ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής, αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

Την Παρασκευή, λοιπόν, στις 11 Δεκεμβρίου στο εξ αποστάσεως μάθημά μας δεν γινόταν να μην δεν αναφερθούμε στα δικαιώματα των παιδιών. Αρχικά, και χωρίς να αναφερθεί το θέμα της ημέρας τα παιδιά ρωτήθηκαν τι πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι χαρούμενο. Οι απαντήσεις τους καταγράφηκαν σε ένα ιστόγραμμα.

Στη συνέχεια διαβάσαμε ένα παραμύθι από το περιοδικό “Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού”, με τίτλο “Ο σάκος με τις 7 ευχές” και αφού το συζητήσαμε, είδαμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό με παιδιά από όλο τον κόσμο, που δυστυχώς στερούνται των βασικών αγαθών και των δικαιωμάτων τους. Υπήρξε μια πλήρης ενσυναίσθηση και ψυχική φόρτιση από τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν πλήρως. Έτσι, όταν σε δεύτερο χρόνο ξαναρωτήθηκαν τι τελικά πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι χαρούμενο, οι απαντήσεις τους ήταν καταιγιστικές και συμπληρώθηκε το αρχικό ιστόγραμμα.

Έτσι καταγράφηκαν τα δικαιώματα των παιδιών

Έπειτα, ζητήθηκε από τα παιδιά να “γεμίσουν” τη  χριστουγεννιάτικη κάλτσα για τα παιδιά αυτά που έχουν ανάγκη …

                  

Με αφορμή το παραμύθι και τις 7 ευχές που μοίρασε ο Αϊ- Βασίλης, ζητήθηκε από τα παιδιά να βρουν δικά τους αντικείμενα που αντιστοιχούν και συμβολίζουν τα δικαιώματα των παιδιών.

Και το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε με τη φωτογραφική μηχανή …