“Ας είναι καθε αστέρι μια ευχή μας,
για να’ναι ο ουρανός πιο λαμπερός
και μόνο φως να υπάρχει στη ζωή μας!!”
Το σχολείο μας θα ανοίξει πάλι στις 3 Ιανουαρίου!Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Ετος!!
Ξεκίνησε μια από τις πιο όμορφες περιόδους, την οποία αναμένουν με ανυπομονησία μικροί και μεγάλοι:ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! Γνωρίσαμε
την ιστορία της Γέννησης του Χριστού ,μιλήσαμε για παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου,ψυχαγωγηθήκαμε με ιστορίες,κάλαντα και παιχνίδια, φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες κατασκευές και συνεχίσαμε την προετοιμασία της χριστουγεννιάτικης γιορτής μας.Μιλησαμε για την Πρωτοχρονιά, μαθαμε τα κάλαντα και είπαμε για το εθιμο της βασιλόπιτας.
Γνωρίσαμε την φωνούλα “Ν,ν”.
Η 11η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μετά από πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.
Ο δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού:
«Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του», αναφέρει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού τονίζει τα ακόλουθα:
1) Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
2) Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
3) Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
4) Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
5) Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
6) Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για τη σωματική και ψυχική μου υγεία.
7) Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
8) Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
9) Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
10) Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.
Αυτη την εβδομάδα μιλήσαμε για το χειμώνα!!Πιο συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στην αλλαγή του σκηνικού του καιρού,τα χιόνια, το κρύο,τα χειμωνιάτικα ρούχα και τα μέτρα που παίρνουμε για να προφυλαχτούμε. Συζητήσαμε για το πώς τα ζώα προφυλάσσονται από τη βαρύχειμωνιά, αρκετά έχουν ήδη αποδημήσει σε πιο ζεστές χώρες ενώ κάποια άλλα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα παιδιά γνώριζαν αρκετά από αυτά.
Μιλησαμε για την φωνούλα “Ψ,ψ”.
Την Παρασκευή γράψαμε γράμμα στον Άγιο Βασίλη!!
Μπρρρ!!!Χειμώνας ,κρύο!Ίσως η πιο παρεξηγημένη εποχή του χρόνου!Τι κρίμα!Στην πραγματικότητα είναι πολύ, μα πάρα πολύ όμορφη!Για να την αγαπήσουμε όμως πρέπει πρώτα να μάθουμε τα πάντα γι΄αυτήν!Τι λέτε,αρχίζουμε;
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας τα παιδιά του Χειμώνα !
Μάθαμε τη φωνούλα «Χ» και γράψαμε λεξούλες !
Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με το θέμα :
Αγαπήσαμε το τραγούδι του Χειμώνα :
Ααα αρχίζει η παγωνιά!!!
Μιλήσαμε για τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τη σημασία της !
Τέλος η εβδομάδα έκλεισε με την ατομική κατασκευή μας !!!
“Αλήθεια πως περιμένουμε τα παιδιά να αποδεχτούν το διαφορετικό; Όταν σε ένα κόσμο γεμάτο διαφορετικότητες εμείς οι ενήλικες επεμβαίνουμε ακόμα και στο συμβολικό μικρόκοσμό τους με τέτοιο τρόπο ώστε οταν το πόδι του σούπερ ηρωα βγει το πεταμε,όταν το χέρι της κούκλας σπασει αχρηστέυεται…σπευδουμε να αντικαταστήσουμε με καινούργια ,”αρτιμελή”,κανονικά παιχνίδια, τέλεια φτιαγμένα.
Μέσα σε ένα κόσμο που η τελειότητα του εντοπίζεται ακριβώς σε αυτό στη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌΤΗΤΑ την όποια βιαζόμαστε να πεταξουμε στον κάδο των σκουπιδιών…
Την επόμενη φορά που θα έρθει ενα παιδι να παραπονεθεί “για ενα παιχνίδι που το έσπασε το χέρι/το πόδι κτλ” αδραξε την ευκαιρία για συζήτηση. Μήπως το παιχνίδι δεν αλλάζει, μήπως εξακολουθεί να προσφέρει ευχαρίστηση στο παιδί;
Μην χάσετε την ευκαιρία να αναφερθείτε στην Ενσυναίσθηση και στην Αποδοχή!”
(πηγή:reuse_recreaction)
Βασικός σκοπός του εργαστηρίου δεξιοτήτων ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά τη σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στον άνθρωπο και στα ζώα εκτροφής. Να καταλάβουν πώς ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται τα ζώα για αυτό που του προσφέρουν! Να αντιληφθούν ότι η στάση σεβασμού απέναντι στα ζώα είναι μία στάση που ενισχύει το αίσθημα ευθύνης!
Συγκεκριμένα ,τα εργαστήρια δεξιοτήτων ξεκίνησαν με τη συνταξη του συμβολαίου της τάξης μας, συνεχίστηκαν με τη δημιουργία εννοιολογικού πίνακα και αφίσας (τι προσφέρει ο άνθρωπος τα ζώα,τι προσφέρουν τα ζωα στον άνθρωπο). Τα παιδιά μπήκαν στη θέση των ζώων, κατανόησαν τα συναισθήματά τους και γνώριζαν το κείμενο την Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων . Επαιξαν στον υπολογιστή της τάξης
παιχνίδια με ζώα του αγροκτήματος. Επεξεργάστηκαν τον πίνακα του Σαγκάλ “Εγώ και το χωριό”, παρατήρησαν τα χρώματα, τις εικόνες που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να αναδείξει(εμπνευσμένος απο τη παιδική του ηλικία στο χωριό)τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπων και ζώων.
Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με την κυκλοφοριακή αγωγή. Συζητήσαμε με τα παιδιά τι πρέπει να προσέχουμε στο δρόμο για να είμαστε ασφαλείς! Καναμε τον εννοιολογικό μας χαρτί απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο υπάρχουν φανάρια και πινακίδες.Διαβασαμε το βιβλιο “Καλώς τον κύριο ΚΟΚ” που μας εδωσε χρήσιμες πληροφορίες. Είδαμε εποπτικό υλικό από εικόνες σχετικές με το τι κάνουμε οταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο, στη μηχανή, πως περνάμε ένα δρόμο με ασφάλεια,ειδαμε καποια από τα σήματα της τροχαίας είπαμε τι σημαίνει το καθένα.Ακούσαμε την ιστορία του Σταμάτη και του Γρηγόρη.
Μαθαμε την φωνούλα “Υ,υ”.
Την Τετάρτη παραμονή του Αγίου Ανδρέα πολιούχου της Πάτρας συζητήσαμε για τον βίο του Αγίου και γίναμε μικροί αγιογράφοι.
Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου,του πιο γιορτινού μήνα του χρόνου,στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας με μπάλες που έφεραν τα παιδια.Φτιάξαμε ενα ημερολόγιο για να μετραμε τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή