ΣΥΝΕΧΕΙΑ….
Συνεχίζοντας με το Εργαστήριο Δεξιοτήτων, με την ενότητα Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ και τίτλο ” Όλοι μαζί μια ομάδα δυνατή ” και αφού τα παιδιά έχουν παρουσιάσει τον εαυτό τους στην τάξη με τη βοήθεια των γονέων τους, επισκέπτεται το σχολείο μας η Δώρα ( η κούκλα persona ) η οποία κρατάει ένα βαλιτσάκι. Παρουσιάζει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο δικό της σχολείο και ζητάει από τα παιδιά να την βοηθήσουν. Στη συνέχεια το βαλιτσάκι ανοίγει και τα παιδιά ανακαλύπτουν εικόνες με θετικές και αρνητικές συμπεριφορές παιδιών , σύμβολα, έναν ταχυδρομικό φάκελο που μέσα περιέχει ένα Qr code, λέξεις όπως συνεργασία, ομάδα, κανόνες, τα οποία εισάγουν τα παιδιά στο θέμα.
Στη συνέχεια και αφού έχουμε προϊδεάσει τα παιδιά με την προηγούμενη δραστηριότητα, για τις θετικές και αρνητικές συμπεριφορές, χρησιμοποιώντας το μεθοδολογικό εργαλείο εκπαιδευτικού σχεδιασμού K – W – L – Η στην πρώτη στήλη του διαγράμματος καταγράφονται οι προγενέστερες γνώσεις τους σχετικά με το θέμα ενώ στη συνεχεία ακολουθώντας το διάγραμμα διατυπώνουν τις δικές τους ερωτήσεις σχετικά με τις πτυχές του θέματος που νιώθουν ότι θέλουν να διερευνήσουν. Έτσι δημιουργείται ένας νέος πίνακας σε διαδικτυακό εργαλείο συνοψίζοντας όλες τις απόψεις των παιδιών.
Χωρίζουμε τις εικόνες με τις συμπεριφορές σε αυτές που μας κάνουν χαρούμενους και σε αυτές που μας κάνουν λυπημένους.
Δημιουργούμε τους αντίστοιχους πίνακες αναφοράς
Στη συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες με τυχαία κλήρωση παίζουμε παιχνίδια στον Η/Υ, με τη Beebot και με την πλαστελίνη σχετικά με τους κανόνες.
Παίζουμε μουσικοκινητικά παιχνίδια με στόχο να ενισχυθεί το αίσθημα της ομαδικότητας , της συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Για την ενίσχυση της ανάπτυξης καλών σχέσεων μεταξύ των παιδιών αποφασίζουμε να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε το πολύχρωμο δέντρο της αγάπης . Kάθε παιδί επιλέγει το αγαπημένο του χρώμα για να φτιάξει ένα φύλλο στο δέντρο με το αποτύπωμα της παλάμης του και μέσα σε αυτό ή γύρω από αυτό ζωγραφίζει ή γράφει μια ωραία πράξη ή μια ωραία λέξη που θα έκανε χαρούμενους τους άλλους, κόβει και κολλάει το περίγραμμα στην ομαδική κατασκευή. Καθώς συμπληρώνουν τα κλαδιά του δέντρου με την ζωγραφιά τους, λένε το όνομα τους και τι ζωγράφισαν
Παρακολουθούμε στον προτζέκτορα το παραμύθι «Το Κάτι Άλλο» το οποίο διδάσκει στα παιδιά αξίες και στάσεις, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη, η φιλία και ενδείκνυται για τα αλλόγλωσσα παιδιά καθώς είναι απλό και κατανοητό και η εικονογράφησή του αποτυπώνει το νόημα της ιστορίας. Με αφορμή το παραμύθι αυτό ξεκινά μια συζήτηση με ερωτήσεις καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του επειδή είναι διαφορετικός από εμάς. Αντίθετα όλοι μπορούμε να μάθουμε και να κερδίσουμε από τους άλλους».
Θα ήτανε ωραίο αν ήμασταν όλοι ίδιοι; Αν είχαμε όλοι τα ίδια μάτια; Αν φορούσαμε όλοι τα ίδια ρούχα; Αν όλα τα δέντρα και τα ζώα ήταν ίδια;
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ομοιότητες αλλά και διαφορές ανάμεσα μας.
Συζητάμε για τους κανόνες της τάξης μας που θα μας βοηθήσουν να παίζουμε αρμονικά και να είμαστε όλοι φίλοι ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Όλες οι απαντήσεις καταγράφονται δημιουργώντας μια ψηφιακή αφίσα
Αναζητάμε και καταγράφουμε λέξεις που μας ενώνουν ως ομάδα και δείχνουν τη συνεργασία και αρμονική συμβίωση μεταξύ των παιδιών και με τη βοήθεια του λογισμικού WordArt τα παιδιά βρίσκουν τα γράμματα στο πληκτρολόγιο και γράφουν τις λέξεις που επέλεξαν μόνα τους, φτιάχνοντας το συννεφόλεξο της τάξης μας σε σχήμα της επιλογής μας και έπειτα το εκτυπώνουμε και το αναρτούμε στην τάξη μας.
Δημιουργούμε έναν πύργο με τουβλάκια, όσα είναι και τα παιδιά της τάξης. Σε κάθε τουβλάκι κολλάμε ένα χαρτάκι πάνω στο οποίο γράφουμε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας και έπειτα προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τουβλάκια χωρίς να πέσει ο πύργος.
Χωρισμένοι σε τυχαία ζευγάρια παίζουμε θεατρικά παιχνίδια επιλέγοντας κάρτες οι οποίες απεικονίζουν καταστάσεις διένεξης. Έπειτα συζητάμε και βρίσκουμε τη σωστή συμπεριφορά.
Παρακολουθούμε την ταινία μικρού μήκους “The bridge” και έπειτα μιλάμε για την αξία του διαλόγου για την επίλυση συγκρούσεων και αποφασίζουμε να ανανεώσουμε τη γωνιά διαχείρισης κρίσεων της τάξης μας “Ακούω και Μιλάω” εμπλουτίζοντας την με νέα υλικά, όπου τα παιδιά θα μπορούν πηγαίνουν σ’ αυτή όταν αντιμετωπίζουν μια κατάσταση διένεξης.
Παίζουμε βιωματικά παιχνίδια και παιχνίδια σωστού /λάθους
Στη συνέχεια δημιουργούμε το Συναισθηματικό Συμβολαίο (σχέσεων) της τάξης μας ακολουθώντας κάποια συγκεκριμένα βήματα σύμφωνα με τους Καράκιζα Τσαμπίκα, Κολοκοτρώνη Δημήτρη, Θεοφανέλλη Τιμολέων, προκειμένου να προωθήσουμε την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην διαμόρφωση και εφαρμογή των κανόνων μέσα στην σχολική μας τάξη.
Για να είναι επιτυχημένοι οι κανόνες πρέπει να αποφασιστούν μαζί με τα παιδιά γι’ αυτό ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένα βήματα.
Αρχικά θέτουμε κάποιες ερωτήσεις στα παιδιά. Μέσω της στρατηγικής Think – Pair – Share η οποία ενθαρρύνει τους μαθητές να σκεφτούν ατομικά, να συνεργαστούν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες των δύο ατόμων, συζητούν μεταξύ τους και δίνουν από κοινού απαντήσεις που τους θέτουμε κάθε φορά. Οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφονται σε μεγάλο χαρτόνι.
Κατά τη δράση αυτή είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τη Σχολική μας Σύμβουλο κα Ευανθία Χατζηγιάννη, της οποίας η παρουσία λειτούργησε ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά στα πλαίσια της διαφοροποιημένης μας διδασκαλίας.
Χωριζόμαστε σε ομάδες των 3-4 ατόμων και έπειτα ζωγραφίζουμε μέσα σε ένα κύκλο χωρισμένο σε ακτίνες τι θα μας ευχαριστούσε σε αυτήν την Τάξη «Χαρούμενη τάξη». Αυτό ονομάζεται ο τροχός του τι. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε άλλον ένα τροχό του τι και μέσα ζωγραφίζουμε τι θα μας στενοχωρούσε μέσα στην τάξη τους «Λυπημένη Τάξη».
Παρουσιάζουμε στην ολομέλεια
Ολοκληρώνοντας το Εργαστήριο μας επιστρέφουμε στο πολύχρωμο δέντρο της αγάπης που φτιάξαμε σε προηγούμενη δράση, το παρατηρούμε, βρίσκουμε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις απόψεις που παρατέθηκαν τότε και τώρα ενώ προσθέτουμε και αυτές που εκφράστηκαν στον παρόντα χρόνο με στόχο να οδηγήσουμε τη σκέψη των μαθητών/-τριών στους κανόνες σωστής συμπεριφοράς με τους οποίους θα λειτουργεί η τάξη μας. Οι κανόνες υπογράφονται από την ολομέλεια (μαθητές και εκπαιδευτικούς). Αυτό αποτελεί την δέσμευσή μας για να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν. Οι κανόνες αναρτώνται στην τάξη.
Στηριζόμενοι στον αναστοχασμό όσων πραγματευτήκαμε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του διδακτικού σεναρίου επαναφέρουμε και συμπληρώνουμε την τρίτη στήλη από το διάγραμμα KWLH
Τέλος, χρησιμοποιούμε ατομικό φύλλο εργασίας το οποίο περιέχει κριτήρια για την αξιολόγηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων, την συνεργασία της ομάδας αλλά και των καθηκόντων που είχαν να αναλάβει τα παιδιά να φέρουν εις πέρας.
Το Εργαστήριο μας ολοκληρώθηκε με διάχυση των δράσεων μας στους γονείς