Η Ιστορία του Πάσχα μέσα από εικόνες

Τώρα που τελείωσε η Μεγάλη Εβδομάδα κι έμαθες όλη την ιστορία του Πάσχα, μπορείς να βάλεις στη σωστή σειρά τα γεγονότα και να την αναδιηγηθείς;

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Η Κυριακή του Πάσχα, είναι η μεγαλύτερη εορτή του Χριστιανισμού, «Η εορτή των εορτών», καθώς αυτή την ημέρα εορτάζεται η Λαμπροφόρος και Ζωηφόρος Ανάσταση του Ιησού Χριστού, η νίκη της ζωής επί του θανάτου, η πτώση και καθαίρεση του Άδη από τον Αναστημένο Χριστό και η επανόρθωση του Αδάμ και μαζί του όλο το ανθρώπινο γένος από το προπατορικό αμάρτημα. Ονομάζεται και Πασχαλιά και Λαμπρή.

Για την προέλευση της λέξης Πάσχα πιστεύεται ότι υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Peshah ή Pasah που σημαίνει πέρασμα, διάβαση. Στο εβραϊκό Πάσχα γιορτάζεται η απελευθέρωση των Εβραίων από τους Αιγυπτίους και η διάβαση της Ερυθράς θάλασσας υπό τον Μωυσή και της σωτηρίας τους από τη δουλεία του Φαραώ. Η δεύτερη εκδοχή πιστεύεται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη Πάσχειν προς τιμήν των Παθών του Χριστού. Για τους Χριστιανούς σημαίνει τη λύτρωση από την αμαρτία και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Το Πάσχα ή Λαμπρή για τους Έλληνες είναι η κορυφαία γιορτή του χρόνου. Όλοι βγαίνουμε στην αυλή του σπιτιού μας ή στην εξοχή, στρώνουμε το πασχαλινό μας τραπέζι και σουβλίζουμε το αρνί ή το κατσίκι, τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά   με τραγούδια και χορούς.

Το απόγευμα της Κυριακής τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης. Ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο σε 12 γλώσσες, για να δείξει ότι όλοι οι λαοί της γης πρέπει να είναι αγαπημένοι, να έχουν ομόνοια και ειρήνη μεταξύ τους. Στο τέλος της λειτουργίας μοιράζει στους πιστούς κόκκινα ευλογημένα αυγά, τα οποία τα τσουγκρίζουν ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα ευχές.
“Χριστός Ανέστη” λέει ο ένας,
“Αληθώς Ανέστη” απαντά ο άλλος.
Το Χριστός Ανέστη λέγεται στις προσευχές μας μέχρι την Ανάληψη του Χριστού.

Η εβδομάδα που ακολουθεί ονομάζεται Διακαινίσιμη Εβδομάδα και σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας δεν νηστεύουμε ούτε την Τετάρτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας. Οι πιστοί κυρίως στα παλιότερα χρόνια για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνταν οπουδήποτε δεν χαιρετιόντουσαν με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά με το Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη. Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή.

Μείνετε σπίτι και να περάσετε όμορφα με τις οικογένειές σας!

Χριστός Ανέστη!

ΒΑΨΑΜΕ ΑΥΓΑ, ΤΣΟΥΓΚΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΓΑ! – ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός, το αυγό, δηλαδή, συμβολίζει τον ερμητικά κλειστό τάφο του Χριστού, που όμως μέσα του κρύβει «Ζωή» και αντιπροσωπεύει την Ανάσταση. Ο Άγιος Αυγουστίνος περιέγραψε για πρώτη φορά την Ανάσταση του Χριστού από τους νεκρούς ως ένα νεοσσό που σπάει και ξεπηδά μέσα από ένα αυγό.

Όπως σπάει το τσόφλι και βγαίνει μία νέα ύπαρξη στο φως, έτσι για τους χριστιανούς συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.

 

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό. Κατά τη διάρκεια του τσουγκρίσματος συνηθίζεται να λέει ο ένας “Χριστός Ανέστη” και ο άλλος να απαντά “Αληθώς Ανέστη”!


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.