ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Oι «Μικροί Εξερευνητές» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM-STE(Α)M (Science, Technology, Engineering, το Α αναφέρεται σε όλα τα αντικείμενα συμπεριλαμβανόμενης και της τέχνης-Art, Mathematics) και αποσκοπεί στο να προετοιμάσει τους μαθητές της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για το μελλοντικό ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου.
Τα παιδιά θα γνωρίσουν διάφορα μνημεία της Ελλάδας και του κόσμου, θα μάθουν πότε χτίστηκαν, τα σχήματα, τα υλικά τους κλπ.
Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος έχει η διδακτική προσέγγιση, η οποία προέρχεται από τη διαδικασία έρευνας, σχεδιασμού και ελέγχου που εφαρμόζουν οι μηχανικοί για να δίνουν λύση σε πραγματικά προβλήματα και να σχεδιάζουν συστήματα, του τεχνικού σχεδιασμού ή του «σχεδιασμού των Mηχανικών» . Μέσω αυτής οι μαθητές εργάζονται βιωματικά και εμπλέκονται στην υλοποίηση ερευνητικών σχεδίων, εργαστηρίων κατασκευής των μνημείων, παρουσιάσεων των δεδομένων της αναζήτησής τους, διάχυσης των αποτελεσμάτων της έρευνας, ανατροφοδότησης και επανασχεδιασμού, μέσα από ανακαλυπτικές και διερευνητικές διαδικασίες.
———————————————–
- Αφόρμηση για τη έναρξη του προγράμματος απότέλεσε η ανάγνωση του βιβλίου “ο κύριος Μάνος Μόνος”.
Ο κύριος Μάνος είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχει αφιερωθεί εντελώς στη δουλειά του. Η ζωή του ανατρέπεται όταν χάνει τα δύο πολυτιμότερα γι’ αυτόν πράγματα: τη δουλειά του και τον υπολογιστή του. Έτσι από κύριος Μάνος γίνεται σιγά σιγά κύριος Μάνος Μόνος. Συναντά όμως την κυρία Μίνα Μόνη, μία επίσης μοναχική και μελαγχολική ψυχή. Οι δυο τους γνωρίζονται, έρχονται πιο κοντά, επικοινωνούν. Αρχικά εξερευνούν τη γειτονιά τους, μετά τη χώρα τους και τέλος αποφασίζουν να γυρίσουν όλο τον κόσμο.Μια τρυφερή ιστορία που περιγράφει τη σύγχρονη αποξένωση των ανθρώπων λόγω της εργασίας αλλά και την αγωνία τους να έρθουν πιο κοντά.
- Ρωτάμε τα παιδιά αν έχουν ταξιδέψει σε άλλα μέρη στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Έχουν πάει ποτέ στη Θεσσαλονίκη; Σε ποια σημαντικά σημεία πήγαν; Που φωτογραφήθηκαν; Αν κάποιος επισκέπτης ερχόταν στο χωριό τους, σε ποιο μέρος θα τον συμβούλευαν να πάει για να βγει φωτογραφία; Μέσα απο το google maps επισκεπτόμαστε πρώτα το χωριό και στην βασική εικόνα εμφανίζεται η πλατεία και η εκκλησία. Μετά πάμε στη Θεσσαλονίκη και στην βασική εικόνα δείχνει τον Λευκό Πύργο. Τα παιδιά αμέσως τον αναγνωρίζουν και αφηγούνται τις οικογενειακές του βόλτες στην παραλία.
Μετά πάμε στην Αθήνα και στην κεντρική εικόνα εμφανίζεται η ακρόπολη με τον Παρθενώνα. Επίσης αναγνωρίζουν το μνημείο καθως υπάρχει στην τάξη μας στην ιστοριογραμμή. Επιλέγουμε αξιοθέατα στο μενού του google maps και βλέπουμε και άλλα σημαντικά μνημεία. Που θα πήγαιναν αν ταξίδευαν στην Αθήνα;
Είναι παλιά ή νέα κτίρια; Αφού είναι παλιά γιατί τα διατηρούμε και δεν τα γκρεμίζουμε; Γιατί είναι σημαντικά; Τι μαθαίνουμε από αυτά; Μαγειρική, μουσική ή ιστορία;