Καλωσορίζοντας το Μάη!

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Πρωτομαγιά εορτάζεται επίσης και ως μέρα των λουλουδιών και αποτελεί ημέρα εορτασμού της Άνοιξης. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια.

Έφτασε η Πρωτομαγιά και ήρθε η στιγμή να ξεχυθούμε πάλι στην εξοχή για να γιορτάσουμε την άνοιξη φτιάχνοντας το καθιερωμένο πρωτομαγιάτικο στεφάνι όπως προβλέπει το πανάρχαιο έθιμο. Θα μαζέψουμε από τα λουλούδια του αγρού και θα τα τυλίξουμε γύρω από ένα κλαδί κληματαριάς ή άλλη χλωρή βέργα. Το έθιμο προστάζει να το κρεμάσουμε στην εξώπορτα του σπιτιού μας για προστασία και να το φυλάξουμε εκεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, μέχρι να καεί στην γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα. Ένα παγανιστικό έθιμο που φαίνεται πως έχει αρχαίες καταβολές και τις ρίζες του στις διονυσιακές γιορτές των Ανθεστηρίων.

Γιορτάζουμε κι εμείς, λοιπόν, την Άνοιξη, στο Νηπιαγωγείο, με την κατασκευή πρωτομαγιάτικου στεφανιού. Και καθώς, μάθαμε να ανακυκλώνουμε και να επαναχρησιμοποιούμε υλικά, βάψαμε με τέμπερες, αβγοθήκες-λουλούδια, τα κολλήσαμε σε ένα χάρτινο πιάτο-στεφάνι κι έτοιμα τα στεφανάκια μας!

1 2 3

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τα υπόλοιπα σχολεία, το κάθε σχολείο έφτιαξε το δικό του μοναδικό λουλούδι και όλα μαζί συνέθεσαν το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι του Δικτύου μας! Το δικό μας λουλούδι, μετά από εκλογική διαδικασία ψηφίστηκε να είναι γαλάζιο!

 

εικόνα Viber 2023 04 27 19 15 50 202 removebg preview

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Καλώς μας ήρθες Μάη2

Πασχαλινές δημιουργίες από απλά ανακυκλώσιμα υλικά

Στο πλαίσιο υλοποίησης του εργαστηρίου δεξιοτήτων για το περιβάλλον και την ανακύκλωση, με τίτλο: “Φύλαξέ το μην πετάς, ανακύκλωσε με μας!” τα σχολεία του δικτύου συναποφάσισαν να δημιουργήσουν πασχαλινές κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

Χαρτόκουτες και χαρτόνια, άδεια ρολά χαρτιού, ποτήρια, καπάκια από μπουκάλια και μαρκαδόρους, εφημερίδες, αβγοθήκες, άδεια κουτιά από συσκευασίες τροφίμων…όλα τους παρέα με μερικές κορδέλες, φτερά, χαρτοταινία, τέμπερες και κόλλα μπορούν να μεταμορφωθούν σε καλλιτεχνήματα και αριστουργήματα!

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην εικονική έκθεση των πασχαλινών δημιουργιών μας!

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου- ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Στο πλαίσιο της Ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε κοινή εορταστική δράση φιλαναγνωσίας με τους/τις μαθητές/τριες της Β’ τάξης προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για το βιβλίο, να καλλιεργηθεί η αγάπη προς την ανάγνωση παιδικών βιβλίων και η συνεργατικότητα μεταξύ των μαθητών/τριών.

Έτσι, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 υποδεχθήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας τη Β’ τάξη Δημοτικού με τη δασκάλα τους την κ. Ανεστία Ζυγούρη.

Κυνήγι πασχαλινών αβγών

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, ήταν μία πολύ ξεχωριστή μέρα. Λίγο πριν κλείσουμε για τις διακοπές του Πάσχα, αποφασίσαμε να αποχαιρετιστούμε με τον πιο ευχάριστο και παιχνιδιάρικο τρόπο!

Το κυνήγι αυγών είναι ένα παιχνίδι του Πάσχα κατά το οποίο κρύβονται πασχαλινά αβγά για να τα βρουν τα παιδιά, όχι μία αλλά δύο φορές έξω και μέσα στην τάξη, μόνοι μας αλλά και με παρέα, μέσω διαδικτυακής συνάντησης με τους φίλους μας μαζί!

Πασχαλινές ευχές

Ήρθε η ώρα για να βάψουμε αβγά πασχαλινά! Το κάθε συνεργαζόμενο σχολείο έφτιαξε το δικό του μοναδικό πασχαλινό αβγό.

Το αβγό της δικής μας ομάδας είναι αυτό….

Screenshot 2023 04 03 at 23 06 50 Untitled designκαι αυτή τη φορά στολίσαμε ένα δέντρο με πασχαλινά αβγά το οποίο αποτέλεσε τη συνεργατική πασχαλινή μας κάρτα!

ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ1

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

International Children’s Book Day – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

csm ICBD 2023 v2.0 Page 1 0887ddda95

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Για το 2023 υπεύθυνο για το μήνυμα αλλά και την αφίσα ήταν το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ. Για αυτό την ημέρα, 2 Απριλίου 2023 η καρδιά του παιδικού βιβλίου σε όλον τον κόσμο χτυπάει ελληνικά. Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος έγραψε το παγκόσμιο μήνυμα ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη.

Η αφίσα της ΙΒΒΥ (IBBY International Board on Books for Young People) έχει ήδη ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με.
Είμαι ένα βιβλίο.
Είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.
Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει.

Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –
άλλα μεγάλα, άλλα μικρά,
άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα,
άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.
Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας.
Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια.

Καθένα μας είναι μοναδικό.
Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι,
να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις,
να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα.
Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.

Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι
ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.

Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει
ή να με διώξει σε άλλο ράφι.
Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου
ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.

Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου,
γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά,
κάνε χώρο.
Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.

Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει.
Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το.
Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.

Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι:
«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»
Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα υπόλοιπα σχολεία, ανέλαβε το κάθε σχολείο από ένα παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και έπρεπε να το παρουσιάσει στους άλλους μαθητές και να αλληλεπιδράσει μαζί τους.

Μπορείτε να δείτε όλες τις παρουσιάσεις παραμυθιών  εδώ:

https://digipad.app/p/372273/f61d14bd11217

Εσείς μπορείτε να βρείτε ποιο παραμύθι ανέλαβε η δική μας Ομάδα;


Μετάβαση στο sway.office.com.

The little Mermaid

 

Επίσκεψη στον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Παλατιτσίων

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 επισκεφτήκαμε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο για να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες μας παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες της ευρύτερης περιοχής.

Εκτός από τη βιωματική παρουσίαση των ενδυμασιών μάθαμε και πολλές χρήσιμες πληροφορίες:

  • Γιατί στα χωριά της Ημαθίας οι γυναίκες φορούσαν περίτεχνο κεφαλόδεσμο που μοιάζει με την περικεφαλαία του Μ. Αλεξάνδρου;

Λέγεται ότι ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος, γυρίζοντας από μία μάχη στην περιοχή, έμαθε για την αντίσταση και το γενναίο ρόλο των γυναικών στη μάχη ενάντια στους Τούρκους και τους έστεψε με την περικεφαλαία που φορούσε και ο ίδιος για να τις τιμήσει.

  • Γιατί η περιοχή ονομάζεται Ρουμλούκι;

Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν τον 15ο αιώνα την περιοχή της Ημαθίας, έφτασαν σε μια περιοχή που κυριαρχούσε ο ελληνικός χριστανικός πληθυσμός. Ονόμασαν την περιοχή αυτή Ρουμλούκ : Ρουμ σήμαινε ο έλληνας ρωμιός και λουκ, ο τόπος. Το Ρουμλούκι ήταν για τους τούρκους κατακτητές ο Ελληνότοπος, ο τόπος που έμεναν οι Έλληνες.

Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα μάθαμε και είδαμε!

International Day of Forests – Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Υγιές δάσος για υγιείς ανθρώπους

Όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα τετράδιο, παίρνουμε φάρμακα για τον πυρετό ή χτίζουμε ένα σπίτι, δεν κάνουμε πάντα τη σύνδεση με τα δάση. Κι όμως, αυτές και πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας συνδέονται με τα δάση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η αειφόρος διαχείριση των δασών και η χρήση των πόρων τους είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη συμβολή στην ευημερία και την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Τα δάση διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Ωστόσο, παρά όλα αυτά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη, τα δάση κινδυνεύουν από πυρκαγιές, παράσιτα, ξηρασίες και άνευ προηγουμένου αποψίλωση των δασών.

Το θέμα για το 2023 είναι « Δάση και υγεία ».

Τα δάση μας δίνουν τόσα πολλά στην υγεία μας. Καθαρίζουν το νερό, καθαρίζουν τον αέρα, δεσμεύουν άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, παρέχουν τροφή και φάρμακα που σώζουν ζωές και βελτιώνουν την ευημερία μας.

Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους πολύτιμους φυσικούς πόρους.

Αυτό το 2023 απαιτεί να δίνουμε, όχι απλώς να παίρνουμε, γιατί τα υγιή δάση θα φέρουν υγιείς ανθρώπους.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Δασών το 2012 για να γιορτάσει και να ευαισθητοποιήσει για τη σημασία όλων των τύπων δασών.

Οι μαθητές/τριες μας ενημερώθηκαν μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο και παρουσιάσεις, ευαισθητοποιήθηκαν για την απειλή των δασών και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης υγείας και στέλνουν το δικό τους μήνυμα!

Kindergarten of Palatitsia Greece

Ενώνουν τις γνώσεις και τη φαντασία τους και δημιουργούν από κοινού ένα συνεργατικό παραμύθι για το δάσος.

A Forest Story