποβολή με αριθμούς.
SAM 2489 SAM 2485

Μια δημοφιλής ψυχολόγος & ψυχοθεραπεύτρια στο Πυργί

Το Πυργί κατάφερνε πάντα να φέρνει τα καλύτερα όργανα στα πανηγύρια. Όχι μόνο οργανοπαίκτες αλλά και φωνές! Φτάνει μόνο να θυμήσουμε ότι στα αναλόγια της Παναγιάς, ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου, κόσμησαν με την παρουσία τους οι πιο λαμπροί ψάλτες του Ελληνισμού, ο Άρχων του Οικουμενικού θρόνου Θρασύβουλος Στανίτσας, Ταλιαδώρος, Νεραντζής και τα τελευταία χρόνια oι αφοί Νταραβάνογλου, ο Θεόδωρος Βασιλικός και άλλοι εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Ποιός δεν ξεχνά την λαϊκή αοιδό Χαρά Βέρρα μια πρόσφατη Πρωτομαγιά να τραγουδά στο πάλκο του Λιβαδιού, ξεσηκώνοντας όλη τη Χίο, το “θα κάνω ζημιές”;😄
Θέλαμε, ως Σύλλογοι Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Πυργίου να κάνουμε κάτι αντίστοιχο 😃 για τον εμπλουτισμό των οικογενειών, φέρνοντας μια κορυφαία επιμορφώτρια σε θέματα παιδικής ψυχολογίας, που έχει διαπρέψει στην τοπική τηλεόραση, με κριτικές που κυμαίνονται από θετικές μέχρι εγκωμιαστικές. Η Μαρία Τσικουδή-Καλαγκιά θα μιλήσει αυτή την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, για το πώς θα κατορθώσουμε τα παιδιά μας να μην είναι εγωπαθή πρόσωπα αλλά αλτρουιστικές προσωπικότητες που μπορούν να εκτιμούν τις προθέσεις του πλησίον. Στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Πυργίου, μια ομιλία-μαζί με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού-που φιλοδοξεί, αντίθετα με το δημοφιλές τραγούδι της Χαράς Βέρρα, να κάνει εποικοδομητικές γονεϊκές δεξιότητες!
3 1

Κατακτώντας την αναγνωστική λειτουργία μέσα από την ιστορία του Αρλεκίνου

Στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου περιλαμβάνεται η κατάκτηση φωνημάτων μέσα από ποικίλα γλωσσικά παιχνίδια που προκύπτουν, όπως σήμερα με τον Αρλεκίνο, από την εποχιακή θεματολογία. Στην σημερινή συζήτηση έψαξαν με κόπο, μαθητές & μαθήτριες, να βρουν ιδιότητες του αγαπημένου τους Αρλεκίνου που αρχίζουν από το γράμμα Α.

SAM 2471 SAM 2473

 Ακόμη σημαντικός στόχος στο νηπιαγωγείο είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη σχέση φωνήματος και γραφήματος (ότι κάθε γράμμα έχει σχέση με ένα φώνημα και το αντίστροφο). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί για παράδειγμα όταν τα παιδιά εντοπίζουν σε ένα κείμενο λέξεις που ξεκινούν από κάποιο συγκεκριμένο φώνημα. Όπως έχει αποδειχθεί, τα παιδιά καταφέρνουν να χειρίζονται καλύτερα τις μεγαλύτερες γλωσσικές μονάδες όπως είναι οι λέξεις και οι συλλαβές και αργότερα τις μικρότερες όπως  τα φωνήματα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει όμως να εξασκούνται σε όλα τα φωνολογικά στοιχεία της γλώσσας. Έτσι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει το χωρισμό προτάσεων σε λέξεις, το χωρισμό των λέξεων σε συλλαβές με ασκήσεις αναγνώρισης και χειρισμού συλλαβών, ασκήσεις με ομοιοκαταληξίες που μπορούν να παίξουν και οι γονείς με τα παιδιά. Ας προτείνουμε ένα παιχνίδι παρακάτω για την οικογένεια:

Έχουμε μια λέξη την οποία εκφωνούμε στο παιδί. Στη συνέχεια του λέμε ότι θα του πούμε τρεις άλλες λέξεις και αυτό θα πρέπει να μας επισημάνει ποια λέξη ακούγεται ίδια στο τέλος με την πρώτη:

