ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Και να που έφτασε και ο Μάιος!

Ο πέμπτος μήνας του χρόνου. Το τρίτο και τελευταίο παιδί της Άνοιξης.Ο Μάης λέγεται καλομηνάς, λουλουδάς, πράσινος και τριανταφυλλάς. Τον λένε όμως και χαλαζά και βροχάρη, γιατί βρέχει δυνατά και χαλάει τα σπαρτά.

Ένα παραδοσιακό τραγούδι λέει:

Ο Μάιος μας έφτασε

εμπρός βήμα ταχύ

να τον προϋπαντήσουμε

παιδιά στην εξοχή.

Λουλούδια ας μαζέψουμε

και ρόδα και κρίνα

στεφάνι να πλέξουμε

του Μάη μ’ εκείνα…

Η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι η γιορτή των λουλουδιών επομένως και της Άνοιξης. Τα δέντρα και τα λουλούδια είναι ανθισμένα και όλη η φύση γιορτάζει τον ερχομό του Μαΐου.

Σαν γιορτή της Άνοιξης έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο μήνας Μάιος σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Μαία (Μάγια) που στα ελληνικά σημαίνει μητέρα και τροφός. Ήταν αφιερωμένος στον θεό Ερμή καθώς και στη θεά της γεωργίας Δήμητρα καθώς και στην κόρη της Περσεφόνη, αφού τον Μάιο έφευγε από τον Άδη και ερχόταν στη γη. Τον θυμάστε, παιδιά τον μύθο της Περσεφόνης;

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σημαίνει επίσης και τον “θάνατο” του χειμώνα και την “νίκη” του καλοκαιριού! Στην αρχαιότητα τα λουλούδια θεωρούνταν ως η ομορφιά των θεών και ότι φέρνουν δύναμη, ευτυχία και υγεία γι’ αυτό άλλωστε η μέρα αυτή δεν σταμάτησε πότε να γιορτάζεται!

Το σήμα κατατεθέν της Πρωτομαγιάς είναι το μαγιάτικο στεφάνι. Τα παιδιά ξεχύνονται στα λιβάδια, για να μαζέψουν λουλούδια και να φτιάξουν το καθιερωμένο πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Όλοι θέλουν το δικό τους στεφάνι να ξεχωρίζει, να είναι το πιο όμορφο της γειτονιάς. Στη συνέχεια, γεμάτα περηφάνια, κρεμάνε τα στεφάνια στα μπαλκόνια ή στις πόρτες των σπιτιών τους. Τα στεφάνια τα κρεμούσαν στις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, όταν και τα έκαιγαν στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη– ένα έθιμο που κάποιοι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, αν τους ρωτήσετε, το προλάβανε στις γειτονιές τους ως παιδιά…

Αυτό ίσως είναι και το πιο διαδομένο έθιμο του Μαΐου που έχει κρατήσει τόσο πολύ στο πέρασμα του χρόνου.

Στην αρχαία Ελλάδα, στο πλαίσιο της γιορτής του Θαργηλιώνος έφτιαχναν ένα «στεφάνι» όχι με λουλούδια αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, ενώ έβαζαν ακόμα κρεμμύδι και σκόρδο.

Για τους παλιούς, η κατασκευή του μαγιάτικου στεφανιού ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία και μάλιστα πρόσεχαν τι θα βάλουν πάνω του ώστε να υπάρχει και ο αντίστοιχος συμβολισμός.

Τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, βιόλες, πασχαλιές και γεράνια για να είναι ανθισμένο το σπίτι, ή κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά για την ευτυχία του σπιτιού. Μόνο έτσι θα χάριζε στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.

 Η πρώτη μέρα του Μάη στην Ελλάδα είναι διπλή γιορτή.

Την σημερινή μέρα γιορτάζεται η εργατική Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά σαν γιορτή των εργατών, η γνωστή εργατική Πρωτομαγιά,  ξεκίνησε από την Αμερική και συγκεκριμένα από το Σικάγο το 1886. Οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας με βασικό τους αίτημα το ωράριο εργασίας να καθιερωθεί στις 8 ώρες, καθώς τότε οι μπαμπάδες πήγαιναν στη δουλειά από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να ξεκουραστούν, να δουν τα παιδιά τους, να παίξουν μαζί τους, να μείνουν στο σπίτι με τη γυναίκα τους. Δεν άντεξαν άλλο και αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και να κάνουν απεργία, δηλαδή να μην ξαναπάνε στη δουλειά, αν δεν μειωνόταν το ωράριο εργασίας και να καλυτέρευαν οι συνθήκες εργασίας. Ενώθηκαν όλοι μαζί για να είναι πιο δυνατοί! Γίναν μια δυνατή γροθιά και στο τέλος τα κατάφεραν

Η εξέγερση αυτή, βέβαια, πήρε άσχημη τροπή αφού υπήρξαν εργάτες και αστυνομικοί θύματα. Η παγκόσμια προβολή αυτής της εξέγερσης δημιούργησε τα θεμέλια του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Παρακάτω δημιουργήθηκε μια διαδραστική αφίσα για την Πρωτομαγιά, μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στα σύμβολα και να ανακαλύψετε τι κρύβεται κάτω από το καθένα!!!

Στο νηπιαγωγείο τέτοια μέρα , σίγουρα θα φτιάχναμε ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι, για να τηρήσουμε κι εμείς το έθιμο! Το φτιαγμένο στεφάνι από τα χεράκια των παιδιών δεν συγκρίνεται με τίποτα!  

Την Πρωτομαγιά μπορείτε να βγείτε στην αυλή, κάποιοι, ίσως, και στην εξοχή…

Μαζέψτε λουλούδια και πρασινάδες που σας αρέσουν, βάλτε τη φαντασία σας, φτιάξτε όμορφα μαγιάτικα στεφάνια, βάλτε χρώμα, στολίστε την πόρτα σας, βγάλτε τα φωτογραφία και στείλτε τα και …μείνετε ασφαλείς!!!

Κολπάκι: Με μια απλή, σιδερένια κρεμάστρα (που θα ανοίξετε και θα τη σχηματίσετε σε κύκλο) θα δέσετε πρώτα πάνω τις πρασινάδες ως βάση και μετά θα τοποθετήσετε τα λουλούδια που κόψατε. Θα το χαρούν και τα παιδιά κι εσείς κι …εμείς!

Και τρεις ιδέες για πρωτότυπα στεφάνια!

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!