Βασίλισσες και βασιλιάδες των χρωμάτων..!

SAM 1926 SAM 1930 SAM 1931 SAM 1932 SAM 1937
Αφιερωμένη στα χρώματα η εβδομάδα και τα παιδιά έπαιξαν τα «Βασίλεια των χρωμάτων» με τη βοήθεια της κας Σοφίας:
-Παιδιά, πάμε να βγάλουμε τον μπλε βασιλιά ή την μπλε βασίλισσα; Θα την βγάλουμε με λάχνισμα. «Τα στρουμφάκια παίζανε κρυφτό κι ο σκουντούφλης μετράει ως το οκτώ. Ένα, δύο, τρία…οκτώ!». Μαίρη, θέλεις να είσαι η μπλε βασίλισσα; Παιδάκια, πρέπει να της φέρετε μόνο μπλε πραγματάκια στο βασίλειό της.
«-Ας πούμε κι άλλο λάχνισμα: Είναι μια πάπια που κάνει δέκα αυγά. Κι είναι κι άλλη μία που κάνει δέκατρία. 1, 2, 3..13 Βάσω θέλεις να είσαι η κίτρινη βασίλισσα; Να την και η κίτρινη βασίλισσα. Θέλω τώρα ένα παιδάκι να επισκεφτεί τη βασίλισσα με ένα δώρο. Αλλά θυμώνουν οι βασίλισσες αν δεν έχουν δώρο στο χρώμα τους!»
«-Δεν είναι αυτό το δώρο μου!» λέει πικαρισμένη στα ψέματα😄 η Μαίρη όταν λαμβάνει ως δώρο ένα κίτρινο καθρέπτη.
Υπάρχουν και τα πιο ντροπαλά παιδιά, συχνά παιδιά που δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα. Η κ. Σοφία ενεργητικά εμπλέκει όλη τη μαθητική κοινότητα:
“Μ., θέλεις να μας πας δώρο στον μπλε βασιλιά; Όχι; Τουλάχιστον μπορείς να μας δείξεις ποιος είναι ο μπλε βασιλιάς; Μπράβο! Χειροκρότημα!”
«-Δεν πειράζει που δεν σηκώθηκες Χ.. Την άλλη φορά!»
«Για να βοηθήσουμε! Την Άρια να πάει ένα δώρο στον μπλε Βασιλιά! Άρια, αυτό είναι μπλε; Νικόλα, πήγαινε να βοηθήσεις την Άρια. Πηγαίνετε και οι δύο μαζί. Μπράβο! Χειροκρότημα! Για να γίνει κάτι καλό χρειάζεται υπομονή! Να βοηθάμε λίγο και τα παιδιά που δεν γνωρίζουν την γλώσσα. Φανταστείτε ότι είσαστε σε ένα γερμανικό σχολείο. Δεν θα δυσκολευόσασταν πάρα πολύ; Θέλουμε να συμμετέχουν έστω και λίγο στην ομάδα»
Η κ. Σοφία κινητοποιεί κάθε τόσο λεκτικά τα παιδιά που κατακτούν τώρα την ελληνική γλώσσα, ακόμα και την ώρα του δεκατιανού: “-Μαϊττέ, τι χρώμα καλαμάκι δίνω στη Νεφέλη;”
Και ένα ευτράπελο: Η κυρία ζητά ευγενικά από τους βασιλιάδες να κάνουν ησυχία «γιατί τα βασίλειά τους είναι πολύ μακριά-δεν επικοινωνούν..» O Νικόλας-Άγγελος σχολιάζει ετοιμόλογα: “Τότε γιατί ο Μητσοτάκης πηγαίνει και επικοινωνεί με τους άλλους αρχηγούς;”😆😄

Οι αναπαραστάσεις του κίτρινου

Το δεύτερο χρώμα που μάθαμε, το κίτρινο, συμβολίζει τον πλούτο, τη δημιουργία, τη χαρά και τη διαύγεια σκέψης. Είναι το χρώμα του Ήλιου και του χρυσού.
Η κ. Σοφία ρώτησε τα παιδιά με προσποιητή αφέλεια: «-Ξέρετε τι χρώμα είναι αυτό;»
Όταν οι «αστέρες» της τάξης άρχιζαν να αλαλάζουν «κίτρινοοο!», 😄τους κατακεραύνωσε μειλίχια: “-Όχι παιδιά! Θα σηκώνουμε χεράκι..!» Ύστερα τα ρώτησε αν έχουν σκεφτεί κάποιο αντικείμενο που έχει κίτρινο χρώμα. Απογοήτευση. Μόνο ένα παιδί φάνηκε να είχε κάποια ιδέα, ήταν ο ήλιος.
«-Περίφημα, χειροκρότημα!» δήλωσε ευφρόσυνα η κυρία. Μετά, τους πρότεινε, με τη σειρά, να επισκεφτούν το κουκλόσπιτο και τον πάγκο του μανάβικου. Η δύναμη των χειροπιαστών αντικειμένων, της εποπτείας-όπως έλεγαν και οι αρχαίοι δάσκαλοι, φανερώθηκε. Η Άρια βρήκε τη μπανάνα, η Αλεξάνδρα τα λεμόνια. Το ένα είχε πιο ανοιχτό χρώμα. Η κυρία βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει εισάγοντας στο λεξιλόγιο των νηπίων μια πρωτοφανέρωτη λέξη, την απόχρωση.
«-Παιδιά, βλέπετε αυτά τα δύο λεμόνια, έχουν διαφορετική κίτρινη απόχρωση το ένα από το άλλο!»
Ο Ορφέας σχολίασε ότι τα κίτρινα πράγματα είναι αναλογικά λιγότερα από τα αντικείμενα σε άλλα χρώματα. Ευφυέστατη παρατήρηση για τον γράφοντα. Τουλάχιστον για τις τροφές ισχύει. Γιατί για να μπορέσει να συνθέσει τα καροτονοϊδή ένα φυτό-που χαρίζουν την κίτρινη απόχρωση χρειάζεται να πάρει από το χώμα αρκετά χημικά στοιχεία. Οι κίτρινες τροφές (λεμόνια, μπανάνες, καλαμπόκι, πιπεριές) φτιάχνουν τη διάθεση, χάρη στα καροτονοϊδή, και χαρίζουν κέφι.
Ο Χουάν Μιρό, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Πωλ Κλέε, ο Γκούσταβ Κλιμπτ, η Σούζαν Γουάτκινς χρησιμοποίησαν το κίτρινο χρώμα σε πολλά έργα τους και σε διαφορετικές αποχρώσεις του. Όντας η ελαφρύτερη απόχρωση του φάσματος, μας προτρέπει να ανυψώσουμε την ψυχολογία μας καθώς προσφέρει φως, ελπίδα, ευτυχία, χαρά και διασκέδαση.
Με την έννοια των χρωμάτων, το κίτρινο εμπνέει την πρωτότυπη σκέψη. Είναι δημιουργικό χρώμα από πνευματική άποψη, νέων ιδεών, βοηθώντας μας να βρούμε νέους τρόπους να κάνουμε πράγματα. Είναι ο πρακτικός στοχαστής, όχι ο ονειροπόλος. Ίσως το καλύτερο χρώμα για να δημιουργήσει ενθουσιασμό για τη ζωή και μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη. Γιατί «η εμπειρία του χρώματος μοιάζει μ’ εκείνην του συναισθήματος ή της συγκίνησης» όπως γράφει ο αναπτυξιακός ψυχολόγος Ernest Kasten.
gonidioma 1 1924 catalan landscape the hunter Juan Miro 1 SAM 1913 SAM 1914

“Τί χρώμα ζητάς, πές τι σ’ αρέσει και τι προτιμάς;”

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στον κόσμο των χρωμάτων! Πριν αρχίσει το μάθημα  συμφωνήσαμε  τον πρώτο κανόνα της σχολικής παρεούλας: Να σηκώνουμε το χέρι μας όταν πρόκειται να λάβουμε τον λόγο!

