Άρθρα ανά μήνα: Ιανουάριος 2023
“Μια βιβλιοθήκη είναι παράδεισος”
Βροχερές ημέρες του Γενάρη, βιβλία στοιχημένα για διάβασμα, ιδέες που διαγκωνίζονται ζητώντας ν’ αναπνεύσουν, ελκυστικοί σχηματισμοί λέξεων, αισθητικές μορφές που υφαίνονται έντεχνα μέσα σε τυπωμένα κείμενα.
«Για ένα παιδί που μεγαλώνει σε κάποιο μικροσκοπικό διαμέρισμα, όπου ο χώρος είναι πανάκριβος και η ηρεμία εξίσου πολύτιμο αγαθό, μια βιβλιοθήκη είναι παράδεισος. Όμως μια βιβλιοθήκη πρέπει να είναι προσβάσιμη, σε τοπικό επίπεδο. Δεν μπορεί να προϋποθέτει ολόκληρη εκδρομή. Οι δημοτικές αρχές όλων των κομμάτων νομίζουν ότι απαλλάσσονται των υποχρεώσεών τους, παρουσιάζοντας τις νέες κεντρικές βιβλιοθήκες που σχεδιάζονται. Ε, λοιπόν, δεν ισχύει αυτό. Για ένα παιδί η βιβλιοθήκη πρέπει να είναι στην επόμενη γωνία. Αν χάσουμε τις τοπικές βιβλιοθήκες τα παιδιά θα είναι αυτά που θα υποφέρουν. Για μένα η σημαντικότερη βιβλιοθήκη ήταν η πρώτη μου, η σκοτεινή και διόλου εντυπωσιακή τοπική παιδική βιβλιοθήκη . Είχα μόλις μάθει να διαβάζω. Χρειαζόμουν βιβλία. Αν προσθέσουμε και τους υπολογιστές στην ανάγκη αυτή, είναι βέβαιο ότι ένα παιδί από μια φτωχή οικογένεια βρίσκεται σήμερα ακριβώς στην ίδια, ευάλωτη κατάσταση», γράφει στο London Review of Books ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Αλαν Μπένετ.
Οι βιβλιοθήκες ΔΕΝ είναι πολυτέλεια σε εποχή οικονομικής ανέχειας. Το επίδικο ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια είναι οι δραστικές περικοπές δαπανών να μην καταλήγουν σε υποβαθμισμένες γειτονιές της χώρας απογυμνωμένες από διεξόδους επιτρέποντας μόνο τις μεγάλες βιβλιοθήκες σε κεντρικά σημεία των πόλεων-και αυτές να φυτοζωούν. Μια βιβλιοθήκη ωσάν «πηγή ζωής και θύρα Παραδείσου», δεν φθείρεται, ειδικά αν συντηρείται επιμελώς. Γιατί είναι φτιαγμένη από το υλικό που είναι φτιαγμένες οι λέξεις, η φαντασία, η επίνοια, το ύφος, η γνώση, η συγκίνηση και η αναγνωστική πράξη.
Για την ανθρώπινη απληστία
Ο Χιονάνθρωπος και το χιώτικο τριαντάφυλλο
漫画 : Ενθαρρύνοντας την αφήγηση
Στη θαλπωρή της χειμερίας νάρκης
“Δει δη χρημάτων!” Μια αφορμή για οικονομικό εγγραμματισμό
Υποθάλποντας μια διαισθητική κατανόηση της θεωρίας πιθανοτήτων
«-Μοιάζουν με χταπόδι οι τρίχες»: Η χρήση του μικροσκοπίου στο Νηπιαγωγείο
Μια βιβλιοθήκη ανανεωμένη περιμένει αναγνώστριες & αναγνώστες..!
Επιστρέφουμε αύριο στα σχολικά καθήκοντα! Με ένα Νηπιαγωγείο ανανεωμένο, με ελαιοχρωματισμένες και ανανεωμένες τις αίθουσες. Με ολική αναδιοργάνωση της βιβλιοθήκης που συνέπεσε με τον ελαιοχρωματισμό και την αγορά επίπλων βιβλιοθήκης. Επισκευάσαμε ακόμη και το σχολικό μικροσκόπιο που με τη χρήση δυνατού φακού επιτρέπει εξαιρετική μεγέθυνση –προς το παρόν μέχρι +200 φορές. Θερμές ευχές σε όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας, στους αγαπητούς Γονείς και στα παιδιά για πρόοδο στα γράμματα και τα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη!
Υ.Γ Οι εργασίες για την επισκευή του εξωτερικού επιχρίσματος συνεχίζονται και έχουμε εξαιρετική συνεννόηση με τους εργολάβους ώστε να είναι ελεύθερος ο χώρος γυμναστικής στην περιοχή που έχουμε τα δέντρα στο νηπιαγωγείο. Οι εξωτερικοί διάδρομοι θα είναι αποκλεισμένοι για τα παιδιά.