Φθινοπωρινές δραστηριότητες

Φθινόπωρο… Εποχή των χρωμάτων, των αρωμάτων και της προετοιμασίας, εποχή της σποράς και της δουλειάς….Το φθινόπωρο είναι μια ξεχωριστή και πολύ ωραία εποχή. Η φύση γεμίζει χρώματα και είναι πολύ διασκεδαστικό να κάνουμε βόλτες στα δάση και να παρατηρούμε τα κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα!

Με αφορμή φύλλα που μαζέψαμε από  μια τέτοια βόλτα στο δάσος αλλά και το εποπτικό υλικό που αναρτήθηκε στον πίνακα συζήτησης μιλήσαμε για το φθινόπωρο, για τις αλλαγές που παρατηρούμε, για τον καιρό, τα δέντρα και τα φύλλα τους, τα φυλλοβόλα και τα αειθαλή δέντρα και μάθαμε τη διαφορά τους, τα φρούτα και τους καρπούς, τα ρούχα και τους ανθρώπους, τα ζώα και την προετοιμασία τους για το χειμώνα, για τα αποδημητικά πουλιά, τις γεωργικές ασχολίες και δραστηριότητες.

Προσεγγίσαμε το φθινόπωρο μέσα από ανάγνωση και συζήτηση σχετικών παραμυθιών, δραματοποιήσεις και κατασκευές, παιχνίδια στην τάξη και στον υπολογιστή, αναμείξεις χρωμάτων και αποτυπώματα με τέμπερες…

Τμήμα 1

Τμήμα 2

Ολοήμερο


…..δραστηριότητες που είχαν ως γενικότερο στόχο να γνωρίσουν την τέχνη της ζωγραφικής και  να εκφραστούν να συνεργαστούν και να ευαισθητοποιηθούν.

Τμήμα 1
Παρατήρησαν πίνακες ζωγραφικής με θέμα το φθινόπωρο, τους περιέγραψαν, μίλησαν για τα χρώματα που κυριαρχούν, για τα συναισθήματα που τους προκαλούν, για την προοπτική και μέσα από αινίγματα προσπάθησαν να καταλάβουν τον πίνακα που αναφέρονταν το κάθε αίνιγμα. Και φυσικά ψηφίσαμε τον αγαπημένο μας πίνακα……

Τέλος γίναμε κι εμείς μικροί ζωγράφοι και ζωγραφίσαμε μια φθινοπωρινή εικόνα, ακούγοντας Vivaldi…..

……μάθαμε για τα φρούτα του φθινοπώρου, τα δοκιμάσαμε, κάναμε κατασκευές, φύλλα εργασίας…..

Τμήμα 1

Τμήμα 2

……. μάθαμε τις γεωργικές ασχολίες: τον τρύγο, το όργωμα και τη σπορά παλιά και σήμερα, είδαμε σχετικά βίντεο στο youtube, παρακολουθήσαμε αληθινό τρακτέρ από την αυλή του σχολείου μας, μιλήσαμε για τα σκιάχτρα, μάθαμε  για την εξέλιξη του φυτού και φυσικά σπείραμε και εμείς τα δικά μας σποράκια….

Τμήμα 1

Τμήμα 2

 

Τμήμα 1 

…..και φυσικά ασχοληθήκαμε και με την ελιά. Αρχικά για να γνωρίσουμε καλύτερα την ελιά παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο στο YouTube  και μετά την είδαμε από κοντά στην τάξη αγγίζοντας τα φύλλα και τον καρπό της. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη δοκιμή του καρπού (πράσινες και μαύρες ελιές). Στα παιδιά άρεσαν πολύ οι συγκεκριμένες γεύσεις.

Αναφερθήκαμε και στα προϊόντα που παρασκευάζονται από την ελιά όπως το πράσινο σαπούνι  και καλλυντικά. Κάναμε το πείραμα με τη διαλυτότητα του λαδιού στο νερό και μάθαμε  και για το καντήλι.

Διαβάσαμε και είδαμε σε βίντεο το πως οι γεωργοί μαζεύουν τις ελιές και πως τις επεξεργάζονται μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας με τη μορφή του λαδιού. Αναφερθήκαμε στον τρόπο που μάζευαν τις ελιές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και το ελαιοτριβείο παλιά και σήμερα….

Στον τομέα της γλώσσας, ψάξαμε να βρούμε λέξεις σχετικές με το λάδι και την ελιά, αλλά φτιάξαμε και σύνθετες λέξεις από άλλες απλές. Προέκυψαν λοιπόν λέξεις όπως, λαδοκούλουρο, λαδολέμονο, λαδόξυδο κ.α και τα παιδιά κατανόησαν τον τρόπο σύνθεσης των λέξεων ώστε να προκύψουν νέες. Γενικότερα το θέμα αυτό έκρυβε πολύ πλούσιο λεξιλόγιο (ελαιοτριβείο, ελαιοπαραγωγός, ελαιώνας κλπ). Ασχοληθήκαμε με το γράμμα Εε, μάθαμε και αινίγματα και κάναμε φύλλα εργασίας σχετικά.

……Είδαμε εικόνες από την ελιά στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα οι Έλληνες θεωρούσαν την ελιά ιερό δέντρο και την εκμεταλλεύονταν στο έπακρο. Ο τρόπος μαζέματος της ελιάς γινόταν όπως και σήμερα. Αποθήκευαν το λάδι και τις ελιές τους σε αγγεία και σε πολλά από αυτά απεικόνιζαν σκηνές από την ελιά…

….Δεν ξεχάσαμε βέβαια τον Κότινο… το στεφάνι από αγριελιά  που έπαιρναν οι αθλητές όταν διέπρεπαν σε ένα άθλημα….

Στην Μυθολογία επικεντρωθήκαμε στον μύθο της Αθήνας και του Ποσειδώνα και στην διαμάχη τους για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην πόλη της Αθήνας. Διαβάσαμε το παραμύθι του Φίλιππου Μανδηλαρά: Αθήνα η πόλη της Αθηνάς
…..Και είδαμε εικόνες από τα αγγεία που παρίσταναν τον μύθο…
……και ζωγραφίσαμε το μύθο στο δικό μας αγγείο!

Το αποκορύφωμα της εβδομάδας βέβαια ήταν το ελαιόψωμό μας. Βάλαμε όλο μας το μεράκι και την τέχνη, ζυμώσαμε το ζυμάρι μας, βάλαμε τις ελιές και δημιουργήσαμε μια τραγανή νοστιμιά την οποία φυσικά και δοκιμάσαμε!

Όλο αυτό το διάστημα διασκεδάσαμε, μάθαμε και χορέψαμε με πολλά τραγούδια σχετικά με το φθινόπωρο

 

 

 

…..και φυσικά Vivaldi…..