Απόκρια

Ήταν μια εβδομάδα αφιερωμένη στα έθιμα της Απόκριας που αποκορυφώθηκε με το όλο κέφι πάρτυ της Παρασκευής.???? Οι μικροί καρναβαλιστές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, μπερδεύτηκαν με τις κορδέλες στο γαϊτανάκι, απόλαυσαν τα εδέσματα που πρόσφερε απλόχερα ο Σύλλογος Γονέων που ευχαριστούμε θερμά!
Στο μεταξύ μάθαμε για την χρήση της μάσκας σε πρωτόγονες κουλτούρες, ερμηνεύοντας εικόνες από παραδοσιακές μάσκες τροφοσυλλεκτικών πολιτισμών. Γιατί η χρήση της μάσκας εκπαιδεύει την εναλλαγή στις ταυτότητες, την γνωστική ευελιξία, τελικά την ψυχοκοινωνική ανθεκτικότητα όπως υπονοεί ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης:
«μια σειρά από μάσκες κρέμονται στον τοίχο,
μάσκες που τις χρησιμοποιήσαμε
άλλοτε για ν’ αρέσουμε ή να ωφεληθούμε
κι άλλοτε μονάχα από συνήθεια ή σαν την αυτόματη κίνηση
που κάνει κανείς
για να σωθείς από΄ να κίνδυνο-η μάσκα του ανδρείου,
του κυνικού, του αλαζόνα ή του σεμνού»
Eνίοτε, βεβαίως, ούτε η μάσκα διασώζει, ειδικά όταν οι άνθρωποι μπλέξουν με μεγάλα ιστορικά διακυβεύματα, όπως εξίσου ωραία δείχνει και ο Καβάφης στο ποιήμα “Αιμιλιανός Μονάη, Αλεξανδρεύς 628 – 655 μ.Χ.”
“Με λόγια, με φυσιογνωμία, και με τρόπους
μια εξαίρετη θα κάμω πανοπλία·
και θ’ αντικρύζω έτσι τους κακούς ανθρώπους
χωρίς να έχω φόβον ή αδυναμία.
Θα θέλουν να με βλάψουν. Αλλά δεν θα ξέρει
κανείς απ’ όσους θα με πλησιάζουν
πού κείνται οι πληγές μου, τα τρωτά μου μέρη,
κάτω από τα ψεύδη που θα με σκεπάζουν.
Ρήματα της καυχήσεως του Αιμιλιανού Μονάη.
Άραγε νάκαμε ποτέ την πανοπλία αυτή;
Εν πάση περιπτώσει, δεν την φόρεσε πολύ.
Είκοσι επτά χρονώ, στην Σικελία πέθανε.”
Καλά Κούλουμα, με άφθονο αέρα όπως προβλέπει και η Ε.Μ.Υ????, για το πέταγμα των χαρταετών. Καλή Σαρακοστή, με την αισιόδοξη απεικόνισή της από το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου» του Κοσμά Πολίτη:
-«Είδες ποτέ σου πολιτεία να σηκώνεται ψηλά; Δεμένη από χιλιάδες σπάγγοι ν’ ανεβαίνει στα ουράνια; Ε, λοιπόν, ούτε είδες ούτε θα ματαδείς ένα τέτοιο θάμα. Αρχινούσανε την Καθαρή Δευτέρα -είτανε αντέτι- και συνέχεια την κάθε Κυριακή και σκόλη, ώσαμε των Βαγιών. Από του Χατζηφράγκου τ’ Αλάνι κι από το κάθε δώμα κι από τον κάθε ταρλά του κάθε μαχαλά της πολιτείας, αμολάρανε τσερκένια. Πήχτρα ο ουρανός. Τόσο, που δε βρίσκανε θέση τα πουλιά. […] Ολάκερη τη Μεγάλη Σαρακοστή, κάθε Κυριακή και σκόλη, η πολιτεία ταξίδευε στον ουρανό. Ανέβαινε στα ουράνια και τη βλόγαγε ο Θεός. Δε χώραγε το μυαλό σου πώς μπόραγε να μείνει κολλημένη χάμω στη γης, ύστερ’ από τόσο τράβηγμα στα ύψη. Και όπως κοιτάγαμε όλο ψηλά, τα μάτια μας γεμίζανε ουρανό, ανασαίναμε ουρανό, φαρδαίνανε τα στέρνα μας και κάναμε παρέα με αγγέλοι. Ίδια αγγέλοι κι αρχαγγέλοι κορονίζανε ψηλά. Θα που πεις, κι εδώ, την Καθαρή Δευτέρα, βγαίνουνε κάπου εδώ γύρω κι αμολάρουνε τσερκένια. Είδες όμως ποτέ σου τούτη την πολιτεία ν’ αρμενίζει στα ουράνια; Όχι. Εκεί, ούλα είταν λογαριασμένα με νου και γνώση, το κάθε σοκάκι δεμένο με τον ουρανό. Και χρειαζότανε μεγάλη μαστοριά και τέχνη για ν’ αμολάρεις το τσερκένι σου.»,ap2 3

Ευωχία στη μοναστηριακή τράπεζα

41 1 2 1 5
Η σχολική τάξη ολοένα και παίρνει χαρακτηριστικά Χιακής αδελφότητας. Τα αδελφάτα, συλλογικότητες που δεν περιορίζονται στα λαϊκοθρησκευτικά πανηγύρια αλλά είναι και δημιουργοί τοπικού πολιτισμού, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την αλληλεγγύη που εκδηλώνεται με την κοινοκτημοσύνη στην κοινή τράπεζα. Έτσι και εμείς, στη μοναστηριακή τράπεζα, ξεδιπλώσαμε αυτά τα χιώτικα χαρακτηριστικά, χορταίνοντας υλικά και πνευματικά. Γιατί «οι εκζητούντες την αδελφοσύνη ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού»! Αφήστε που η κοινοκτημοσύνη καλλιεργεί και την μαθηματική ικανότητα.???? Ένα αληθινό παράδειγμα από τον εκπαιδευτικό περίπατο: “-Έχουμε 5 μπανάνες. Πώς θα μοιραστούνε σε 16 παιδιά;”
Και μετά την κοινοβιακή κατάνυξη, επιστρέφοντας, ολιγόλεπτη στάση για παιχνίδι στην τοπική παιδική χαρά. Όπως λέει και ο Αλεξανδρινός ????«και μες στην τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απ’ την δούλεψή της..!»

Η ντάμα: Η εισαγωγή, της εισαγωγής, του προγραμματισμού

400 500
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα νέα γνωστικά πεδία στην Ελληνική εκπαίδευση είναι η εισαγωγή του προγραμματισμού στο Νηπιαγωγείο από πέρυσι. Υποτίθεται, σύμφωνα με τους εμπνευστές, ότι ο απτικός χειρισμός της beebot, της «μελισσούλας-ρομπότ» θα αναπτύξει στα παιδιά σταδιακά δεξιότητες πληροφορικής και θα κατανοήσουν πώς λειτουργεί ένας υπολογιστής – δηλαδή ότι εκτελεί μόνο εντολές που του δίνουμε μέσω διαφόρων κωδικών. Οι θιασώτες της παραπάνω φιλόδοξης θεωρίας θα προσθέσουν ότι τα μικρά παιδιά θα μάθουν και τον τύπο σκέψης που είναι απαραίτητος για τον προγραμματισμό, αναλύοντας μια εργασία σε μεμονωμένα βήματα εργασίας και εκτελώντας τα το ένα μετά το άλλο (αντιστοιχεί στην έννοια της «αλληλουχίας» στον Προγραμματισμό).
Πρώτα-πρώτα, η γνώμη των γονέων! Και εδώ οι μελέτες δείχνουν πώς οι Έλληνες γονείς, από όλες τις μεταρρυθμίσεις, βρίσκουν πιο αχρείαστη τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, μετά τη διετή αναστάτωση της πανδημίας.
Το σχολείο μας, νηπιαγωγείο στην αγροτική ύπαιθρο, εισάγει τις μελισσούλες-ρομπότ στο τελευταίο δίμηνο. Αλλά πρώτα διδάσκει συ-στη-μα-τι-κά σε προνήπια & νήπια -και όχι μόνο στο 10% των upper-class μαθητών, την έννοια του «οριζοντίως», «καθέτως» και «διαγωνίως» με τον αυθεντικά παιγνιώδη τρόπο του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Ντάμα», που είναι προ-απαιτούμενες έννοιες ώστε να υπάρξει εποικοδομητική(constructive) διδασκαλία του προγραμματισμού.
Στην φωτογραφική τεκμηρίωση, παρουσιάζεται εκμάθηση την ώρα της πρόωρης υποδοχής (δύο παιδιά) και την μεταβατική ώρα, 10 λεπτά μετά την προσευχή του δεκατιανού (3Vs3)

Υπερήρωες, “οργίζεσθε και μη αμαρτάνετε”!

Tα μικρά αγόρια χθες και σήμερα λατρεύουν τους ίδιους τοτεμικούς ήρωες της φυλής τους. Δυναστευόμενα συχνά από λαλίστατες μεγαλύτερες αδελφές, συνηθέστατα με δασκάλα και όχι δάσκαλο στο σχολείο, κάποτε μοναχοπαίδια ή παιδιά μονογονεϊκής οικογένειας βρίσκουν απαντοχή σε αρσενικούς υπερήρωες που έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Σούπερμαν και Σπάϊντερμαν έχουν χάσει λίγο την παλιά αίγλη, από την άλλη έχει επανεμφανιστεί στο προσκήνιο ο θυμωμένος Xάλκ (Hulk). Ένας ήρωας που τα κάνει όλα λίμπα! Και όσο περισσότερο θυμώνει, τόσο πιο δυνατός γίνεται. Σήμερα μας τον κουβάλησε στο σχολείο ένας μπόμπιρας, μικρός το δέμας πλην πανέξυπνος, κι αυτός με μεγαλύτερη τσαούσα???? αδελφή. Ας αποκαλύψει εδώ ο γράφων πως ο Χαλκ ήταν επίσης ο αγαπημένος υπερήρωας του όταν υπήρξε κοντός, παχύσαρκος και ατημέλητος μαθητής λόγω μητρικής απώλειας.
Πώς μπορεί ο Hulk να συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική ανθεκτικότητα, πώς μπορεί να προσφέρει ενδυνάμωση, όχι μόνο στα αγόρια αλλά και στα κορίτσια; H καίρια αναπαράσταση του Χαλκ εδώ είναι η νομιμοποίηση των αρνητικών συναισθημάτων. Γιατί είναι βαθιά ανθρώπινα και ο θυμός και το πένθος και η οργή. Γιατί πρέπει να εξοργιζόμαστε μπροστά στην αδικία και την κακοποίηση. Και αυτό παραμένει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από την προσχολική βαθμίδα, όπου είναι σύνηθες το φαινόμενο να υφίσταται βία- έστω μια αγκωνιά, το «ντροπαλό» παιδί και να παραμένει «άφωνος αμνός» αντί να βάλει τις φωνές ή το μουγκρητό του Χουλκ.
Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα όταν ο προφητάξ Δαυίδ ψάλλει «οργίζεσθε και μη αμαρτάνετε».
300

Τσικνίζοντας..!

Και του χρόνου η Τσικνοπέμπτη. Θερμές ευχαριστίες στο Σύλλογο Γονέων ???? για τη γενναιόδωρη προσφορά του παραδοσιακού τσικνίσματος μετά χυμού και άρτου πολυτελείας-το ένα σουβλάκι μπήκε προσεκτικά τυλιγμένο στην σχολική τσάντα.
Εμείς οι Έλληνες, παρά την τεράστια αλλαγή επί το δυτικότερον της Μεσογειακής διατροφής, καταφέρνουμε τουλάχιστον να μειώνουμε τις επιπτώσεις μιας σε μεγάλο βαθμό κρεοφαγικής δίαιτας. Πώς; Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, με τη χρήση αρωματικών φυτών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως η ρίγανη και το θυμάρι αλλά και με τη χρήση άφθονου λεμονιού, πλούσιου σε βιταμίνη C. Και τα παιδιά σήμερα τίμησαν με το παραπάνω το χιώτικο λεμόνι, όχι το ανούσιο, κερωμένο ομόλογό του από τη Νότια Αμερική. «Λεμονάκι μυρωδάτο κι από περιβόλι αφράτο..!»
100 200

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ!

