Στο πλαίσιο των αναγκών που προέκυψαν στην τοπική κοινωνία μας λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έλαβαν χώρα στο ξεκίνημα του σχολικού έτους ανέκυψε αβίαστα  το θέμα ενασχόλησης του 1ου εργαστηρίου δραστηριοτήτων στο νηπιαγωγείο μας. Το θέμα που πραγματευτήκαμε το χρονικό διάστημα περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου ήταν ο Εθελοντισμός (ένα θέμα που όπως φαίνεται από τα πορίσματα της διαμορφωτικής αξιολόγησης δεν έχει κλείσει και θα διευρυνθεί χρονικά σε βάθος χρόνου με δράσεις ως το τέλος του τρέχοντος έτους). Διότι, χάρη στην ενεργό και καίρια συνδρομή, αγάπη, στήριξη και φροντίδα αρχικά  των συντοπιτών εθελοντών και στη συνέχεια εθελοντών από όλοι την Ελλάδα στηρίχθηκαν ουσιαστικά  οι συντοπίτες  που έχασαν τα υπάρχοντα τους λόγω των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Κρίθηκε απαραίτητο να ασχοληθούμε με τον εθελοντισμό προκειμένου  μέσα από  στοχευμένες βιωματικές δράσεις, μέσα από δραστηριότητες συζήτησης και ενσυναίσθησης γύρω από κίνητρα, αξίες και ήθος να γνωρίσουμε την έννοια του εθελοντή. Στόχος να ωθηθεί το παιδί και το οικογενειακό του περιβάλλον και το νηπιαγωγείο να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις και να τις υλοποιήσουν για να καλυτερέψουν  τις συνθήκες στο περιβάλλον που ζουν και κινούνται. Απώτερος στόχος η εμπλοκή κάθε παιδιού σε  εθελοντικές δράσεις προκειμένου να βελτιώσει και να αναλάβει τον ρόλο του ενεργού πολίτη που ενδιαφέρεται για την κοινωνία που τον περιβάλλει και που αποτελεί μέλος της. Γι’ αυτό, το παρόν πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αι., δεξιότητες ζωής και δεξιότητες του Νου για παιδιά, μελλοντικούς ενεργούς πολίτες.

1ο Εργαστήριο δεξιοτήτων

Θεματικός άξονας: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ- κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη

Υπόθεμα: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ

Τίτλος: Νοιάζομαι και δρώ και εγώ!

Το εργαστήριο δεξιοτήτων είχε ως εφαλτήριο το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρώ» που υλοποιούν το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός καθώς και το ίδρυμα Λαμπράκη.

1Ο Μέρος

Αρχικά έγιναν αρκετές δράσεις για τη σύνδεση της ομάδας και την ενίσχυση της ομαδικότητας

Συγκεκριμένα βιωματικές δραστηριότητες ενεργοποίησης και εμπιστοσύνης της ομάδας.

Σε δυάδες τα παιδιά έγιναν οδηγός και τυφλός:

1 2

Πέρασαν τον ιστό της αράχνης και σώθηκαν βοηθώντας ο ένας τον άλλον και ακολουθώντας οδηγίες:

3 4

Δοκίμασαν να «δεθούν» μαζί στην κυριολεξία και να επιχειρήσουν να συγχρονίσουν κινήσεις για να καταφέρουν να κάνουν  κοινές δραστηριότητες!

5 6 7

Να μετακινήσουν τις μπάλες στα μακαρόνια γυμναστικής:

8 9

Να καταφέρουν να κάνουν μια διαδρομή:

10 11 12

Να προχωρήσουν  μαζί χωρίς να πιάνουν τα μπαλόνια:

13 14 15

Παίξαμε με τα στεφάνια- βάρκες  ,αναλογικά όπως τις μουσικές καρέκλες την «Βάρκα»! Λόγω της φουρτούνας οι βάρκες χάνονται όλα τα παιδιά σταδιακά  αναγκάζονται να βρεθούν για να σωθούν σε μια βάρκα ( ενδυνάμωση της ομαδικότητας):

16 17 18

Προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια του εαυτού ζητήθηκε από τους γονείς να γράψουν σε ένα χάρτινο αποτύπωμα της παλάμης του κάθε παιδιού σε κάθε δάχτυλο ένα προτέρημα ένα καλό στοιχείο του παιδιού γεμίζοντας με αυτό το τρόπο την παλάμη. Στην ολομέλεια το κάθε παιδί παρουσίασε τον εαυτό του, τα προτερήματα που το κάνουν  ξεχωριστό, βοηθώντας το να αναπτύξει την αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση του. Ξεχωριστοί αναπτυσσόμενοι άνθρωποι απαρτίζουν την ομάδα του σχολείου και μπορούν να κάνουν με συνεργασία πολλά πράγματα.

Παρουσίαση βίντεο:

Συμβολικά όλες οι παλάμες έγιναν ένα λουλούδι και αποτέλεσαν έναν οργανισμό!

