Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Τη φετινή σχολική χρονιά, υλοποιήθηκε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τίτλο: Το σποράκι κύκλο κάνει” .

Με αφόρμηση την θεματική ενότητα για τα φρούτα του φθινοπώρου ξεκίνησε η ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα και αρχίσαμε να συλλέγουμε τα κουκούτσια που βρίσκαμε μέσα στα φρούτα, όταν τα κόβαμε. Έτσι, ο σπόρος ήρθε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παιδιών και με την τεχνική του καταιγισμού των ιδεών καταγράφηκαν σε ένα ιστόγραμμα οι πρότερες γνώσεις τους για τους σπόρους. Συζητήσαμε για τα όσα θα θέλαμε να μάθουμε και πως θα το πετύχουμε αυτό.

Συλλέξαμε σπόρους, τους γνωρίσαμε και  τους ταξινομήσαμε. Δημιουργήσαμε ένα “σπορολόγιο”.

Φυτεύσαμε σπόρους σε ατομικά γλαστράκια, αλλά και ομαδικά και παρατηρήσαμε την πορείας βλάστησης

Πειραματιστήκαμε με τις μεταβλητές που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπόρων. Μάθαμε τα μέρη του φυτού, τα κατονομάσαμε  και τις λειτουργίες και μάθαμε για τις λειτουργίες τους.

Γνωρίσαμε  τα εργαλεία του αγρότη για τη σπορά και τον τρόπο σποράς σε παλιότερες εποχές. Μάθαμε για τη διατροφική αξία των «σπόρων», διαβάσαμε πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα μας, φτιάξαμε κατασκευές, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας, μάθαμε για τα είδη των φυτών που μπορούν να φυτρώσουν από τους σπόρους ( φυτά, δέντρα, λουλούδια), αντιστοιχίσαμε τους καρπούς με τους σπόρους, μάθαμε για τα αρωματικά φυτά αλλά και τα σαρκοφάγα, για τα βλαβερά έντομα και τα ωφέλιμα, για τα λαχανικά που φυτρώνουν πάνω από τη γη και αυτά που φυτρώνουν κάτω από τη γη. Φυτεύσαμε σπόρους και λουλούδια στην αυλή μας και γίναμε υπεύθυνοι για την φροντίδα τους.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Φέτος το Νηπιαγωγείο μας εντάχθηκε στο Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” και υλοποίησε σχετικές δράσεις με στόχο να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους, ώστε να «κυκλοφορούν» με ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Παρακολουθήσαμε αρκετά εκπαιδευτικά βίντεο από την ιστοσελίδα: https://saferinternet4kids.gr/yliko-nhpiagwgeiou/?age[]=for-pre-school&submit=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7

Διαβάσαμε το βιβλίο των Σαμαρά Βερόνικα & Κορμά Ν. Γεωργίου, με τίτλο “Η Φάρμα του Διαδικτύου”. Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να μυήσει τα παιδιά στους βασικούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου από μικρή ηλικία. Μέσα από πέντε χαρούμενες ιστορίες που διαδραματίζονται σε μια φάρμα ζώων με ήρωες το Νικόλα και τη Νίκη, τη σοφή κουκουβάγια Βάγια και τον πιστό σκύλο Ηρακλή, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολύ σημαντικά θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο:
– αποφυγή επικοινωνίας με αγνώστους
– προστασία των προσωπικών δεδομένων
– ανάπτυξη της κριτικής σκέψης γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών
– σεβασμός στην ιδιωτική ζωή τρίτων
– παρενόχληση και γελοιοποίηση στο Διαδίκτυο

και κατά την επεξεργασία του βιβλίου με τα παιδιά, δημιουργήσαμε μία ομαδική αφίσα, όπου τα παιδιά ζωντάνεψαν τους ήρωες του βιβλίου, ηχογραφώντας τους βασικούς κανόνες χρήσης.

Γιορτή του πατέρα

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου· σε άλλες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με τη γιορτή της μητέρας.

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά. Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μετά την τελική επισημοποίηση του γιορτής από τον Νίξον, και ενώ υπήρχε η εντύπωση πως η πρώτη γιορτή του πατέρα είχε διοργανωθεί το 1910 από την Ντοντ, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908 κατόρθωσε να αποδείξει πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Η Γιορτή του Πατέρα καθιερώθηκε στην Ελλάδα μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1

Μπαμπά, πατέρα, μπαμπάκα, πατερούλη, όπως και αν το πει κανείς, όποια λέξη κι αν διαλέξει το ίδιο γλυκά θα ακουστεί…

         ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ,

να είστε γεροί να στηρίζετε την οικογένειά σας και να μεγαλώνετε με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά σας, όπως μόνο εσείς ξέρετε!

Λήξη μαθημάτων στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2020-2021



Λήψη αρχείου