Ξεκινήσαμε με το αγαπημένο παιχνίδι «Γάτα-γατούλα, τι χρώμα ζητάς, πές τι σ’ αρέσει και τι προτιμάς;” Aμέσως μετά καταγράψαμε στην «αραχνούλα», το ιστόγραμμα, τις προϋπάρχουσες ιδέες των παιδιών και τις επιθυμίες τους για τη διδασκαλία των χρωμάτων.

-Υλοποιήσαμε μια ωραία ιδέα για  ανίχνευση αντικειμένων του κόκκινου χρώματος που τοποθέτησαν τα παιδιά στο χούλα χουπ. Η κ. Σοφία πρότεινε στα παιδιά μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, σε συνεργασία με τους γονείς για το σπίτι:  Nα συγκεντρώσουν την ομάδα του κόκκινου.

-στο αναρτημένο κόκκινο μπαλόνι τα παιδιά επέλεξαν τυχαία τρία σκεπασμένα ονόματα που θα ήταν σήμερα η ομάδα των βοηθών.

-Ακούσαμε το συγκινητικό τραγουδάκι «της καρδιάς τα χρώματα».

«Με χρώματα πολλά, ζωηρά, λαμπερά,

ζωγραφίζω μια καρδιά που χτυπά δυνατά

και τον κόσμο βοηθά. Χωρίς να βάλω γκρίζο..!»

Εδώ:SAM 1903 SAM 1904 SAM 1909 SAM 1906 SAM 1911 1

https://www.youtube.com/watch?v=Y4oCUr1TOMY&ab_channel=%CE%95%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85

Η διδακτική ώρα, αφιερωμένη στα  χρώματα,  συνεχίστηκε με την δασκάλα Αγγλικών κ. Αγγελική που μας έμαθε τα ονόματα των χρωμάτων και στα Αγγλικά!

Ένα δεινοσαυράκι στο καινούργιο Σχολείο: Kαλωσήρθες Ξένε!

Μια θαυμάσια ευκαιρία για λεκτική κινητοποίηση στο Συμβούλιο της τάξης είναι η ενθάρρυνση των μικρών παιδιών να κουβαλούν από το σπίτι κάποιο τέχνεργο ή αγαπημένο τους παιχνίδι. Ο Ορφέας και η Νεφέλη έφεραν από ένα γιο-γιο-το παιχνίδι😄– και κάθισαν διαδοχικά στον θρόνο σχολιασμού. Η κυρία Σοφία ήταν ιδιαίτερα επεξηγηματική επαινώντας την αρμονική κίνηση των χεριών και την επαναφορά του γιο-γιο που «το κρατάμε με το ένα χέρι και προσπαθούμε να το τυλίξουμε…»
Στη συνέχεια, είχαμε άλλη μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυσκολίες ενός πλάσματος να συνηθίσει στο νέο σχολικό περιβάλλον. Η κα Σοφία διάβασε για ένα δεινοσαυράκι-μαθητή😁 και θαυμάσαμε την ενσυναίσθηση ορισμένων μικρών παιδιών όταν ρώτησε πώς θα έπρεπε να δράσουν οι συμμαθητές/τριες αν έκλαιγε ο δεινόσαυρος. «-Θα του έλεγα μην ανησυχείς και θα τον παρηγορούσα!» υποστήριξε ο Νικόλας-Άγγελος. Μια δεύτερη ερώτηση ήταν «πώς θα αντιδρούσαμε αν έκανε ο δεινόσαυρος μια μουντζούρα;». Ο Άγγελος-Ιωάννης απάντησε διπλωματικά: “Θα του έλεγα «Τι ωραία ζωγραφιά έκανες δεινόσαυρε!»🥰
Αμέσως μετά, ζητήθηκε από τα νήπια να σχεδιάσουν έναν δεινόσαυρο ενώ από τα προνήπια- συχνά αρχάρια στο σχέδιο- να ζωγραφίσουν ένα έτοιμο σχέδιο δεινόσαυρου, εφαρμόζοντας μια διαφοροποιημένη διδακτική στρατηγική σε αυτές τις δυο κατηγορίες παιδιών. Όμως και οι δύο απόλαυσαν το τύπωμα των ιχνών μιας τρισδιάστατης φιγούρας δεινοσαύρου πάνω στην εργασία τους!
δει1 δει2 δει4 δει5 δει8

