Θεματική ενότητα: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ. Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη

Υποθεματική :    Συμπερίληψη-Αλληλοσεβασμός ,διαφορετικότητα

Τίτλος : Συνεργασία στο νηπιαγωγείο

1ο Εργαστήριο δεξιοτήτων :  «Ας γνωριστούμε παίζοντας»

Κατά την ερχομό των παιδιών στο νηπιαγωγείο και κατά την περίοδο της προσαρμογής τους σ’ αυτό παίξαμε πολλά παιχνίδια γνωριμίας. Το πρώτο εργαστήριο λοιπόν ήταν μια φυσική συνέχεια των παιχνιδιών αυτών. Τα παιχνίδια έγιναν πιο σύνθετα καθώς τα νήπια εκτός της παραδοχής της ατομικότητας τους και των άλλων κλήθηκαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους να επηρεάσουν το ένα το άλλο να βοηθήσουν και να δεχτούν βοήθεια το ένα από το άλλο. Ακολούθησαν πλήθος δραστηριοτήτων με παιγνιώδη μορφή και αισθητικοκινητική δράση. Συγκεκριμένα, τα παιδιά προετοιμάζονται κινητικά, επικοινωνούν μέσα από την κίνηση και τη μη λεκτική επικοινωνία ,καλούνται να επικοινωνήσουν μέσα από διάφορες συμβάσεις με κινήσεις, ήχους, γλώσσα του σώματος, ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς και να συνεργαστούν σε δυο επίπεδα, ανά ζεύγη ή σε μικρές υποομάδες (παιχνίδι κινητικό σαν το παίξιμο του καθρέφτη).

8 9

Στόχος της εκάστοτε ομάδας είναι να βοηθήσει μια μπάλα να φτάσει στον προορισμό της, είτε χωρίς να πέσει στο πάτωμα, είτε μεταφέροντας την χωρίς τη χρήση των άκρων του σώματος:

10 11 11ο 12 12ο

 

Ελεύθερο δημιουργικό παιχνίδι σε ομάδες, τα παιδιά δημιουργούν συνεργατικά με τα χαρτόνια ένα δρόμο για να περάσει η μπάλα:

13 14

Στο 2ο Εργαστήριο δεξιοτήτων: Δημιουργία κανόνων της ομάδας

Έπειτα από ανταλλαγή απόψεων και αλληλεπίδραση των ομάδων για το τι είναι σωστό και τι λάθος μέσα στην τάξη, συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε τους κανόνες. Τα παιδιά αποφασίζουν τους κανόνες της τάξης μας για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι και περνάμε όμορφα! Το συμβόλαιο της τάξης καταγράφηκε  με τον ιδιαίτερο τρόπο της ομάδας, « υπογράφηκε» από όλους και αναρτήθηκε σε κεντρικό σημείο της αίθουσας.

15

Στο 3ο Εργαστήριο δεξιοτήτων: Ανιχνεύτηκε η αρχική ιδέα

Η αρχική μου ιδέα..

Τα παιδιά καλούνται να εκφράσουν τις αρχικές τους ιδέες μέσα από το σχέδιο και την προφορική παρουσίαση των σχεδίων, να αναστοχαστούν και να αξιολογήσουν τις στρατηγικές επικοινωνίας και συνεργασίας που αξιοποιούν. Η αρχική ιδέα των περισσότερων παιδιών ήταν πως η λέξη συνεργασία σημαίνει να βοηθάμε ό ένας τον άλλο , να ανταλλάσσουμε απόψεις και να παίζουμε.

4ο εργαστήριο δεξιοτήτων: «Πώς αναπαρίσταται άραγε η συνεργασία;»

Έργα του ζωγράφου Keith Allen Haring ενός Αμερικανού καλλιτέχνη και κοινωνικού ακτιβιστή ( για τα ανθρώπινα δικαιώματα),που χρησιμοποίησε για τους αγώνες του ένα ειρηνικό όπλο, τη ζωγραφική. Είναι γνωστός για τα ανθρωπάκια-σύμβολα. Οι εικόνες του έχουν γίνει μια παγκόσμια οπτική γλώσσα.

16 συνεργασια

Παρατηρήσαμε πολλά από τα έργα του τα σχολιάσαμε μέσα από ρουτίνας σκέψης και προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με παρόμοιο τρόπο να τον μιμηθούμε και να οδηγηθούμε στην κατασκευή του δικού μας πίνακα για την συνεργασία.

16 16ο

5ο εργαστήριο δεξιοτήτων: «Η σκάλα της αγάπης»

Όταν λέμε ότι συνεργαζόμαστε, εννοούμε ότι δουλεύουμε όλοι μαζί, ότι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, προχωράμε μαζί, συμμετέχουμε μαζί με άλλους για να πετύχουμε έναν κοινό στόχο. Προϋπόθεση γι’ αυτή την αξία είναι να συμπαθούμε τον άλλο, να υπάρχει μια καλή σχέση με όσους συνεργαζόμαστε. Το παραμύθι της Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη, η σκάλα της αγάπης ήταν το πιο κατάλληλο βιβλίο για να αποδώσει αυτή την συνθήκη.

Τα παιδιά καλούνται να εκφράσουν τις ιδέες τους για την έννοια της συνεργασίας επιχειρώντας να δώσουν ένα διαφορετικό τέλος μέσα από το σχέδιο και την προφορική παρουσίαση των σχεδίων τους.

6ο Εργαστήριο δεξιοτήτων: Ενσυναίσθηση και επίλυση συγκρούσεων

Τα παιδιά κλήθηκαν να εμπλακούν τα σε δραστηριότητες υποθετικών πραγματικών καταστάσεων που περιέχουν προβλήματα διαφωνιών ή συγκρούσεων να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους να κατανοήσουν τους άλλους και να συνεργαστούν ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν τις συγκρούσεις. Χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό το κατάλληλο εποπτικό υλικό, επιπλέον στάθηκε ως αφόρμηση και το τραγούδι διαξιφισμοί από το album Το φτερό του δράκου.

7ο Εργαστήριο δεξιοτήτων: Δραστηριότητες Αξιολόγησης – Τελικές ιδέες παιδιών

Τα παιδιά μέσω της ρουτίνας σκέψης: τότε νόμισα, τώρα ξέρω έγιναν αξιολογητές των δραστηριοτήτων για το τί αποκόμισαν και για την μεταξύ τους συνεργασία.

Συνέκριναν τις αρχικές τους ιδέες με αυτές που ανακαλύψαν στο τέλος του εργαστηρίου έγινε αντιπαραβολή των αρχικών και τελικών ιδεών των παιδιών. Από τελευταίο αυτό εργαστήριο προέκυψε η ομαδική κατασκευή “Η Σκάλα της Συνεργασίας” καθώς και η δημιουργία του « δέντρου της ομάδας και της φιλίας»

17

….καθώς αποτυπώθηκαν οι τελικές ιδέες των παιδιών για την έννοια της συνεργασίας και έγινε η καταγραφή στα φύλα του δέντρου. Τέλος, έγινε  συμπλήρωση φύλου αξιολόγησης με ατομικό ιχνογράφημα.

Τα παιδιά ζωγράφισαν φύλλα και χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως κορμό και κλαδιά σχημάτισαν όλα μαζί ένα δέντρο.

17ο

Φθινοπωρινές  κατασκευές:

18 2 19 2