ΧΡΩΜΑΤΑ …Εξ αποστάσεως και αυτά!

Ολοκληρώθηκε η θεματική μας ενότητα και η ενασχόληση με τα χρώματα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η ανάρτηση γίνεται μάλλον…λίγο καθυστερημένη, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Μιλήσαμε για τα χρώματα, για τα βασικά και τα δευτερεύοντα που προκύπτουν μέσα από τις μίξεις των βασικών. Μιλήσαμε για τα ουδέτερα: το άσπρο και το μαύρο και πως αυτά επηρεάζουν τους χρωματικούς τόνους.

Διαβάσαμε το βιβλίο: “Παραμύθι με τα χρώματα” του Αλέξη Κυριτσόπουλου και αναρωτηθήκαμε πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς χρώματα τριγύρω μας, αντιστοιχίσαμε αντικείμενα με τα χρώματά τους, ψάξαμε και βρήκαμε αντικείμενα μέσα στο σπίτι μας με τα αντίστοιχα χρώματα.

Πειραματιστήκαμε με τα βασικά χρώματα και δημιουργήσαμε καινούριες αποχρώσεις. Κάναμε κι άλλο πείραμα και φτιάξαμε ένα ουράνιο τόξο! Κατασκευάσαμε και το δικό μας ουράνιο τόξο για να στολίσουμε το δωμάτιό μας και να πλημμυρίσει με χρώματα μοναδικά.

Διαβάσαμε το παραμύθι: “Πως να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο” της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου και με την αμέριστη πάντα βοήθεια των μαμάδων, ανακάλυψε ο καθένας στο σπίτι του το δικό του κρυμμένο χρωματιστό θησαυρό!

Είδαμε πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Giuseppe Arcimboldo, (Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο ή Αρτσιμπόλντι), ο οποίος δημιούργησε διάφορα πορτρέτα χρησιμοποιώντας φρούτα και λαχανικά και στη συνέχεια τα ζωγράφισε στον καμβά του.

Μάθαμε ότι τα χρώματα χωρίζονται σε θερμά και ψυχρά και ότι ανάλογα την απόχρωση, μας επηρεάζουν τη διάθεση. Διαβάσαμε το παραμύθι της Έρα Μουλάκη: “Η παλέτα των συναισθημάτων” και αντιστοιχίσαμε τα χρώματα με τα συναισθήματά μας.

Ο “Έλμερ” του Ντέιβιντ Μακ Κι μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε τη διαφορετικότητα και πως ο καθένας από εμάς είναι ένας και μοναδικός!

Γνωρίσαμε τον Ζωγράφο Ανρί Ματίς, το έργο του και την τεχνική της χαρτοκοπτικής και του κολάζ, που ακολούθησε και καθιέρωσε στον καλλιτεχνικό κόσμο, μέσα από το βιβλίο : “Ο Κήπος του Ματίς” της Σαμάνθας Φρίντμαν. Εννοείται ότι γίναμε κι εμείς καλλιτέχνες και δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα τέχνης!

 

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ξεκίνησε κι εμείς γιορτάσαμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου διαδικτυακά! Διαβάσαμε το παραμύθι της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, με τίτλο “Η κυρά Δημοκρατία” και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τις διαφορές της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας. Είδαμε βίντεο και φωτογραφικό υλικό για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Πώς θα ήταν να ζούσαμε στο χωριό με αρχηγό την Δημοκρατία;

Τα παιδιά απάντησαν: Θα υπήρχε ομόνοια, ελευθερία, θα είχαμε γιορτή με λουκουμάδες, θα χαιρόμασταν!

Πως θα ήταν να ζούσαμε με αρχηγό τη Δικτατορία;;;;

Τα παιδιά απάντησαν: Αυτή είναι κακιά και ήθελε να είναι αυτή αρχηγός, έλεγε συνέχεια Μη….Μη….Μη, όλο απαγόρευε.

Καταλαβαίνετε ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε κάτοικοι σε ένα τέτοιο χωριό! Θέλουμε να διαλέγουμε εμείς τον αρχηγό μας…και πως γίνεται αυτό; Μιλήσαμε για τις εκλογές και το δικαίωμά μας να επιλέξουμε εμείς αυτόν που θέλουμε για αρχηγό. Εξηγήσαμε τη διαδικασία των εκλογών και κάναμε κι εμείς διαδικτυακές εκλογές! Βέβαια δεν ψηφίσαμε ποιον θα θέλαμε για αρχηγό αλλά ποιο φρούτο μας αρέσει να τρώμε! Από την ψηφοφορία μας νικητής βγήκε το Μήλο! Αλλά και εμείς! Γιατί αποφασίστηκε να μας καθαρίσει η μαμά να φάμε από ένα μήλο. Δεν είναι τυχαίο που λένε: “Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα”.

Φτιάξαμε το πουλάκι που έχει στην αγκαλιά της η κυρά Δημοκρατία, το περιστέρι της.

Αντιστοιχίσαμε τις λέξεις από το σύνθημα “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” με βάση το παραμύθι και αντιγράψαμε τις λέξεις.

Ακούσαμε το τραγούδι “Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση….” και τις ζωγραφίσαμε κι εμείς

   

 

Τελικά είχε δίκιο η κυρά Δημοκρατία που έλεγε :

“Όλοι μαζί, όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί”

γιατί κι εμείς ενώσαμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί: Γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικός γίναμε πιο δυνατοί και τα καταφέραμε!

 

 

 

12 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων από Δευτέρα



Λήψη αρχείου