ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη ξημερώνει μια πολύ σημαντική μέρα για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη, καθώς εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.

Ο Χριστός, θέλησε, μαζί με τους μαθητές Του να συμφάγουν και  να συνεορτάσουν για τελευταίο βράδυ όλοι μαζί το Πάσχα. Πραγματικά συγκεντρώθηκαν οι δώδεκα μαθητές και τότε ο Ιησούς γύρισε και τους είπε: “Σύντομα θα πεθάνω. Ένας από σας, σήμερα, θα με προδώσει”. Ο Ιούδας ένας από τους μαθητές, έφυγε από το δωμάτιο. Οι μαθητές ανησύχησαν κι άρχισαν με αγωνία να Τον ρωτούν: “Κύριε, μήπως είμαι εγώ;”

Οι μαθητές αναρωτιόνταν τι να συνέβαινε. Εκείνος πήρε στα χέρια του το ψωμί, το ευλόγησε, το έκοψε σε κομμάτια και το μοίρασε στους μαθητές, λέγοντας: “Λάβετε φάγετε, αυτό είναι το σώμα μου, που το προσφέρω για σας”. Έπειτα πήρε το ποτήρι με το κρασί, ευχαρίστησε τον Πατέρα, έδωσε πάλι στους μαθητές λέγοντάς τους: “Πιείτε. Αυτό είναι το αίμα μου, που δίνει ζωή και το δίνω για σας και για όλους τους ανθρώπους”.

Σε αυτό το μυστικό δείπνο, έγινε η πρώτη μετάληψη, με τον άρτο και τον οίνο, που μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Έπειτα από το δείπνο ο Χριστός πήγε σε έναν κήπο για να προσευχηθεί. Τον ακολούθησαν οι έντεκα μαθητές, καθώς ο Ιούδας είχε πάει για να προδώσει τον Ιησού με αντίτιμο «τριάντα αργύρια».  Ο Χριστός γονάτισε και είπε: “Πατέρα, φοβάμαι, αλλά πιστεύω σε σένα, ας γίνουν όλα όπως επιθυμείς”. Σε λίγο, ο Ιούδας, με ένα πλήθος στρατιωτών, τον πλησίασε και τον φίλησε. Ήταν το σύνθημα προς τους στρατιώτες για να τους υποδείξει τον Ιησού. Αυτοί τον συνέλαβαν, τον έσυραν δεμένο και τον οδήγησαν στους δικαστές και στους αρχιερείς. Οι μαθητές του φοβισμένοι, τον εγκατέλειψαν. Ακόμα και ο πιστός μαθητής Του ο Πέτρος, αρνήθηκε ότι τον γνώριζε.

Οι αρχιερείς  οδήγησαν τον Ιησού στον Πιλάτο, το Ρωμαίο κυβερνήτη. Κατηγορούσαν το Χριστό ότι έλεγε πως ήταν βασιλιάς. Υποστήριζαν ότι είχε παραβιάσει τους θείους νόμους και ότι ήθελε να ξεσηκώσει τους ανθρώπους εναντίον των Ρωμαίων διοικητών. Στις ερωτήσεις του Πιλάτου όμως, ο Ιησούς παρέμενε σιωπηλός. Ο κυβερνήτης δεν ήθελε να τον σκοτώσουν, έτσι μην μπορώντας να αποφασίσει, τον παρέδωσε στο λαό μαζί με έναν κακοποιό της περιοχής το Βαραββά. Υπήρχε ένα έθιμο, ότι λόγω της εορτής του Πάσχα, ο λαός θα μπορούσε να χαρίσει τη ζωή σε έναν από τους συλληφθέντες. “Ποιος από τους δύο θέλετε να αθωωθεί;” ρώτησε ο Πιλάτος το λαό. Οι ιερείς είπαν πολλά ψέματα για το Χριστό και ο λαός  ζήτησε τη θανατική ποινή πάνω στο σταυρό : “Αφήστε ελεύθερο το Βαραββά. Να σταυρωθεί ο Ιησούς! Να σταυρωθεί!”