Κτίζοντας θεμέλια στην κοινότητα συζητήσεων

Aκούγοντας την ευγενική, χαμηλόφωνη και ψύχραιμη φωνή της Δασκάλας να διαβάζει το «Ένας αρκούδος στο σχολείο» κατανοείς τις εκλεκτικές συγγένειες με την δασκάλα της ιστορίας που μοιράζεται εξίσου την εμπειρογνωμοσύνη των δυσκολιών σε τάξη μικρών παιδιών: Πώς τα παιδιά θα κάνουν μια καλή αρχή; Πώς θα οικοδομήσουν σχέσεις ανεκτικότητας στον/στην ξένο/νη; Πώς θα ενσωματώσουν στη σχολική κοινότητα έναν διαφορετικό συμμαθητή όταν τα ίδια έχουν ακόμα άγχος αποχωρισμού;
Στον γράφοντα έκανε ισχυρή εντύπωση πώς η έμπειρη Δασκάλα, προκειμένου να οικοδομήσει μια αρχική κοινότητα συζητήσεων έδωσε πρώτα μια προτεραιότητα στα έμπειρα και πιο θαρραλέα παιδιά που λειτούργησαν ως όχημα γλωσσικής μίμησης και κοινωνικής μάθησης για τα λιγότερα λαλίστατα. Άφησε όλα τα παιδιά να εκφραστούν λεκτικά χωρίς να τα λογοκρίνει και στα πιο ντροπαλά πρότεινε σαφείς λεκτικές προτάσεις, οδηγίες στο πώς να ξεκινήσουν σχολιασμούς ή ερωτήσεις. Η φιλότιμη εκπαιδευτικός, μετά την αφήγηση, είχε πλαστικοποιήσει τις φιγούρες των πρωταγωνιστών αλλά και άσχετων ζώων που δεν εμφανίζονταν στο βιβλίο και ρώτησε, έξυπνα, αρκετά παιδιά αν συμμετείχαν τα συγκεκριμένα ζώα στην ιστορία. Στο τέλος, δώσαμε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που μετείχαν ενεργά στον διάλογο και σε αυτό που η κ. Σοφία εννοιολόγησε, καθώς βαδίζαμε για το δεκατιανό κολατσιό, ως «επεξεργασία» μιας θαυμάσιας ιστορίας που ενδυνάμωσε τα παιδιά.
ar1ar2ar4

