Αποκριάτικο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 συναντηθήκαμε διαδικτυακά με τα συνεργαζόμενα σχολεία του Δικτύου Νηπιαγωγείων Ημαθίας για να παίξουμε! Επιλέχθηκαν οι μασκαράδες που θα συμμετείχαν και συμφωνήθηκαν τα μέρη που θα κρυφτούν. Με τυχαία σειρά κληρώθηκε σε κάθε σχολείο κι ένας μασκαράς. Το κάθε σχολείο ανέλαβε να δημιουργήσει έναν γρίφο για τον αντίστοιχο μασκαρά αλλά και για το μέρος που θα κρυφτεί. Άρα τα παιδιά του κάθε σχολείου γνώριζαν μόνο το δικό τους γρίφο! Έπρεπε να λύσουν και τους υπόλοιπους γρίφους για να εντοπίσουν που κρύφτηκαν όλοι οι μασκαράδες ή καλύτερα που τους έκρυψε ο μάγος! Ένας κλόουν τους καλωσόρισε στη συνάντηση κι ένας μάγος- avatar τους καθοδηγούσε με τους γρίφους να βρουν τις κρυψώνες. Παιδιά και εκπαιδευτικοί περάσαμε “μαγικά”!

2

 

1 .png

Ο δικός μας γρίφος ήταν:

Στολή φορά, χειροπέδες κρατά, όπλο κουβαλά και τους κλέφτες κυνηγά. Ποιος;;;Όταν δε δουλεύει, με τους φίλους παίζει, μια παρέα μαζεμένη σε τραπέζι καθισμένη, χωρισμένη σε ομάδες παίζουνε χωρίς καβγάδες. Κάρτες έχουν στα χεράκια που τις βρίσκουν σε χάρτινα κουτάκια. Άλλοτε κερδίζουν και άλλοτε χάνουν. Τι παίζουν;

Εσείς καταλάβατε ποιος είναι και που κρύβεται;

Καλές Απόκριες με υγεία!!!

Εγγραφές μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2023-2024

για εγγραφες1Τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου μας είναι τα εξής: Η περιοχή των ορίων της Κοινότητας Παλατιτσίων και Συκιάς

ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου, που για πρώτη φορά θα φοιτήσουν σε δημόσιο νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι ήδη εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα, οι γονείς/ κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  •  Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικώνδιαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://protieggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  •  Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας,

δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του προνηπίου/νηπίου στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα, ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του   νηπίου/προνηπίου».

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος (1-20 Μαρτίου).

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα.

Προσοχή: Πριν την τελική υποβολή της αίτησης (οριστικοποίηση) απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του, μέσω του Gov.gr, 

στην οποία θα αναγράφεται ότι :

“Συναινώ με τ…ν  σύζυγό μου……………, που υπέβαλε την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στο Νηπιαγωγείο Παλατιτσίων του παιδιού μας …….”

Δικαιολογητικά που θα προσκομιστούν ΜΕΤΑ την αίτηση εγγραφής και κατόπιν επικοινωνίας (ραντεβού) με το νηπιαγωγείο: 

1. Λογαριασμός ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο συμβόλαιο ή Εκκαθαριστικό Εφορίας από τα οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας νηπίου

2. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.)

3. Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

4. Βεβαίωση Φοίτησης από τον/τηνΔιευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης
σχολικής μονάδας,
 εφόσον υπάρχει/χουν άλλο/α τέκνο/α, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα.

5. Αίτηση εγγραφής για το τμήμα πρόωρης υποδοχής, για το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και για το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, εφόσον το αιτηθούν.(Το έντυπο παρέχεται από το Νηπιαγωγείο)

5. Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση από το ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

6. Υπεύθυνη δήλωση του έτερου γονέα/κηδεμόνα, μέσω του Gov.gr όπου δηλώνει υπεύθυνα ότι συναινεί για την εγγραφή του παιδιού του στο Νηπιαγωγείο.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα  (13:00 –16:00) και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30) των Νηπιαγωγείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου εγγράφονται οι μαθητές/τριες κατόπιν σχετικής αίτησης δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους.  Οι αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνονται αποδεκτές χωρίς προϋποθέσεις.

Επίσης οι εγγραφές των μαθητών/τριών στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου γίνονται κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη με αρ. πρωτ. 106012/Δ1/01-09-2022 σχετική Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.

Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής  δικαίωμα συμμετοχής έχουν προνήπια/νήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται:

  • στις 16:00 για το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και
  • στις 17.30 για το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι αλλοδαποί μαθητές/τριες εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία εγγραφών. Οι αλλοδαποί μαθητές/τριες που δε δύνανται να προσκομίσουν το Πιστοποιητικό Γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.  Όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών/τριών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα είτε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε από πιστοποιημένο δικηγόρο για το σκοπό αυτό.

Μετά την υποβολή της αίτησης, (παρ. 5 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767), οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις η αίτησή τους επιστρέφεται από το Νηπιαγωγείο στους γονείς/ κηδεμόνες προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η υποβολή της μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).
Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή.

Επισημαίνεται ότι η αποδοχή της αίτησης δε συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

Παρακαλείσθε όπως,  πριν την προσέλευση σας στη σχολική μονάδα θα πρέπει να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία και να τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικές οδηγίες για την χρήση της εφαρμογής εγγραφής στο νηπιαγωγείο.



Λήψη αρχείου

Αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο των εγγραφών μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω:



Λήψη αρχείου

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023

Για την υποστήριξη μας στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς διαδικτύου 2023 και τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό για τον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, παραλάβαμε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ τη βεβαίωση συμμετοχής του σχολείου μας αλλά και των μαθητών μας.Screenshot 2023 03 12 at 17 11 54 Παλατιτσίων 1.pdfΡαντεβού του χρόνου στις 6 Φεβρουαρίου να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024!

Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2023: Μια μεγάλη παγκόσμια γιορτή!

H ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι η γνώση των κινδύνων προσωπικής ασφάλειας και ασφάλειας του χρήστη σε ιδιωτικές πληροφορίες και περιουσίες που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου και την αυτοπροστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, διαδικτυακοί οργανισμοί, κυβερνήσεις και οι οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Η Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου γιορτάζεται παγκοσμίως τον Φεβρουάριο για να ευαισθητοποιήσει την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Σήμερα, σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο εορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 για 20η συνεχόμενη χρονιά! Εκατομμύρια άνθρωποι – κάτω από την ομπρέλα των οργανισμών INSAFE/INHOPE και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -ενώθηκαν για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Στο επίκεντρο της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου βρέθηκε η νέα στρατηγική BIK+ που στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα παιδιά προστατεύονται, γίνονται σεβαστά και ενδυναμώνονται στο διαδίκτυο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου οργάνωσε στις 9 Φεβρουαρίου 2023 διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2023. Συμμετείχαν περίπου 300 Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα ανάμεσα τους κι εμείς! Ενώσαμε όλοι τις φωνές μας και ζητήσαμε ένα καλύτερο  διαδίκτυο!

Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν ένα παραμύθι, με το οποίο η Αθηνά και ο @Παπάκης τους ενημέρωσαν για το ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Μέσα από το παραμύθι ο @Παπάκης Ντετέκτιβ και μια διαδραστική παρουσίαση οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση για το πως πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που δουν κάτι στο διαδίκτυο το οποίο τους ανησυχήσει/αναστατώσει/τρομάξει.

 

Safer Internet Day

9/2/2023

Στη συνέχεια οι μικροί/ές μαθητές/τριες κατασκεύασαν ταμπλέτες (tablet) και ακολούθησε συζήτηση στην Ολομέλεια για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου!

Viber 2023 02 09 21 07 11 784Viber 2023 02 09 21 07 12 077υποστηρικτών

Χάρτης Υποστηρικτών και τρόποι υποστήριξης SID 2023

Εντοπίσαμε τα μέρη του υπολογιστή

 

μέρη του υπολογιστή

Είδαμε στο διαδίκτυο πως είναι ένας υπολογιστής εσωτερικά

του υπολογιστή

Διαβάσαμε ιστορίες από το βιβλίο “Η φάρμα του διαδικτύου” των Σαμαρά Βερόνικας & Κορμά Ν. Γεωργίουκαι με τη βοήθεια των ηρώων, της σοφής κουκουβάγιας Βάγιας και του πιστού σκύλου Ηρακλή, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με πολύ σημαντικά θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο: – αποφυγή επικοινωνίας με αγνώστους – προστασία των προσωπικών δεδομένων – ανάπτυξη της κριτικής σκέψης γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών.

Μάθαμε για τον κωδικό πρόσβασης και στα κινητά τηλέφωνα, είτε με το πρόσωπο είτε με αριθμούς είτε με δαχτυλικό αποτύπωμα.

Προσπαθήσαμε να “ξεκλειδώσουμε” τα κινητά των κυριών αλλά οι κωδικοί ήταν πολύ ισχυροί!

στα κινητά

Τέλος φτιάξαμε μία ομαδική αφίσα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

IMG 7085

 

International Lego Day – Διεθνής Ημέρα Lego

Την 28η Ιανουαρίου 1958, ο Godtfred Kirk Christiansen υπέβαλε μια αίτηση πατέντας για ένα σύστημα σύνδεσης παιχνιδιών με τουβλάκια, η οποία εγκρίθηκε έξι μήνες αργότερα. Ο Godtfred δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι το “υψηλά εκλεπτυσμένο σύστημα τούβλων” θα οδηγούσε την LEGO® στο να γίνει μία από της μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών στον κόσμο.

Η Διεθνής Μέρα Lego μπορεί να ήταν στις 28/1 αλλά έχουμε πολλούς λόγους για να την τιμάμε κάθε μέρα…

Αυτά τα μικρά πλαστικά χρωματιστά τούβλα προκαλούν δημιουργικότητα και χαρά σε παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών για σχεδόν 70 χρόνια! Μικρά αλλά δυνατά, τα τουβλάκια αυτά εμπνέουν τη δημιουργικότητα και χάρη στον έξυπνο σχεδιασμό τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν σχεδόν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από αυτοκίνητα έως δεινόσαυρους, σπίτια έως εξωγήινους – αν μπορείτε να το ονειρευτείτε, πιθανότατα μπορείτε και να κατασκευάσετε και να δώσετε σχήμα και μορφή σε ό,τι υπάρχει στο μυαλό σας.

Είναι ένα αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών σε όλες τις χώρες. Έτσι λοιπόν, κι εμείς αποφασίσαμε με τους εταίρους του e Τwinning έργου να δημιουργήσουμε lego χειμωνιάτικες κατασκευές και να συνθέσουμε το λογότυπο του έργου μας με lego γράμματα. Θα θαυμάσετε παρακάτω τις δημιουργίες των δικών μας παιδιών αλλά και όλων των υπόλοιπων παιδιών ανά σχολείο …

Lego Day Snowflakes Snowflakes3

Η σύνθεση των γραμμάτων και το λογότυπο που δημιουργήθηκε!

 

international lego day 281 2

Οι κατασκευές των παιδιών χρησιμοποιήθηκαν και σαν κάρτες παιχνιδιού μνήμης, που μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς τη μνήμη σας!!