μαρούλι χερούλι    πιρούνι  κεράσι

πόδι         βραχιόλι    βόδι       πεπόνι

ψάρι φίδι          τίγρης     λιοντάρι

μήλο       πακέτο    φύλλο     φίλος

ρακέτα γκοφρέτα  φανέλα   μπάλα

ψαλίδι γυαλί      φίδι       κουδούνι

βάρκα      μέρα    θάλασσα  μάρκα

καρβέλι κουρέλι  πανί    κεράσι

σπίτι       χωράφι    σπουργίτι   κλειδί

μπλούζα κασέτα  καραμούζα    ζακέτα

μέλι χέλι    μαχαίρι   πιρούνι

σαλάτα σαρδέλα στόμα   πατάτα

ροδιά γάλα  καρυδιά κανάτα

βιβλίο καπέλο  μήλο   βραβείο

Την Τσικνοπέμπτη

SAM 2465
Γλεντοκόποι, τσικνιστές και τσικνίστριες, στο Ανοιξιάτικο φέτος Καρναβάλι της Τσικνοπέμπτης. Φορώντας τα ωραία αποκριάτικα καπέλα που χειροτέχνησαν με υπομονή.
Κι όπως λέει κι ο ποιητής:
“Φιλόσοφε, τι χάνεσαι;
τον νου σου τι ζαλίζεις;
Το πρόβλημα το άλυτο
να λύσεις τι πασκίζεις;
Μι’ αποκριά είν’ η ζωή
τη μάσκα όλοι φορούμε,
Κι ένα τρανόν Καρνάβαλο
με γέλιο καρτερούμε!”😄

Μια ελπιδοφόρα πρώτη επέτειος για τα μικρά παιδιά: Η Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας, διαβάσαμε με τα παιδιά ένα  κείμενο  απλό και σύντομο, το βιβλιαράκι  «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε»,  ώστε κάποιες προτάσεις να μπορούν να τις επαναλάβει μεγαλόφωνα η τάξη. Η χαριτωμένη εικονογράφηση και η αμεσότητα των φράσεων καθοδήγησαν τα παιδιά στην υιοθέτηση βασικών κανόνων καλής συμπεριφοράς.  Γιατί τα χέρια είναι για να χαιρετάμε, να παίζουμε, να χειροκροτάμε, να μετράμε, να βοηθάμε τους άλλους, να κατασκευάζουμε πράγματα, να μας κρατάνε ασφαλείς. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να χειριστούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να καταφύγουμε σε επιθετική συμπεριφορά.

Με τη βοήθεια  του βιβλίου «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε»  της Martine Agassi  τα παιδιά κατανόησαν ότι η βία ποτέ δε βγαίνει σε καλό. Κάθε παιδί μπορεί να κάνει με τα χέρια του διασκεδαστικά και εποικοδομητικά πράγματα, να τιθασεύει τα έντονα συναισθήματα θυμού ή ζήλιας βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις όταν του έρχεται να χτυπήσει κάποιον. Πώς; Χοροπηδώντας, ζωγραφίζοντας, συζητώντας…

Η Martine Agassi( Μαρτίν Αγκάσι), η συγγραφέας του βιβλίου, είναι κλινική ψυχολόγος με πολύ μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή επικοινωνιακών τεχνικών σε ομάδες και στη συμβουλευτική οικογενειών.

Τα παιδιά χειροτέχνησαν μετά επετειακές καρδούλες όπου τόνιζαν τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας-τα πρώτα που τέλειωσαν πρόλαβαν και βγήκαν φωτογραφία!

sigouro3 sigoyro sigoyro2Μ

Εν τη ενώσει η ισχύς!

