ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Τη Μεγάλη Τετάρτη πραγματοποιείται το μυστήριο του Ευχελαίου. Ο ιερέας διαβάζει επτά ευχές και επτά ευαγγέλια και ευλογεί το λάδι. Αυτό αποκτά θεραπευτικές ιδιότητες και με αυτό σταυρώνει τους πιστούς, μετά το τέλος του Ευχελαίου, στο μέτωπο, στα μάγουλα, στο πρόσωπο και τα χέρια.

Μετά το Μέγα Ευχέλαιο, γίνεται η τελετή του Νιπτήρος, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό πριν την έναρξη του Μυστικού Δείπνου, μία μέρα πριν τη Σταύρωσή Του.

Η πρακτική του πλυσίματος των ποδιών υπήρχε στα έθιμα φιλοξενίας των αρχαίων πολιτισμών, ιδίως σε όσους τα σανδάλια αποτελούσαν τη συνηθέστερη μορφή υποδημάτων. Ο οικοδεσπότης παρείχε νερό στους επισκέπτες του για να πλύνουν τα πόδια τους, κάποτε και έναν υπηρέτη για να τα πλύνει, ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις τους τα έπλενε ο ίδιος. Ο Ιησούς σκύβει ταπεινά μπροστά από τους μαθητές του, για να τους πλύνει τα πόδια και τους δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα: Ο κάθε άνθρωπος πρέπει απλά και με αγάπη να σκύβει μπροστά από το συνάνθρωπό του, να τον τιμά και να τον σέβεται.

Τη Μεγάλη Τετάρτη γίνεται το καθάρισμα και το πλύσιμο του σπιτιού.