330727492 6394732817213383 1220522816952829299 n 330653504 5872140916214024 5379608812454591577 n Επιτέλους απαρτία! Ευδόκησε ο Πανάγαθος Ύψιστος, πρώτη μέρα σήμερα από τον αγιασμό να είμαστε όλα τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου Πυργίου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά κυρίως του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εκ Μυτιλήνης. Όπως είπαμε και στα παιδιά, το κίνημα των Νεομαρτύρων πριν 300 χρόνια ήταν από τις πρώτες ενδείξεις της συγκρότησης των Ρωμιών σε έθνος.
Αμέσως μετά την πανηγυρική φωτογράφηση, μιλήσαμε λίγο (θα ξαναμιλήσουμε) για τα αποκριάτικα έθιμα και κατασκευάσαμε τις καρναβαλικές φιγούρες της Νάουσας, τις «Μπούλες» και τους «Γενίτσαρους». Το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες (συναντάται και ως “Γιανίτσαροι και Μπούλες“, σε πιο βαριά Ναουσαίικα) είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα την περίοδο της αποκριάς. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια).
Υ.Γ. Κατόπιν συλλογικής απόφασης το σχολείο συμμετέχει στην αυριανή απεργία, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, που έχει κηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Ζητάμε την κατανόησή σας.

Τα κορόιδα της τράπουλας

alicecard
Kαι η Βασίλισσα είπε:
«Αποκεφαλίστε την!» (Αυτό έλεγε κάθε φορά που θύμωνε.)
Και η Αλίκη είπε:
«Ποιός σας δίνει εσάς σημασία; Μια τράπουλα είστε!»
Για να μην αποκεφαλιστούμε από τους καθαρολόγους που βρίσκονται ante portas η τράπουλα οφείλει να απεδαφοποιηθεί: Οι κάρτες της να χρησιμοποιηθούν για μετρήσεις, ομαδοποιήσεις χρωμάτων και σχημάτων, εκμάθηση ποσοτήτων, περισσότερα και λιγότερα και πολλά άλλα. «Να βάζουμε σε κάθε τραπουλόχαρτο τόσα φασόλια όσα λέει ο αριθμός του, να βάλουμε τα “σωστά” χαρτιά, τον προηγούμενο και τον επόμενο αριθμό”.
Nα κυλίσει άφθονη η αδρεναλίνη του ντοστογιεφσκικού χαρτοπαίκτη; A πα πα! Πιπέρι στο στόμα! Απονευρωμένη, «σχολειοποιημένη» η δραστηριότητα έναντι ενός πολιτισμικού παιγνίου που μαθαίνει την σημασία της στοχαστικότητας, του τυχαίου και της μεταμνήμης.
