Μηνιαία αρχεία: Μάιος 2020
ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ!
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ όλους… τα παιδιά μου τα αγαπημένα και τους γονείς για τις ευχές σας στην ονομαστική μου εορτή! Να είστε όλοι καλά με υγεία πάνω από όλα και να χαίρεστε τις οικογένειές σας!!!
Έλαβα κι εγώ τις ζωγραφιές μου, τα μηνυματάκια μου, τα τηλεφωνάκια μου, τα βιντεάκια μου… και σας στέλνω την αγάπη μου
Μαθαίνουμε το γράμμα Μ, όπως Μαμά, Μενέλαος…
Αφού μάθαμε να γράφουμε τη λέξη ΜΑΜΑ, που αρχίζει από τη φωνούλα Μ, όπως Μενέλαος, συνδεθήκαμε στο τηλεμάθημα και βρήκαμε πολλές πολλές λέξεις που αρχίζουν από αυτό το γράμμα…
Μετά είχατε αποστολή, να γίνετε ντετέκτιβ αυτή τη φορά μέσα στο σπίτι σας και να ψάξετε να βρείτε …κάτι που ν΄αρχίζει από Μ.
Με τέτοια … “μύτη” που έχετε εσείς βρήκατε πολλά αντικείμενα από Μ και τα καταγράψατε…Τι λέτε να τα μαζέψουμε να τα δούμε όλοι μαζί;
Μπορείτε να παίξετε με το κεφαλαίο Μ και το πεζό μ, παρακάτω…
Μπορείτε να παίξετε και με τα άλλα γράμματα και να αντιστοιχήσετε τα κεφαλαία με τα πεζά…
Μπορείτε να θυμηθείτε και να γράψετε τα ονόματα των φίλων σας και να χρησιμοποιήσετε πολλά πολλά γράμματα!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΜΑΣ!
Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στο πιο ιερό πρόσωπο στη ζωή μας, στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο, τη ΜΗΤΕΡΑ.
Η μητέρα είναι εκείνη που παρέχει αγάπη, προστασία, ασφάλεια, στοργή, εκείνη που συνενώνει με τον μοναδικό της, κάθε φορά, τρόπο το σωματικό, το ψυχικό και το κοινωνικό στοιχείο, τα οποία συνθέτουν τον εαυτό μας. Είναι εκείνη στην οποία αναφερόμαστε, συνειδητά ή ασυνείδητα, σε κάθε στιγμή της ζωής μας, εκείνη που είναι πάντα δίπλα μας όποτε την έχουμε ανάγκη, όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα, σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας και συνεχίζει να είναι δίπλα μας για πάντα…
Κάθε μανούλα αυτού του κόσμου δεν ξεκουράζεται ποτέ, γίνεται θυσία για τα παιδιά της, όσο κι αν αυτά μεγαλώνουν, είναι μια σχέση ζωής!
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).
Παγκοσμίως ξεκίνησε να εορτάζεται το 1908, όταν μια αμερικανίδα, η Anna Jarvis, μια γυναίκα που δεν έκανε ποτέ δικά της παιδιά, αλλά στιγματίστηκε τόσο έντονα από την απώλεια της δικής της μητέρας το 1905, που βρήκε τον τρόπο να την τιμά ισοβίως, γνωρίζοντας την μοναδική αξία της μητέρας.
Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».
Η γιορτή αυτή, έλεγε : “Δεν έγινε για να εορταστούν όλες οι μητέρες. Ήταν για να εορταστεί η καλύτερη μητέρα που έχετε γνωρίσει ποτέ …”
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως ανάμνηση της μέρας αυτής είναι ένα τρυφερό χαμόγελο, ένα γλυκό φιλί και ένα απλό “ευχαριστώ” μπορεί να είναι λίγα για να χωρέσουν την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα ακούραστα μας προσφέρουν οι μανούλες μας, είναι όμως αρκετά για να την κάνουν ευτυχισμένη!
Χρόνια πολλά στις μανούλες των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας με τον δικό μας μοναδικό τρόπο…
Με τη γλυκιά μας τη φωνούλα ευχηθήκαμε στη μανούλα μας!
Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής στο τηλε- μάθημά μας και μέσα από αυτούς καταγράψαμε τι κάνει μια μαμά στο παιδί της…
και γίναμε κι εμείς μικροί ζωγράφοι…με το καλύτερο μοντέλο…τη ΜΑΜΑ μας!