Ενθαρρύνοντας τα μικρά παιδιά στην πρώτη τους ζωγραφιά

Είναι οι πρώτες μέρες των μικρών παιδιών στο σχολείο και οι πρώτες σχολικές εργασίες διερευνούν τον βαθμό έκθεσης στη σχολική κουλτούρα ώστε να μην αφήσουμε κανένα παιδί πίσω! Ως βοηθός της κ. Σοφίας ο γράφων παρατήρησε πόσο ενθαρρυντική και καθόλου επικριτική ήταν η Δασκάλα προς τα συχνά αρχάρια στη χρήση των υλικών μάθησης προνήπια.🥰 Μπορέσαμε να παρατηρήσουμε το πώς κρατάει το κάθε παιδί το μολύβι (και να του δείξουμε παράλληλα να κάθεται σωστά και να μη σκύβει), την κάλυψη της κόλλας (μια κόλλα γεμάτη φανερώνει περισσότερη εξωστρέφεια από μια κόλλα λιγότερο γεμάτη), την πίεση στον τρόπο σχεδίασης (ανάλαφρος τρόπος σχεδίασης : πιθανότητα εκδήλωσης εσωστρέφειας και ντροπαλότητας) καθώς και το είδος των γραμμών. Η επιλογή των χρωμάτων επίσης έχει μεγάλη σημασία.
Η ζωγραφική αποτελεί ένας από τους πρώτους και βασικούς τρόπους μέσα από τους οποίους εκφράζονται τα παιδιά. Η δημιουργική και διασκεδαστική αυτή δραστηριότητα, τους δίνει τη δυνατότητα να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους, τι τους αρέσει, φανερώνουν τις δεξιότητές τους και ενισχύουν τη φαντασία τους. Οι ζωγραφιές των παιδιών αποτελούν δείγμα της συναισθηματικής, κινητικής και νοητικής τους εξέλιξης. Επιπλέον, η ζωγραφική είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να απασχοληθούν δημιουργικά.
Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση με τη ζωγραφική μπορεί να επιδράσει πολύ θετικά στις ζωές, ιδίως των παιδιών. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ένα παιδί όταν ξεκινά να ζωγραφίζει είναι η ποικιλία των χρωμάτων που έχουν οι μαρκαδόροι. Αρχίζει να διακρίνει τα χρώματα και να μαθαίνει τα ονόματά τους και, παράλληλα, μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να συγχρονίζει το μάτι του με το χέρι του. Όταν ένα παιδί ψάχνει νέες ιδέες για τις ζωγραφιές του διεγείρεται η φαντασία του, εμπνέεται να βγάλει τη δημιουργική του πλευρά και αφού τελειώσει το δημιούργημά του του προκαλείται ένα αίσθημα υπερηφάνειας για το αποτέλεσμα. Οπότε, μέσα από τη ζωγραφική, αυξάνεται η διάθεση και η δημιουργικότητα των παιδιών, η παρατηρητικότητά τους αλλά και η αυτοεκτίμησή τους. Επίσης προάγεται η αυτογνωσία και τα παιδιά αποκτούν κριτική σκέψη και άποψη γύρω από τις εικαστικές τέχνες γενικότερα.
δα1 δα2 2

Αντίβαρα και ισορροπίες

Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς θέλει σοφές ισορροπίες και αντίβαρα. Καθώς τα μικρά παιδιά χρειάζεται «να πάρουν το χρόνο τους»-όπως θαυμάσια διατυπώνει η εκπαιδευτικός του σχολείου Σοφία Σαραντινού, οι διδακτικές ώρες ισορροπούν επιδέξια ανάμεσα στην ατομική εποικοδόμηση νοήματος όπως το παιχνίδι με την σβούρα, μια πινελιά vintage,😄 και την κοινωνική εποικοδόμηση που έχει δυο πλευρές: την γωνιά συζητήσεων που τις πρώτες μέρες ιδανικά είναι ένας χώρος έκθεσης της προσωπικής ταυτότητας και των προτιμήσεών μας-σήμερα μας βοήθησε το ζάρι γνωριμίας. Μια εξίσου σημαντική πλευρά είναι το παιχνίδι στην αυλή που ουσιαστικά ενσαρκώνει την ανάγκη του μικρού παιδιού να κτίσει αυτοπεποίθηση. Και τι καλύτερο από το ομαδικό παιχνίδι με την βάρκα, σύμβολο της πρόσφατης καλοκαιρινής ανεμελιάς.
Τα αντίβαρα, δηλαδή η τήρηση ελέγχων και ισορροπιών (checks and balances) είναι, θεωρούμε, και το ιδεώδες για την καλή λειτουργία ενός σχολείου μικρών παιδιών : Ανάμεσα στο Νόμο (rule of Law), την παράδοση της σχολικής κοινότητας και τις δημοκρατικές αποφάσεις του Συλλόγου διδασκόντων που λογοδοτεί με διαφάνεια στους/στις εκλεγμένους αντιπροσώπους του Συλλόγου γονέων.αντι7 αντι6 αντι1 αντι2

