Χριστουγεννιάτικες δράσεις

Την τελευταία μέρα και λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το σχολείο και τους φίλους μας για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, κλείσαμε με τον καλύτερο τρόπο.

Το πρωί πήγαμε στην εκκλησία, όπου λειτούργησε ο π. Εφραίμ και στο τέλος του ψάλλαμε τα κάλαντα. Μας έδωσε μία ευχή και μας είπε να μεταδώσουμε τα καλά νέα στους κατοίκους του χωριού, να τους πούμε ότι γεννιέται ο Χριστός, να τους πούμε δηλαδή τα κάλαντα!

Πήραμε, λοιπόν, τα τριγωνάκια μας και ξεκινήσαμε να διαδώσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού και να μοιράζουμε ευχές για καλή τύχη στους νοικοκύρηδες των σπιτιών, των μαγαζιών και όχι μόνο!

Η αγάπη του κόσμου ήταν συγκινητική, που μας άνοιξαν όχι μόνο την πόρτα του σπιτικού τους αλλά και την “αγκαλιά” τους και χαίρονταν μαζί μας!kalanta

Επιστρέψαμε στο σχολείο μας και ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα ο …Άγιος Βασίλης!!!

Ναι, αυτός ήταν!…κάθισε να ξεκουραστεί κι εμείς του είπαμε τα κάλαντα! Του δώσαμε και ένα γράμμα στο οποίο του ζητούσαμε ό, τι θα θέλαμε να φέρει σε όλα τα παιδιά του κόσμου για να είναι αυτά ευτυχισμένα!

img20221215 21291251

Ο Άγιος Βασίλης χάρηκε που δεν σκεφτήκαμε μόνο τον εαυτό μας και του ζητούσαμε να μοιράσει τις ευχές μας σε όλα τα παιδάκια και μας έδωσε από ένα δωράκι, δίνοντας μας την υπόσχεση ότι θα ξανάρθει!

 

santa1

Και του χρόνου με υγεία!!!

Χριστουγεννιάτικες ευχές

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τα υπόλοιπα σχολεία του δικτύου μας, το κάθε σχολείο έφτιαξε μία χριστουγεννιάτικη μπάλα με ευχές. Η μπάλα μας δημιουργήθηκε από την ομαδική συνεργασία των παιδιών

.png

Τη Δευτέρα 19/12, συναντήσαμε τους φίλους μας από τα συνεργαζόμενα σχολεία του σχεδίου δράσης και αφού είπαμε τα κάλαντα,

IMG 20221219 120742IMG 20221219 120735ανταλλάξαμε τις χριστουγεννιάτικες ευχές μας και ζωγραφίσαμε διαδικτυακά και συνεργατικά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

collage3Το δέντρο στολίστηκε με τις χριστουγεννιάτικες μπάλες των συνεργαζόμενων σχολείων και “φωτίστηκε” από τις ευχές των παιδιών!

.png

 

International Tea day- Διεθνής Ημέρα τσαγιού

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το τσάι είναι το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως, μετά το νερό. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι η κατανάλωσή του στην Κίνα ξεκινά περίπου πριν 5,000 χρόνια. Σήμερα, η καλλιέργεια και η παραγωγή τσαγιού αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος πολλών οικογενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες.Έτσι, η σημασία της ημέρας αυτής δεν έγκειται απλά στο γεγονός ότι το τσάι ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό με τις θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, γύρω του έχει διαμορφωθεί και συντηρείται ένας ολόκληρος πολιτισμός.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να αναγνωριστεί η πολιτισμική σημασία και η ιστορία του τσαγιού διεθνώς, μολονότι βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Πολύ πριν από τον ΟΗΕ, η Ινδία είχε ξεκινήσει από το 2005 να γιορτάζει «ανεπίσημα» την Διεθνή Ημέρα Τσαγιού στις 15 Δεκεμβρίου. Σε αυτό συμμετείχαν και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα και η Ουγκάντα. Το 2015, όμως, οι χώρες αυτές θέλησαν να αναγνωριστεί η Διεθνής Ημέρα Τσαγιού παγκοσμίως κι έτσι μετέφεραν το αίτημά τους στον ΟΗΕ.

Εμείς γιορτάσαμε αυτήν την ημέρα κάνοντας ένα τσάι πάρτυ! Συζητήσαμε με τα παιδιά τα οφέλη του τσαγιού και είδαμε διάφορα βότανα από τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε τσάι. Είδαμε τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα τσάι και διαλέξαμε τη γεύση που ήθελε ο καθένας. Στο τέλος ήπιαμε το τσάι που ετοιμάσαμε και φτιάξαμε ατομικές τσαγιέρες. Φτιάξαμε και ένα σετ τσαγέρας με την κούπα του για να γιορτάσουμε και να ευχηθούμε στους φίλους μας από τα άλλα σχολεία και τις άλλες χώρες.

 

Viber 2022 12 16 23 46 11 990Viber 2022 12 16 23 46 11 736International Tea dayLove tea 1Στη συνέχεια όλες οι τσαγιέρες τέθηκαν προς ψηφοφορία από τα συνεργαζόμενα σχολεία και το αποτέσμα της ψηφοφορίας ανέδειξε νικήτρια την τσαγιέρα του Νηπιαγωγείου Διαβολιτσίου, η οποία και “κέρασε” όλες τις κούπες των σχολείων!

uf5JtLVl3wm2P5AGsFUt3dmt2Q9XlaKv0O8xB4QB

 

Χτίζοντας την επικοινωνία με το παιδί μου!

την επικοινωνία με το παιδί μου

Ο σύνδεσμος για να συνδεθείτε σας έχει σταλεί στα προσωπικά σας email  και στην Ομάδα Viber. Για όποιον ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει, μπορεί να στείλει μήνυμα στο mail της σχολικής μονάδας (mail@nip-palat.ima.sch.gr) και να του αποσταλεί ο σύνδεσμος.

International Day of persons with Disabilities- Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία

“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου
δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία…”

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με
Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή
της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα
ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική
τους ενσωμάτωση.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα
οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε
σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η
ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη
δική μας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία, έγινε μια συζήτηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του σχολείου μας σε θέματα αναπηρίας.

Στόχος ήταν η αποδοχή της διαφορετικότητας, η απόκτηση δεξιοτήτων ενσυναίσθησης και του αισθήματος της ατομικής και συλλογικής ευθύνης απ’ την πλευρά των μαθητών.

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την περίπτωση ενός τυφλού παιδιού και μέσα από βιωματικά παιχνίδια προσπαθήσαμε να αποκτήσουν ενσυναίσθηση για αυτό το παιδί. Εντοπίσαμε τις αδυναμίες του και είδαμε πως καταφέρνει να ξεπερνάει τα όποια εμπόδια έχει στη ζωή του.

collage6Αναρωτηθήκαμε πως θα μπορούσαμε να του δώσουμε να καταλάβει τι στολίσαμε για τα Χριστούγεννα.

Φτιάχτηκε ένα Relief collage, με υλικά και σχήματα, τα οποία θα μπορούσε ένα παιδί με πρόβλημα όρασης, να τα καταλάβει χρησιμοποιώντας τα χέρια του και την αίσθηση της αφής.

φωτο

Όλες οι δημιουργίες των συνεργαζόμενων σχολείων συγκεντρώθηκαν και μπορείτε να τις δείτε παρακάτω:

https://show.zohopublic.eu/publish/a4nhx79ad3d0a850c405c982341d673510cb9