Αν τα ασφυκτικά top-down προγράμματα σπουδών σπεύδουν να εξορίσουν «εις το πυρ το εξώτερον» την προϋπάρχουσα γνώση των παιδιών, κάθε τόσο, με τη κουβέντα της παρέας και τα τέχνεργα που κομίζουν τα μικρά παιδιά από τα σπίτια τους, προκύπτει η δημοκρατική ρωγμή, αποκαλύπτοντας πολύτιμα κοιτάσματα, ποικίλες εμπειρογνωμοσύνες από την έκθεσή τους σε πολιτισμικές καθημερινές εμπειρίες.
Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα συμπεριληπτικό σχολείο. Αρκετοί/-ες εκπαιδευτικοί μικρών παιδιών θα εκστασιάζονταν μπροστά στην εικόνα του ξανθού, ευειδούς παιδιού που μας έφερε χθες το καταπληκτικό παιχνίδι της Djeco, το Colorformix- αν και από τον πίνακα διπλής εισόδου επωφελήθηκε μόλις το 10% των upper class μαθητών. Πόσοι όμως θα αδράχναμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε την πολιτισμική αυτοπεποίθηση ενός φτωχοντυμένου παιδιού από ένα απομακρυσμένο χωριό, το πιο απόκεντρο των Μαστιχοχωρίων;
Ένα τέτοιο νήπιο, υπέρβαρο μάλιστα τότε, δίδαξε πριν πολλά χρόνια τους συμμαθητές του χαρτοπαίγνια και έτσι ξεστραβώθηκε και ο ανίδεος γράφων κι έμαθε «ξερή» και «αγωνία». Από κει και πέρα η δραστηριότητα του χαρτοπαιγνίου καθιερώθηκε ως εναλλακτική του ντόμινο, στο διάλειμμα του δεκατιανού, μετά το β’ εξάμηνο του σχολικού έτους.
Είμαι βέβαιος ότι δεν «κομίζω γλαύκες στην Αθήνα». Πολλές εταιρίες παιδαγωγικού υλικού, όπως η ήδη θρυλική Djeco (με κορυφαίο της παιχνίδι το Casino pirate, που είναι το δικό μας τριανταμία) καλλιεργούν τις δεξιότητες της χαρτοπαιξίας, αξεχώριστα μαθηματικές/παρατηρησιακές/κοινωνικοσυναισθηματικές, ευεργετικές για νήπια αφού εθισμοί για κερδώα δεν υφίστανται παρά μόνο η χαρά του παίζειν. Τελικά, ο στοχασμός του μέγιστου Ηράκλειτου «Αἰὼν παῖς ἐστι παίζων, πεσσεύων• παιδὸς ἡ βασιληίη» χαρακτηρίζει διαχρονικά την ανθρώπινη συνθήκη.
Υ.Γ. Ο Χιώτης στα χωριά έχει μια πολύ δυνατή σχέση με το χαρτοπαίγνιο. Προς επίρρωση, δέστε την ταινία “Η Εαρινή Σύναξη των αγροφυλάκων” του Δήμου Αβδελιώδη στην οποία παίζει τον μανιώδη χαρτοπαίκτη ένας από τους καλύτερους δασκάλους μικρών παιδιών που πέρασαν από Χίο. Ο Στέλιος Μακριάς❤️ υπήρξε και πρωτοπόρος στην κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών που καλλιεργούσαν τη μαθηματική μάθηση, συνταξιούχος πια.
330324317 920609972284012 4616674811945954328 n 2 330435595 554750866595111 2227657820433179313 n