Αναζητώντας μια ολόπλευρη ανάπτυξη, από την αρχή της σχολικής εμπειρίας…

Όσο προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών, προετοιμάζοντάς τα για επιτυχία στο Δημοτικό, αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι η ποιοτική εκπαίδευση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε γνωστικές εργασίες και ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Καθώς τα μικρά παιδιά μεγαλώνουν, πρέπει να αναπτύξουν τις απαιτούμενες κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες που θα τα βοηθήσουν να πλοηγηθούν επιτυχημένα μέσα από τις προκλήσεις και τις μεταβάσεις που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν στο πέρασμα από την παιδική και την εφηβική ηλικία ως τελικά την ενηλικίωση.
Θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα προτερήματά τους και πώς να τα αξιοποιούν, να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, όπως την απογοήτευση και τον θυμό, να διαχειρίζονται την απώλεια και την αλλαγή, να επιλύουν προβλήματα αποτελεσματικά και να λαμβάνουν καλές και υπεύθυνες αποφάσεις. Θα πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους, διατηρώντας την ελπίδα τους, παραμένοντας αποφασιστικά και συγκεντρωμένα μπροστά στις δυσκολίες, να οικοδομούν και να διατηρούν υγιείς σχέσεις, να επιδεικνύουν κατανόηση και να συμπαραστέκονται στον συνάνθρωπο και να συνεργάζονται με τους άλλους. Θα πρέπει να επιλύουν συγκρούσεις με τρόπο εποικοδομητικό, να εκτιμούν και να σέβονται τη διαφορά και την διαφορετικότητα και να φροντίζουν τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους και το περιβάλλον τους. Οι ικανότητες αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να παιδιά να διάγουν μια υγιή, ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή, τόσο στην παιδική τους ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή τους.
Η ανάπτυξη ψυχικής αντοχής είναι το ζητούμενο, αν θέλουμε να προάγουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία και των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων παιδιών που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, του σχολικού εκφοβισμού και των μεροληπτικών διακρίσεων. Υιοθετούμε μια προσέγγιση που εμπλέκει όλο το σχολείο με ένα καθορισμένο αναλυτικό πρόγραμμα πάνω στους τρόπους ανάπτυξης δεξιοτήτων απαραίτητων για την υπέρβαση εμποδίων και για τη συνέχιση της ευημερίας των μαθητριών & μαθητών, όπως τη σφυρηλάτηση υγιών σχέσεων, την καλλιέργεια μιας νοοτροπίας προσωπικής ανάπτυξης (growth mindset), την οικοδόμηση του αυτοπροσδιορισμού, την αξιοποίηση των προτερημάτων κάθε μικρού παιδιού και τέλος την μετατροπή προκλήσεων- άφθονες όταν το ελεύθερο παιχνίδι δεν ποδηγετείται από ενηλίκους😄– σε ευκαιρίες για ανάπτυξη.
πο3 πο1 1

Ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2023-24!

Τα μεγάλα ναυτάκια παίρνουν μετάθεση για το θωρηκτό του Δημοτικού. Η νηοπομπή ξεκινά με νέο πλήρωμα, τα αγαπητά μας προ-νηπιάκια, που καλωσορίζουμε την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στις 9 και τέταρτο. Ο Αγιασμός, κοινός με το Δημοτικό και αμέσως μετά, ενημέρωση και κέρασμα σταφυλιών με δωράκι ένα μπουκάλι βιολογικό οίνο από τα αμπέλια του Νηπιαγωγείου. Το πλήρωμα φέτος στην εύδρομη φρεγάτα του νηπιαγωγείου απαρτίζεται από 16 παιδιά, τα 11 κορίτσια!
Συγκυβερνήτες αξεχώριστα, η έμπειρη καπετάνισσα Σοφία Σαραντινού με βοηθό αντιπλοίαρχο τον Κώστα Προμπονά.
Καλό κατευόδιο, με εύπλοια, στα φουρτουνιασμένα πελάγη. Είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλλουμε όσο κόπο χρειαστεί για το παιδαγωγικό ταξίδι σε ασφαλή ύδατα!agiasmos 1 354472331 265882429325459 7752808421578954154 n