19

Εργαστήριο 2:

Στη διάρκεια του 2ου εργαστηρίου έγινε αναφορά στο προσωπικό βίωμα και στα συναισθήματα που βίωσε το κάθε παιδί κατά τη διάρκεια και μετά τις πλημύρες στη Θεσσαλία. Στην παρούσα φάση ήταν εντυπωσιακό το πόσο έντονα ήταν τα βιώματα και τα συναισθήματα του κάθε παιδιού γύρω από το θέμα αυτό! Η συζήτηση που ακολούθησε κράτησε ώρα καθώς είχε πραγματικό ενδιαφέρον για τα παιδιά στο σημείο αυτό έγινε λόγος για τους εθελοντές για τους ανθρώπους που χωρίς κανένα χρηματικό αντάλλαγμα βοήθησαν ουσιαστικά και πολύ με τις δράσεις τους.  Από τη συζήτηση αυτή βγήκε και η έννοια του εθελοντισμού που όπως σχολιάσαμε μετά τη λέξη αγαπώ και νοιάζομαι περιέχει μια πολύ δυνατή λέξη το θέλω. Εθελοντής είναι ένας άνθρωπος που νοιάζεται και θέλει να βοηθήσει, χωρίς αντάλλαγμα. Είδαμε σχετικά βίντεο και διαχωρίσαμε ποιος είναι εθελοντής και ποιος όχι με σχετικό κουίζ. Π.χ. Αν πάω να μαγειρέψω για κάποιον και πληρωθώ για αυτό είναι εθελοντισμός ή όχι;…

Μάθαμε το  Ε του Εθελοντή και του Εθελοντισμού

Ακούσαμε το τραγούδι του εθελοντή:

Είδαμε βίντεο

3Ο Εργαστήριο

Από τη φωτοθήκη του προγράμματος Νοιάζομαι και δρώ https://noiazomaikaidrw.gr/είδαμε διάφορες φωτογραφίες εθελοντών και παρακολουθήσαμε βίντεο με τις δηλώσεις τους κατανοήσαμε πως ήταν άνθρωποι που είχαν κάποια ταλέντα και ενδιαφέροντα που μπορούσαν να κάνουν για να βοηθήσουν τους άλλους. Τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ότι θεωρούν πως μπορούν να το κάνουν καλά κι το παρουσίασαν στην ολομέλεια:

20 21 22

Κατόπιν τους μοιράστηκαν φωτογραφίες ανά ομάδες από τη φωτοθήκη και στην ολομέλεια παρουσίασαν είτε με μορφή παγωμένου στιγμιότυπου είτε με παντομίμα προσπάθησαν να αναπαραστήσουν την εικόνα της εθελοντικής δράσης που δόθηκε, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να μαντέψουν την εθελοντική δράση:

23 μαγειρευω για τους άλλους 24 μαγειρευω και εγω για τους άλλους 25 μαζευω σκουπιδια απο την παραλια 26 προσπαθω να σβησω τη φωτιά 27 σωζω ένα μωρό 28 ταιζω τα αδσποτα 29 θελω να εμβολιασω ενα παιδακι

Βίντεο:

Τραγούδι όπου υπάρχει αγάπη:

4ο εργαστήριο

Στο 4ο εργαστήριο που ακολούθησε δόθηκαν ξανά στα παιδιά οι εικόνες εθελοντισμού, με φωτογραφίες εκτυπωμένες, από τη Φωτοθήκη του «Νοιάζομαι και Δρω». Τώρα, η αποστολή των παιδιών ήταν να δώσουνε  ένα όνομα  στην εικόνα που τους δόθηκε . Τι σκέψεις κάνουν όταν βλέπουν την εικόνα  Τι νομίζουν ότι είναι αυτό που βλέπουν; Οι τίτλοι καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως υπάρχουν πολλοί και διάφοροι φορείς Εθελοντισμού και δράσεις.

Μετά παίξαμε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού όπου τα παιδιά απαντώντας σε απλές ερωτήσεις έπρεπε να βρουν που ήταν το κρυμμένο εκτυπωμένο λογότυπο μιας εθελοντικής οργάνωσης:

30

Αφού τα συγκεντρώσαμε τα σχολιάσαμε όλα και μιλήσαμε για κάποια αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το κάθε παιδί διάλεξε και ζωγράφισε την αγαπημένη εθελοντική δράση καθώς και σχεδίασε το λογότυπο της αγαπημένης του οργάνωση! Ιδανική ευκαιρία και για αντιγραφή της λέξης Εθελοντισμός:

31 32 33 34 35 36 37 38

5Ο Εργαστήριο

Την Παγκόσμια ημέρα του εθελοντισμού μετά και από πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός στη ζωή μας βίντεο

αναζητούμε ξανά τι είναι και τι δεν είναι:

Ποιος είναι ο καλός εθελοντής:

39

Ιστορίες εθελοντισμού από την καθημερινότητα του νηπιαγωγείου και την οικογένεια

Κατασκευή αφίσας

40