Ωραίο το σπάνιο για Νότια Χίο χιόνι αλλά…

Aγαπητοί Γονείς αύριο Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου  εκτάκτως δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας. Θα πραγματοποιηθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.Στις 9 το πρωί θα συνδεθούν με το κανάλι του κ. Κώστα.

https://minedu-primary2.webex.com/wbxmjs/joinservice/sites/minedu-primary2/meeting/download/4514c8e9a8843d894805befb44b7b080?launchApp=true&siteurl=minedu-primary2

Ο αριθμός σύνδεσης είναι  1216431399

Τα παιδιά επίσης θα συνδεθούν στις 10:30 με την διεύθυνση της κας Σοφίας.

https://minedu-primary2.webex.com/webappng/sites/minedu-primary2/meeting/download/b623c340cb31469380d93b0e566c6c72?fbclid=IwAR0cmKBJdygzf7kXF4O9kvG9Q4JAShPxsg4xchB9rnnE8GESWlBRoKFacbI

Ο αριθμός σύνδεσης είναι 1756806991

Θερμές ευχές για επάνοδο στην κανονική σχολική ζωή, πολύ πιθανά την ερχόμενη Παρασκευή

Εις το επανιδείν στις φιλόξενες και ζεστές αίθουσες του Νηπιαγωγείου Πυργίου

kleista sxoleia kakokairias

Με τον τρόπο του Χουάν Μιρό

Πώς αποκτά αυτοπεποίθηση στο σχέδιο ένα νήπιο; Υπάρχει ο κακοποιητικός δρόμος του νατουραλισμού, να υποχρεώνεις τα μικρά παιδιά να ζωγραφίζουν «σωστά».????????
Για να κερδηθεί η εικαστική μάθηση, η Βασιλική οδός –όχι η πιο σύντομη, είναι να τολμήσεις την καλλιτεχνική ελευθερία αλλά και να μιλήσεις στους μαθητές για την ξέφρενη αποδοχή που κέρδισαν οι πρωτοπόροι μετά την αρχική περίοδο αμφιβολιών.
Σήμερα μιμηθήκαμε τον τρόπο του Μιρό. Ο ισπανικής καταγωγής ζωγράφος και γλύπτης Χουάν Μιρό υπήρξε ένας από τους πρώτους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες που τόνισε τις φανταστικές εικόνες. Ανέπτυξε μια δική του ιδιαίτερη εξατομικευμένη εικαστική γλώσσα γνωστή για τις γεμάτες παιχνιδίσματα εικόνες του. Το στυλ της τέχνης που ακολούθησε ο Μιρό είναι δύσκολο να περιγραφεί. Χαρακτηρίζεται από λαμπερά χρώματα σε συνδυασμό με απλοποιημένες φόρμες ενώ στην τέχνη του ενσωματώνει στοιχεία και από την καταλανική λαϊκή τέχνη.
Έργα του Μιρό κοσμούν ιδρυτικά τη μεγάλη αίθουσα του Νηπιαγωγείου Πυργίου κι αυτές τις μέρες ανακαλύπτουμε πάλι τον θησαυρό συμβολισμού που κρύβει το επίκαιρο έργο του «Καρναβάλι». Κάθε φορά που ρίχναμε το ζάρι έπρεπε να μιμηθούμε έναν από τους πολλούς τρόπους του Ισπανού να σχεδιάζει με θαυμαστή οικονομία μια γραμμή, ένα σχήμα, μια μύτη. Ο Μιρό δεν είχε στυλ μποέμ, αντιθέτως ήταν ιδιαίτερα πειθαρχημένος άνθρωπος που εργαζόταν με προσήλωση πάνω σε κάθε έργο του. Σήμερα τα παιδιά την ώρα των εικαστικών τού έμοιαζαν έτσι αφοσιωμένα και λιγομίλητα. Κάποιες καλοζυγισμένες δραστηριότητες, «αναπτυξιακά κατάλληλες» όπως λένε οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, μπορούν να μεταμορφώσουν τα μικρά παιδιά σε τέλεια μετρημένους ανθρώπους, συστηματικούς, αξιόπιστους και ιδιαίτερα σχολαστικούς. Για λίγη ώρα βεβαίως.???????? Αλλά 20’ λεπτά είναι αρκετά για την ποθητή εννοιολογική αλλαγή!
1 2 3 4

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει!

6 7 9 4  3 1 2 1
Καλό μήνα! Τον Φλεβάρη ο λαός ονόμασε και Κουτσοφλέβαρο, γιατί κατά την παράδοση ο Μάρτης δανείστηκε απ’ αυτόν δυο ημέρες και στο διάστημα των δυο ημερών “πάγωσε τη γριά”. Αλλά, παρά την αγριάδα του αυτή, ο Φεβρουάριος είναι ο πρόδρομος της καλοκαιρίας. Όπως σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, που γιορτάζει ο Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας των αμπέλων και προστάτης των αγρών. Στις εικόνες του ο Άγιος Τρύφωνας έχει κλαδευτήρι στο χέρι. Ξεκινήσαμε με τα παιδιά να επισκεφθούμε την αμυγδαλιά, δίπλα στον ανακαινισμένο αμπελώνα του συνταξιούχου νοσηλευτή Νίκου Ζερβούδη που έχει «υιοθετήσει» το νηπιαγωγείο μας.???? Αλλοίμονο, φέτος οι αμυγδαλιές, μετά το προπέρσυνο κάζο, ήταν διστακτικές και μυαλωμένες. Βρήκαμε όμως φουσκωμένους, πολλά υποσχόμενους οφθαλμούς και δυο τρία σκασμένα μπουμπούκια και απολαύσαμε το λεπτό άρωμά τους. Στη συνέχεια, συλλέξαμε μωβ ανεμώνες, «λαλαδάκια» του Φλεβάρη και ένα μπουκέτο τοποθετήθηκε στο σχολικό ανθοδοχείο.
Η ακαδημαϊκή δραστηριότητα περιλάμβανε ρίμες με τις παροιμίες του Φλεβάρη και τη συμπλήρωση μιας ακροστιχίδας με τα γράμματα που έλειπαν.