Μάθαμε να γράφουμε και τη λέξη ΜΑΜΑ, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, όπως μοναδική και ξεχωριστή είναι και η δική του μαμά!
Και φυσικά για μια τέτοια ξεχωριστή μέρα, δε θα μπορούσαν να λείψουν τα παιχνίδια κι όχι μόνο!
Ανακαλύψτε τα και καλή διασκέδαση…
Χρόνια πολλά μανούλες!!!
Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2020– 2021
θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου 2020, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr
Αναλυτικές οδηγίες ηλεκτρονικής εγγραφής θα βρείτε και στο Ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου:
Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσα παιδιά είναι γεννημένα το 2015 και το 2016.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος, 15 Μαΐου – 30 Μαΐου, για την εγγραφή του παιδιού είναι τα εξής:
- Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας, με το ονοματεπώνυμο, εφόσον υπάρχει/χουν άλλο/λα τέκνο/α που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα.
- Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται, εφόσον επιθυμείτε τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής
- Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) Για το νήπιο που θα συνεχίσει τη φοίτησή του στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη χρονιά δεν απαιτείται νέο Α.Δ.Υ.Μ.
- Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια
- Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.
Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.
Προϋποθέσεις εγγραφής στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα(13:00 –16:00)
Α. Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:
- Μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.
- Μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως: Ι)Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι. II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):
- Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
- Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.
Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.
Σε περιπτώσεις γονέων που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή αδυνατούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση, αυτή θα καταχωρίζεται, κατόπιν συνεννόησης, από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Για την αυτεπάγγελτη εγγραφή των νηπίων στο 2ο έτος του νηπιαγωγείου, οι γονείς θα πρέπει να επικαιροποιήσουν όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά:
- Διεύθυνση κατοικίας, λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας
- Αίτηση για το ολοήμερο και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή
- Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου
- Στοιχεία των συνοδών των νηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από το νηπιαγωγείο
- Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια
Η αυτοπρόσωπη παρουσία των γονέων προτείνεται να γίνεται με ραντεβού, για την αποφυγή συνωστισμού και αναμονής στο χώρο του νηπιαγωγείου, τηρώντας τα προτεινόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Ώρες επικοινωνίας & προσέλευσης στο Νηπιαγωγείο: 09:00 π.μ. – 12:00 μ.μ.
Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης: 2331092215
Ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας : mail@nip-palat.ima.sch.gr
Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες χρήσης για την ηλεκτρονική εγγραφή στο Νηπιαγωγείο
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Και να που έφτασε και ο Μάιος!
Ο πέμπτος μήνας του χρόνου. Το τρίτο και τελευταίο παιδί της Άνοιξης.Ο Μάης λέγεται καλομηνάς, λουλουδάς, πράσινος και τριανταφυλλάς. Τον λένε όμως και χαλαζά και βροχάρη, γιατί βρέχει δυνατά και χαλάει τα σπαρτά.
Ένα παραδοσιακό τραγούδι λέει:
Ο Μάιος μας έφτασε
εμπρός βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε
παιδιά στην εξοχή.
Λουλούδια ας μαζέψουμε
και ρόδα και κρίνα
στεφάνι να πλέξουμε
του Μάη μ’ εκείνα…
Η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι η γιορτή των λουλουδιών επομένως και της Άνοιξης. Τα δέντρα και τα λουλούδια είναι ανθισμένα και όλη η φύση γιορτάζει τον ερχομό του Μαΐου.
Σαν γιορτή της Άνοιξης έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο μήνας Μάιος σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Μαία (Μάγια) που στα ελληνικά σημαίνει μητέρα και τροφός. Ήταν αφιερωμένος στον θεό Ερμή καθώς και στη θεά της γεωργίας Δήμητρα καθώς και στην κόρη της Περσεφόνη, αφού τον Μάιο έφευγε από τον Άδη και ερχόταν στη γη. Τον θυμάστε, παιδιά τον μύθο της Περσεφόνης;
Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σημαίνει επίσης και τον “θάνατο” του χειμώνα και την “νίκη” του καλοκαιριού! Στην αρχαιότητα τα λουλούδια θεωρούνταν ως η ομορφιά των θεών και ότι φέρνουν δύναμη, ευτυχία και υγεία γι’ αυτό άλλωστε η μέρα αυτή δεν σταμάτησε πότε να γιορτάζεται!
Το σήμα κατατεθέν της Πρωτομαγιάς είναι το μαγιάτικο στεφάνι. Τα παιδιά ξεχύνονται στα λιβάδια, για να μαζέψουν λουλούδια και να φτιάξουν το καθιερωμένο πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Όλοι θέλουν το δικό τους στεφάνι να ξεχωρίζει, να είναι το πιο όμορφο της γειτονιάς. Στη συνέχεια, γεμάτα περηφάνια, κρεμάνε τα στεφάνια στα μπαλκόνια ή στις πόρτες των σπιτιών τους. Τα στεφάνια τα κρεμούσαν στις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, όταν και τα έκαιγαν στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη– ένα έθιμο που κάποιοι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, αν τους ρωτήσετε, το προλάβανε στις γειτονιές τους ως παιδιά…
Αυτό ίσως είναι και το πιο διαδομένο έθιμο του Μαΐου που έχει κρατήσει τόσο πολύ στο πέρασμα του χρόνου.
Στην αρχαία Ελλάδα, στο πλαίσιο της γιορτής του Θαργηλιώνος έφτιαχναν ένα «στεφάνι» όχι με λουλούδια αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, ενώ έβαζαν ακόμα κρεμμύδι και σκόρδο.
Για τους παλιούς, η κατασκευή του μαγιάτικου στεφανιού ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία και μάλιστα πρόσεχαν τι θα βάλουν πάνω του ώστε να υπάρχει και ο αντίστοιχος συμβολισμός.
Τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, βιόλες, πασχαλιές και γεράνια για να είναι ανθισμένο το σπίτι, ή κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά για την ευτυχία του σπιτιού. Μόνο έτσι θα χάριζε στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.
Η πρώτη μέρα του Μάη στην Ελλάδα είναι διπλή γιορτή.
Την σημερινή μέρα γιορτάζεται η εργατική Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά σαν γιορτή των εργατών, η γνωστή εργατική Πρωτομαγιά, ξεκίνησε από την Αμερική και συγκεκριμένα από το Σικάγο το 1886. Οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας με βασικό τους αίτημα το ωράριο εργασίας να καθιερωθεί στις 8 ώρες, καθώς τότε οι μπαμπάδες πήγαιναν στη δουλειά από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να ξεκουραστούν, να δουν τα παιδιά τους, να παίξουν μαζί τους, να μείνουν στο σπίτι με τη γυναίκα τους. Δεν άντεξαν άλλο και αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και να κάνουν απεργία, δηλαδή να μην ξαναπάνε στη δουλειά, αν δεν μειωνόταν το ωράριο εργασίας και να καλυτέρευαν οι συνθήκες εργασίας. Ενώθηκαν όλοι μαζί για να είναι πιο δυνατοί! Γίναν μια δυνατή γροθιά και στο τέλος τα κατάφεραν
Η εξέγερση αυτή, βέβαια, πήρε άσχημη τροπή αφού υπήρξαν εργάτες και αστυνομικοί θύματα. Η παγκόσμια προβολή αυτής της εξέγερσης δημιούργησε τα θεμέλια του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Παρακάτω δημιουργήθηκε μια διαδραστική αφίσα για την Πρωτομαγιά, μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στα σύμβολα και να ανακαλύψετε τι κρύβεται κάτω από το καθένα!!!
Στο νηπιαγωγείο τέτοια μέρα , σίγουρα θα φτιάχναμε ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι, για να τηρήσουμε κι εμείς το έθιμο! Το φτιαγμένο στεφάνι από τα χεράκια των παιδιών δεν συγκρίνεται με τίποτα!
Την Πρωτομαγιά μπορείτε να βγείτε στην αυλή, κάποιοι, ίσως, και στην εξοχή…
Μαζέψτε λουλούδια και πρασινάδες που σας αρέσουν, βάλτε τη φαντασία σας, φτιάξτε όμορφα μαγιάτικα στεφάνια, βάλτε χρώμα, στολίστε την πόρτα σας, βγάλτε τα φωτογραφία και στείλτε τα και …μείνετε ασφαλείς!!!
Κολπάκι: Με μια απλή, σιδερένια κρεμάστρα (που θα ανοίξετε και θα τη σχηματίσετε σε κύκλο) θα δέσετε πρώτα πάνω τις πρασινάδες ως βάση και μετά θα τοποθετήσετε τα λουλούδια που κόψατε. Θα το χαρούν και τα παιδιά κι εσείς κι …εμείς!
Και τρεις ιδέες για πρωτότυπα στεφάνια!
Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!