Μετρώντας ως τα Χριστούγεννα!

 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις πιο πολλές γιορτές του χρόνου. Τι κι αν είναι ο τελευταίος μήνας του έτους; Η προίκα είναι μεγάλη! Οι σοφές γιαγιάδες τα παλιά χρόνια έλεγαν ότι το στερνοπαίδι του Χρόνου, ο Δεκέμβριος, παραπονέθηκε κάποτε στον παππού του, το γερο- Χρόνο πως τον είχε αδικήσει. Μόνο κρύα, μεγάλες νύχτες και παγωνιές του είχε δώσει!

Τότε ο γερο – Χρόνος τον φώναξε να καθίσει κοντά του και να απαντάει με μια λέξη σ’ ότι τον ρωτάει.

-Μου είπες ότι σου έδωσα το κρύο, πες μου μια άλλη λέξη από Κάπα.

-Κάλαντα, κάρτες, κάστανα, απάντησε ο Δεκέμβριος.

-Σταμάτα, σταμάτα είπε γελώντας ο γερο-Χρόνος, μόνο μία λέξη σου ζήτησα! Για πες μου τώρα, είπες χιόνια, άλλη λέξη από Χι;

-Χιονάνθρωπος, χαρά, χαμόγελα, Χριστός, Χριστούγεννα! είπε με μια ανάσα ο Δεκέμβριος και θέλησε να συνεχίσει, αλλά ο παππούς του τον σταμάτησε, γελώντας.

-Θα σε ρωτήσω κάτι πιο δύσκολο, γιατί πήρες πολλή φόρα. Πες μου μια ευχή μ’ αυτά τα δύο γράμματα.

-Καλά Χριστούγεννα! φώναξε ο Δεκέμβριος χαρούμενος. Σ’ ευχαριστώ παππού μου! Η προίκα μου είναι όντως μεγάλη. Μεγάλες νύχτες να λάμπουν οι χιονονιφάδες πάνω στα έλατα και το άστρο της Βηθλεέμ στη Φάτνη! Κρύες μέρες να μαζευτούν οι άνθρωποι στα γιορτινά τραπέζια, με καρύδια, κουραμπιέδες, γαλοπούλα και φιλιά. Παγωνιά την τελευταία μου μέρα, να βάλει ο Αϊ- Βασίλης την κόκκινη κάπα του και να μοιράσει δώρα και χαρά! (από τη σειρά 12 μήνες, Δεκέμβριος, εκδ. Μαλλιάρης).

Κι εμείς, θέλοντας να ανακαλύψουμε τη μεγάλη προίκα του Δεκέμβρη, προσπαθήσαμε να την χωρέσουμε μέσα σε 24 κουτάκια. Να μαθαίνουμε κάθε μέρα και κάτι καινούριο για αυτό τον μήνα, τα ήθη, τα έθιμα, τις γιορτές του, ανοίγοντας το αντίστοιχο κουτάκι! Ένα για κάθε μέρα μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων!