ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Ο Ιησούς Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει. Τη σημερινή μέρα, λοιπόν μνημονεύονται δύο παραβολές. Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. Αυτές πήραν τα λυχνάρια τους και πήγαν να προϋπαντήσουν το γαμπρό. Πέντε από αυτές ήταν συνετές και πέντε άμυαλες. Οι άμυαλες πήραν τα λυχνάρια τους, μα δεν πήραν μαζί τους αρκετό λάδι. Αντίθετα, οι συνετές πήραν μαζί με τα λυχνάρια τους και λάδι στα δοχεία τους. Επειδή, όμως, ο γαμπρός αργοπορούσε, νύσταξαν όλες και κοιμήθηκαν.

Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε μια φωνή: ” Έρχεται ο γαμπρός, βγείτε να τον προϋπαντήσετε!”. Όλες, λοιπόν, οι παρθένες σηκώθηκαν και τακτοποίησαν τα λυχνάρια τους. Οι άμυαλες, που είδαν το λάδι στα λυχνάρια τους να σώνεται, είπαν στις συνετές: ” Δώστε μας από το λάδι σας, γιατί τα λυχνάρια μας σβήνουν”. Οι συνετές, όμως, απάντησαν: ” Όχι, γιατί το λάδι δε θα φτάσει ούτε για μας ούτε για σας. Καλύτερα πηγαίνετε στους πωλητές ν’ αγοράσετε το λάδι που σας χρειάζεται”. Καθώς πήγαιναν, όμως, ν’ αγοράσουν λάδι, ήρθε ο γαμπρός. Τότε, οι συνετές παρθένες, μπήκαν μαζί του στη γιορτή του γάμου κι έκλεισε η πόρτα. Ύστερα από λίγο έφτασαν και οι υπόλοιπες παρθένες κι άρχισαν να φωνάζουν: ” Κύριε, Κύριε, άνοιξέ μας!”. Εκείνος όμως αποκρίθηκε: ” Αλήθεια σας λέω, δε σας ξέρω”.

Η παραβολή αυτή θέλει να μας προετοιμάσει να μοιάσουμε με τις συνετές παρθένες, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη βασιλεία των ουρανών, ακολουθώντας το Θεό στη ζωή μας, με πίστη, προσευχή, μετάνοια, εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία.

Η δεύτερη παραβολή της ημέρας, αναφέρεται σε μια αμαρτωλή γυναίκα, που μετάνιωσε για τα λάθη της και στράφηκε στο δρόμο της αγάπης και του χριστιανισμού. Αποκορύφωμα της μετάνοιας της αποτελεί η χειρονομία της να πλύνει τα πόδια του Κυρίου με μύρο και δάκρυα, ζητώντας συγχώρεση για τα αμαρτήματά της και να τα σκουπίσει με τα μαλλιά της.

Όταν μετανιώνουμε πραγματικά και λυπόμαστε για κάποια πράξη μας, ο Χριστός πάντα μας δέχεται με ανοιχτή την αγκαλιά και μας λυτρώνει από τη θλίψη και τη στεναχώρια.

 

 

 

 

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλουράκια.

Ο Ιάσονας μαζί με την αδερφή του, τη Θάλεια έφτιαξαν τα δικά τους πασχαλινά κουλουράκια και μας τα προσφέρουν…στις οθόνες μας!!!

   

Μένουμε σπίτι και πλάθουμε κουλουράκια με τα δυο χεράκια…

Περιμένουμε και τα δικά σας κουλουράκια….