Η Julia Donaldson (Τζούλια Ντόναλντσον) γεννήθηκε το 1948.  Ως εξαιρετικά πρωτοπόρα συγγραφέας παιδικών βιβλίων, όπως το πολυβραβευμένο «Γκρούφαλο», που έχει πουλήσει 17 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 70 γλώσσες, και «Το μαγικό σκουπόξυλο» έχει βρει μια ολόκληρη γωνιά φιλοξενίας 😃 στη βιβλιοθήκη του Νηπιαγωγείου Πυργίου. 429679229 6997605627015212 8574801630066237610 n Το 2011 της απονεμήθηκε ο βασιλικός τίτλος ΜΒΕ για τις υπηρεσίες της στη λογοτεχνία και ο τιμητικός τίτλος Children’s Laureate (Eξέχουσα Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων).
Τα παιδιά δραματοποίησαν τους ήρωες του μαγικού σκουπόξυλου οι οποίοι κατατρόπωσαν-χάρη στη συνεργασία και την αλληλεγγύη τους- τον κακό δράκο που πετούσε φωτιές από τα ρουθούνια. Το Room on the Broom (το μαγικό σκουπόξυλο) της Βρετανίδας συγγραφέα αφηγείται την ιστορία μιας ευγενικής μάγισσας και της γάτας της που προσκαλούν τρία άλλα ζώα (ένα σκύλο , ένα πουλί και έναν βάτραχο. ) για να τους ενώσει ταξιδεύοντας με το σκουπόξυλο της.
Το Room on the Broom έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες και έχει κερδίσει έξι βραβεία βιβλίου (Σκοτσέζικα, Σέφιλντ, Στόκπορτ, Νόρφολκ, Blue Peter και Mumsnet ). Κυρίως γιατί διδάσκει το «Εν τη ενώσει η ισχύς»!
SAM 2445 SAM 2448 SAM 2449 SAM 2456

Αντιπτέρηση & αρλεκίνοι: Ξεκαρδιστικές ανατροπές

Καλωσορίσαμε σήμερα τον πρώτο μήνα της Άνοιξης με καρναβαλική θεματολογία, μιας και είμαστε στη μέση της όψιμης φέτος Απόκριας. Χαρτοκόβοντας και ζωγραφίζοντας αρλεκίνικες μάσκες και κλόουν μοντάραμε νοερά κάποια εμβληματικά έργα για να δείξουμε στα παιδιά την επόμενη εβδομάδα. Ένα από αυτά, «Οι περιπλανώμενοι κωμικοί» του Γκόγια, έχει αρλεκίνο ως πρωταγωνιστή.francisco de goya itinerant actors 1793 . museo del prado madrid. comicos ambulantes
Ο πίνακας απεικονίζει μία παράσταση μιας ομάδας ηθοποιών της Commedia dell’arte σε μια υπερυψωμένη σκηνή. Περιβάλλονται από ένα ανώνυμο κοινό. Ο Αρλεκίνος που κάνει τα ταχυδακτυλουργικά του στην άκρη της σκηνής κι ένας μεθυσμένος νάνος Πουλτσινέλα με στρατιωτική περιβολή εκφράζουν την αστάθεια του τριγώνου μεταξύ της Κολομπίνας, του Πιερότου και του Πανταλόνε. Σύμφωνα με τον διαπρεπή Ισπανό θεατρολόγο Javier Huerta Calvo, ο Αρλεκίνος γελοιοποιεί τη αριστοκρατική τάξη – που αντιπροσωπεύουν εδώ ο Πουλτσινέλα και οι αξιωματικοί του στρατού – και εξυμνεί τη χαμηλότερη, τους υπηρέτες. Αυτό φέρνει το έργο πιο κοντά στις καρναβαλικές παραδόσεις και στην ξεκαρδιστική σάτιρα του Αρχαίου Έλληνα Μένιππου, η οποία είναι ανατρεπτική καθώς χλευάζει την ολιγαρχία και τις υψηλές κοινωνικές ιεραρχίες της.
Δημοκρατία σημαίνει κυρίως η διάχυση των δυνατοτήτων -που απολάμβαναν παραδοσιακά οι λίγοι, σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Όπως το badminton που απόλαυσαν σήμερα στην αίθουσα του playroom ο Νικόλας με τον Γιωργάκη.💞 Στην αρχή παιζόταν μόνο από τις εύπορες τάξεις και είχε χαρακτήρα κοινωνικής εκδήλωσης παρά ανταγωνιστικό, ενώ υπήρχε αυστηρός κώδικας ενδυμασίας. Η πλάκα με την αντιπτέριση,( γνωστή με το διεθνή όρο μπάντμιντον) είναι ότι σε αυτό το άθλημα με ρακέτες το μπαλάκι έχει φτερά και η τροχιά του είναι ασυνεπής-τα παιδιά σήμερα το έπαιξαν με μικρό μπαλόνι.
SAM 2429 SAM 2438 SAM 2439SAM 2424