Ένας Δεκέμβρης … εξ αποστάσεως!

Όλο το Δεκέμβριο είχαμε συντροφιά το RUDO, το μικρότερο γιο του Ρούντολφ, ο οποίος κάθε μέρα μας είχε και από ένα γρίφο.

Τη λύση του κάθε γρίφου τη διασταυρώναμε με το Ημερολόγιο που μετρούσαμε τις μέρες ως τα Χριστούγεννα


Μετάβαση στο calendar.myadvent.net.

και κάπως έτσι μάθαμε πληροφορίες για τη γέννηση του Χριστού αλλά και για τα πιο βασικά ήθη και έθιμα του τόπου μας!

Τα μικρά μας τα χεράκια με τη βοήθεια από τις μανούλες έφτιαξαν πολλά και θαυμαστά…

Τέτοια μέρα θα βγαίναμε για κάλαντα στο χωριό, θα ερχόταν ο Άη – Βασίλης να μας φέρει δώρα αλλά αυτός ο κορωνοϊός δεν μας άφησε. Ε, και τι μα αυτό! Τα κάναμε όλα! Λίγο…διαφορετικά! Και κάλαντα είπαμε κι ευχές μοιράσαμε και δώρα πήραμε!

 

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές φτιαγμένες με αγάπη από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Παλατιτσίων και για τη μουσική επένδυση οι μανούλες των παιδιών μας χάρισαν τις φωνές τους, τραγουδώντας τα κάλαντα των Χριστουγέννων για τα παιδιά! Γίναμε όλοι μία ομάδα Δυνατή!

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής, αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

Την Παρασκευή, λοιπόν, στις 11 Δεκεμβρίου στο εξ αποστάσεως μάθημά μας δεν γινόταν να μην δεν αναφερθούμε στα δικαιώματα των παιδιών. Αρχικά, και χωρίς να αναφερθεί το θέμα της ημέρας τα παιδιά ρωτήθηκαν τι πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι χαρούμενο. Οι απαντήσεις τους καταγράφηκαν σε ένα ιστόγραμμα.

Στη συνέχεια διαβάσαμε ένα παραμύθι από το περιοδικό “Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού”, με τίτλο “Ο σάκος με τις 7 ευχές” και αφού το συζητήσαμε, είδαμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό με παιδιά από όλο τον κόσμο, που δυστυχώς στερούνται των βασικών αγαθών και των δικαιωμάτων τους. Υπήρξε μια πλήρης ενσυναίσθηση και ψυχική φόρτιση από τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν πλήρως. Έτσι, όταν σε δεύτερο χρόνο ξαναρωτήθηκαν τι τελικά πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι χαρούμενο, οι απαντήσεις τους ήταν καταιγιστικές και συμπληρώθηκε το αρχικό ιστόγραμμα.

Έτσι καταγράφηκαν τα δικαιώματα των παιδιών

Έπειτα, ζητήθηκε από τα παιδιά να “γεμίσουν” τη  χριστουγεννιάτικη κάλτσα για τα παιδιά αυτά που έχουν ανάγκη …

                  

Με αφορμή το παραμύθι και τις 7 ευχές που μοίρασε ο Αϊ- Βασίλης, ζητήθηκε από τα παιδιά να βρουν δικά τους αντικείμενα που αντιστοιχούν και συμβολίζουν τα δικαιώματα των παιδιών.

Και το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε με τη φωτογραφική μηχανή …

   

 

Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες



Λήψη αρχείου

Μετρώντας ως τα Χριστούγεννα!

 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις πιο πολλές γιορτές του χρόνου. Τι κι αν είναι ο τελευταίος μήνας του έτους; Η προίκα είναι μεγάλη! Οι σοφές γιαγιάδες τα παλιά χρόνια έλεγαν ότι το στερνοπαίδι του Χρόνου, ο Δεκέμβριος, παραπονέθηκε κάποτε στον παππού του, το γερο- Χρόνο πως τον είχε αδικήσει. Μόνο κρύα, μεγάλες νύχτες και παγωνιές του είχε δώσει!

Τότε ο γερο – Χρόνος τον φώναξε να καθίσει κοντά του και να απαντάει με μια λέξη σ’ ότι τον ρωτάει.

-Μου είπες ότι σου έδωσα το κρύο, πες μου μια άλλη λέξη από Κάπα.

-Κάλαντα, κάρτες, κάστανα, απάντησε ο Δεκέμβριος.

-Σταμάτα, σταμάτα είπε γελώντας ο γερο-Χρόνος, μόνο μία λέξη σου ζήτησα! Για πες μου τώρα, είπες χιόνια, άλλη λέξη από Χι;

-Χιονάνθρωπος, χαρά, χαμόγελα, Χριστός, Χριστούγεννα! είπε με μια ανάσα ο Δεκέμβριος και θέλησε να συνεχίσει, αλλά ο παππούς του τον σταμάτησε, γελώντας.

-Θα σε ρωτήσω κάτι πιο δύσκολο, γιατί πήρες πολλή φόρα. Πες μου μια ευχή μ’ αυτά τα δύο γράμματα.

-Καλά Χριστούγεννα! φώναξε ο Δεκέμβριος χαρούμενος. Σ’ ευχαριστώ παππού μου! Η προίκα μου είναι όντως μεγάλη. Μεγάλες νύχτες να λάμπουν οι χιονονιφάδες πάνω στα έλατα και το άστρο της Βηθλεέμ στη Φάτνη! Κρύες μέρες να μαζευτούν οι άνθρωποι στα γιορτινά τραπέζια, με καρύδια, κουραμπιέδες, γαλοπούλα και φιλιά. Παγωνιά την τελευταία μου μέρα, να βάλει ο Αϊ- Βασίλης την κόκκινη κάπα του και να μοιράσει δώρα και χαρά! (από τη σειρά 12 μήνες, Δεκέμβριος, εκδ. Μαλλιάρης).

Κι εμείς, θέλοντας να ανακαλύψουμε τη μεγάλη προίκα του Δεκέμβρη, προσπαθήσαμε να την χωρέσουμε μέσα σε 24 κουτάκια. Να μαθαίνουμε κάθε μέρα και κάτι καινούριο για αυτό τον μήνα, τα ήθη, τα έθιμα, τις γιορτές του, ανοίγοντας το αντίστοιχο κουτάκι! Ένα για κάθε μέρα μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων!