Ο κλεφτοπαραμυθάς δράκος, Ελισάβετ Τάρη

Τα παραμύθια στο Νηπιαγωγείο κατέχουν εξέχουσα θέση, καθώς μέσα από αυτά τα παιδιά έρχονται, αβίαστα και με έναν τρόπο ασφαλή (αφού όλα όσα διαδραματίζονται συνέβησαν “Μια φορά κι έναν καιρό…”) και παιγνιώδη, σε επαφή με φόβους, ανησυχίες, γεγονότα και προετοιμάζουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καταστάσεις στην πραγματική τους ζωή.

Και αφού στο Νηπιαγωγείο διαβάζουμε πολλά παραμύθια, αναρωτηθήκαμε ποιος τα φτιάχνει, ποιος τα ζωγραφίζει, πως φτάνουν στα δικά μας χέρια και άλλες πολλές απορίες διατυπώθηκαν στη συζήτηση της παρεούλας μας.

Ο ειδικός για να μας λύσει όλες αυτές τις απορίες ποιος θα ήταν; Μα φυσικά ένας συγγραφέας! Για αυτό το λόγο καλέσαμε τη συγγραφέα του παραμυθιού “Ο Κλεφτοπαραμυθάς Δράκος”, κυρία Ελισάβετ Τάρη. Αφού διαβάσαμε το καταπληκτικό παραμύθι της, το συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε τι μας έκανε εντύπωση.

Ο δράκος μας άρεσε πολύ και θελήσαμε να τον φτιάξουμε.

Με μεγάλη χαρά συνδεθήκαμε διαδικτυακά και με άλλα παιδιά από τα Νηπιαγωγεία που συνεργαζόμαστε και φυσικά με την Κα Βέτα Τάρη. Στη διαδικτυακή μας συνάντηση παρευρέθηκε και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου Νηπιαγωγών 3ου ΠΕΚΕΣ,  κυρία Ευθυμία Γώτη.

Στην αρχή τραγουδήσαμε, ακούσαμε το παραμύθι, διατυπώσαμε τις ερωτήσεις μας, χορέψαμε και αποχαιρετιστήκαμε με ενθουσιασμό!

Στο τέλος συγκεντρώθηκαν όλες οι εργασίες των παιδιών από τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία και η συνάδερφος Ελένη Μωυσιάδου έφτιαξε μία πολύ ωραία παρουσίαση,  μια γλυκιά ανάμνηση από αυτό το παραμυθένιο μας ταξίδι.

 

 

 

CODE WEEK 2021

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος eTwinning συμμετείχαμε κι εμείς στην εβδομάδα κώδικα, μέσα από το παιχνίδι με τα παραμύθια!

 

Πήραμε και το πιστοποιητικό συμμετοχής μας!

 

Αποτελέσματα ψηφοφορίας μασκότ

Για να δούμε ποια μασκότ κέρδισε;

Τις είδαμε στο υπέροχο βίντεο, που ετοίμασε ο Αστέριος Φαρμάκης!

Θαυμάσαμε και χειροκροτήσαμε όλες τις συνεργατικές μασκότ από όλα τα Νηπιαγωγεία και ήρθε η ώρα να ψηφίσουμε!

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε από όλα τα παιδιά των νηπιαγωγείων

Νικήτρια μασκότ λοιπόν η Μπαλαρίνα!

 

Και ποια θα είναι η μασκότ μας;

Και τώρα ποιον ήρωα από τα παραμύθια θα διαλέξουμε για να είναι η μασκότ μας;

Πολλά τα παραμύθια, πολλοί και οι ήρωες!!! Ας τους δούμε και να διαλέξουμε ποιον ήρωα θα θέλαμε εμείς και ποιο κομμάτι θα χρωματίσουμε;

Αφού ολοκληρώθηκε και πάλι η ψηφοφορία, διαλέξαμε το δράκο,  χρωματίσαμε το ένα πόδι του και…

και …το στείλαμε στην υπόλοιπη παρέα! Γιατί και κάποια άλλα παιδιά από άλλα νηπιαγωγεία διάλεξαν και εκείνα τον δράκο, αλλά χρωμάτισαν τα υπόλοιπα μέρη του σώματός τους! Τα μέρη του σώματος του δράκου ενώθηκαν και…….

Ο συνεργατικός δράκος είναι έτοιμος!!!

 

Γράμμα για το λογότυπο του έργου μας

Ασχοληθήκαμε με το γράμμα Η, που αποτελεί ένα από τα γράμματα που χρειάζονταιγια να συνθέσουν τον τίτλο του προγράμματος, που θα είναι και το λογότυπο του έργου μας:

Είδαμε στο διαδίκτυο διάφορες τεχνικές ζωγραφικής από γνωστούς καλλιτέχνες και καταλήξαμε ότι θα ζωγραφίσουμε το γράμμα μας σαν τον Ολλανδό ζωγράφο Piet Mondrian (Πιτ Μοντριάν).

Αφού το ζωγράφισαν όλα τα παιδιά, έπρεπε να αποφασίσουμε ποιο “Η” θα στείλουμε στα υπόλοιπα παιδιά των Νηπιαγωγείων. Έτσι με δημοκρατικές διαδικασίες και μέσω ψηφοφορίας αποφασίσαμε και στείλαμε το “Η” που θα εκπροσωπήσει το Νηπιαγωγείο μας!

 

Αρχική αξιολόγηση γονέων

Σε αυτό το παραμυθένιο ταξίδι, εκτός από τους φίλους μας από τα 41 Νηπιαγωγεία, θα συνεργαστούμε και με τους γονείς!

Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας, οι γονείς ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα μας, το χρονοδιάγραμμα του, τους στόχους του και τα παιδαγωγικά οφέλη που θα έχει η συμμετοχή μας στο έργο αυτό.

 

https://online.fliphtml5.com/wzmfl/vzlf/#p=1

 

 

“Κόκκινη κλωστή δεμένη…δεξιότητες γυρεύει!”

Για τη σχολική χρονιά 2021-2022, το Νηπιαγωγείο μας θα συμμετέχει σε ένα έργο e Twinning, με τίτλο: “Κόκκινη κλωστή δεμένη…δεξιότητες γυρεύει!”.

Σε συνεργασία με άλλα 41 Νηπιαγωγεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας  θα ασχοληθούμε με τα κλασικά παραμύθια, όπου οι ήρωες των παραμυθιών θα κληθούν να έρθουν πιο κοντά στην πραγματικότητα που ζούμε και να περάσουν μηνύματα οικολογικά, κοινωνικής ενσυναίσθησης κλπ και να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα (συνεργασία, επικοινωνία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα), δεξιότητες του νου(ρουτίνες σκέψης). Οι ήρωες των παραμυθιών θα αναθέτουν στα παιδιά κάθε φορά μια αποστολή κι αυτά θα αναζητήσουν τρόπους να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους, αλληλεπιδρώντας με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Το πρόγραμμά μας φιλοδοξεί να προάγει τη φιλαναγνωσία και παράλληλα την κριτική σκέψη, την ανάπτυξη της φαντασίας και την ενίσχυση γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών μας.

Το έργο δίνει έμφαση σε ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, στην παράλληλη χρήση συμβατικών μέσων διδασκαλίας και μέσων από το χώρο των ΤΠΕ και στην χρήση ποικιλίας τεχνικών και δραστηριοτήτων όπως η δημιουργία εννοιολογικών χαρτών, η ενεργητική ακρόαση, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων, η δραματοποίηση, τα παιχνίδια ρόλων, οι κατασκευές και η ζωγραφική, η δημιουργία αυτοσχέδιων ιστοριών, η εικονογράφησή τους, η δημιουργία παρουσιάσεων, η δημιουργία αφισών κλπ, επιδιώκοντας την ενεργή εμπλοκή και συμμετοχή των παιδιών σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του.

Είμαστε έτοιμοι να βρούμε την άκρη της κόκκινης κλωστής, να ξετυλίξουμε το κουβάρι και να ξεκινήσει το παραμυθένιο μας ταξίδι!

Αρχική αξιολόγηση για το έργο eTwinning!  eTwinning;;;Τι είναι αυτό;

Με τη μέθοδο των ρουτινών σκέψης: “Βλέπω, σκέφτομαι, αναρωτιέμαι” τα παιδιά είδαν τις εικόνες από το λογότυπο του e Twinning, εξέφρασαν την άποψή τους για αυτό που βλέπαν, σκέφτηκαν και αναρωτήθηκαν!