Οι στρατιώτες μαστίγωσαν το Χριστό, του έβγαλαν τα ρούχα, του φόρεσαν μια κόκκινη χλαμύδα κι ένα στεφάνι από αγκάθια, κοροϊδεύοντας τον, ότι αφού είναι βασιλιάς πρέπει να φοράει στέμμα. Μετά τον ανάγκασαν να μεταφέρει στους ώμους του ένα βαρύ σταυρό στην πλάτη μέχρι την κορυφή του λόφου Γολγοθά, που σημαίνει “Κρανίου τόπος”. Ήταν πολύ εξαντλημένος από τις μαστιγώσεις και την κόπωση και συχνά έπεφτε κάτω, γιαυτό επέβαλαν την αγγάρευση της μεταφοράς σε κάποιο περαστικό αγρότη με το όνομα Σίμων ο Κυρηναίος.

 

 

 

Κάρφωσαν το Χριστό πάνω στο Σταυρό.

Ο Σταυρός στήθηκε σε κεντρικό σημείο στο ύψωμα, ανάμεσα σε δύο ληστές. Η  μητέρα του Χριστού και οι φίλοι του ήταν εκεί. Τον βλέπουν να πάσχει ως άνθρωπος. Οι ώρες περνούν θλιβερές και πένθιμες. Ο Χριστός πάνω στο Σταυρό λέει τα τελευταία  λόγια στον αγαπημένο του μαθητή Ιωάννη και στη μητέρα του την Παναγία. Εξαντλημένος λίγο πριν πεθάνει είπε στον Πατέρα Του: “Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;” κι έπειτα ξεψύχησε. Μόλις παρέδωσε το Πνεύμα του, γέρνοντας στο πλάι η γη ταράχτηκε, ο ουρανός σκοτίστηκε, τα σύμπαντα συγκλονίστηκαν και το καταπέτασμα του ναού σχίστηκε στα δύο.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα της Σταύρωσης, η μέρα όπου “κρεμάται επί ξύλου” ο Ιησούς Ναζωραίος, ο Βασιλεύς των Ιουδαίων.

Οι σταγόνες από το αίμα Του ποτίζουν τη γη και τα λουλούδια της αγάπης, της θυσίας και της ειρήνης φυτρώνουν.

 

 

 

 

 

Το κύριο έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και ζύμωμα των τσουρεκιών. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το κόκκινο χρώμα που χρησιμοποιείται για τη βαφή των πασχαλινών αβγών.

  • Άλλοι πιστεύουν ότι βάφονται κόκκινα, όπως ήταν και το αίμα του Χριστού που χύθηκε πάνω στο Σταυρό
  • Άλλοι υποστηρίζουν ότι το κόκκινο χρώμα είναι το χρώμα της αγάπης και της χαράς.
  • Η παράδοση λέει πως, όταν έγινε η Ανάσταση, δεν το πίστεψε κανένας. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι γεμάτο με αυγά είπε: “Αν γίνουν κόκκινα τα αυγά που κρατώ, τότε θα έχει αναστηθεί ο Χριστός”. Τα αυγά μέσα στο καλάθι έγιναν μεμιάς κόκκινα και τότε όλοι πίστεψαν.

Η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη, γιαυτό και  οι γυναίκες απλώνουν στο μπαλκόνι κόκκινα πανιά και το πρώτο βαμμένο αυγό είναι της Παναγιάς και γιαυτό το τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού.

Μπορείτε να δείτε και 10 πρωτότυπους τρόπους για να βάψετε φέτος τα αυγά σας εδώ.

Το κόκκινο αυγό μπαίνει επίσης στο κέντρο της λαμπροκουλούρας, που κάποιοι την έφτιαξαν ήδη!

Ο Ιάσονας και η Θάλεια μένουν σπίτι και περνούν πολύ δημιουργικά το χρόνο τους φτιάχνοντας τσουρέκια…

Μένουμε σπίτι, βάφουμε αυγά και φτιάχνουμε τσουρέκια!