Καλή Χρονιά

Αγαπητοί γονείς,

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα χαρούμενο γεγονός για όλους μας, κυρίως για τα νηπιάκια μας για τα οποία αποτελεί την απαρχή μιας καινούριας περιόδου στη ζωή τους. Εισέρχονται στη σχολική ζωή. Κάθε παιδί έχει τα δικά του συναισθήματα για την καινούρια αυτή εμπειρία. Χαρά, αγωνία, ανυπομονησία, διστακτικότητα,  φόβος,  προσμονή…….????   Τα παιδάκια μας θα πάνε σχολείο!!!!!!!!!!!! ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ!!!! Θα συναντηθούν με τους φίλους τους, θα μάθουν καινούρια πράγματα, θα παίξουν , θα τραγουδήσουν, θα γελάσουν και ίσως και να κλάψουν, αλλά σίγουρα θα δυναμώσουν, θα ανεξαρτοποιηθούν. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός.

Εμείς (οικογένεια και εκπαιδευτικοί) είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε αυτή τη χαρά τους και να διαλύσουμε οποιοδήποτε φόβο τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ «ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ»

  • Ώρα προσέλευσης:
  • Πρόωρη Υποδοχή ( μόνο για παιδιά προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος):  7:45 με 8:00.
  • Πρωινή υποδοχή ( για παιδιά βασικού υποχρεωτικού προγράμματος) : 8:15 με 8:30

Ο γονέας αφήνει το παιδί στην είσοδο του νηπιαγωγείου.  Τα παιδιά βάζουν μόνα τους την τσάντα τους στη θέση της, κρεμούν στο πανωφόρι τους στην κρεμάστρα, φορούν τα παντοφλάκια τους, βάζουν το μεσημεριανό φαγητό τους στο ψυγείο και μπαίνουν στην αίθουσα. Δεν χρειάζονται πλέον τη βοήθειά μας!! Μπορούν και μόνα τους….είπαμε «ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ» τα ζουζουνάκια μας!!

Αποχώρηση πρωινού τμήματος στη 13:00 και απογευματινού τμήματος στις 16:00. Τα παιδιά θα παραδίδονται στην είσοδο του νηπιαγωγείου.

  • Τα παιδιά θα έχουν τα προσωπικά τους είδη μέσα στην τσάντα: παγουρίνο, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, μία πετσέτα για το φαγητό. Το σκούπισμα των χεριών μετά από πλύσιμο θα γίνεται με μια δεύτερη πετσετούλα που θα την κρεμούν κάθε Δευτέρα και θα την παίρνουν πίσω κάθε Παρασκευή.
  • Κάθε παιδί θα έχει στο σχολείο παντοφλάκια (προτείνονται τύπου crocs τα οποία δεν φεύγουν εύκολα από τα πόδια, πλένονται και στεγνώνουν εύκολα και εξυπηρετούν όλες τις εποχές. Τα υφασμάτινα κρατούν μικρόβια). Τα παιδιά του ολοημέρου θα φέρνουν κάθε Δευτέρα μέσα σε μια ευρύχωρη σακούλα ένα παιδικό μαξιλάρι με μαξιλαροθήκη και ένα σεντονάκι ή πικέ ή κουβερτούλα (ανάλογα με την εποχή) για να σκεπάζονται. Κάθε Παρασκευή τα σεντονάκια θα πλένονται στο σπίτι.
  • Φροντίζουμε τα παιδιά μας να αισθάνονται άνετα με τα ρούχα τους, δηλ να φορούν ρούχα εύκολα χωρίς ζώνες και δύσκολα κουμπώματα, παπούτσια ευκολοφόρετα χωρίς κορδόνια. Συνιστάται να μην φορούν κοσμήματα (σκουλαρίκια-σταυρούς).
  • Καλό είναι σε ένα κουτί από παπούτσια να έχουν στο σχολείο ρούχα της ανάλογης εποχής (μπλούζα, παντελόνι, κάλτσες, βρακάκι) σε περίπτωση «ατυχήματος».

ΦΑΓΗΤΟ

Το φαγητό αποτελεί μια παιδαγωγική διαδικασία. Αν και στην εποχή μας μεγάλο μέρος στη διατροφή των παιδιών μας καταλαμβάνουν τα είδη περιπτέρου, εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τη θετική στάση προς την υγιεινή διατροφή. Ειδικά μέσα στο χώρο του σχολείου έχει διπλή αξία. Όσον αφορά το μεσημεριανό, το μαγειρεμένο φαγητό της αρεσκείας –λογικής ποσότητας- θα μπαίνει σε βάζο ανοξείδωτο που κλείνει  σφιχτά, ένα ταπεράκι με σαλάτα-τυρί , ψωμί  και φρούτο για επιδόρπιο (όχι πχ γκοφρέτα), πιρούνι ή κουτάλι και όλα σε μια σακούλα δεμένη. Το δεκατιανό θα βρίσκεται σε άλλο ταπεράκι μέσα στην τσάντα. Σε όλα τα  σκεύη θα είναι αναγραμμένο το όνομα του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Μέσα στο νηπιαγωγείο επιβραβεύουμε τα υγιεινά μικρογεύματα και αποθαρρύνουμε  τα συσκευασμένα προϊόντα. Όλοι καταλαβαίνουμε τη διαφορά ενός πχ μπισκότου της μαμάς από ένα μπισκότο εμπορικής συσκευασίας. Υπάρχουν παιδιά που είναι εύκολα στη διατροφή και άλλα  όχι. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αν δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί σας για το δεκατιανό του, μπορείτε να κάνετε χρήση του παρακάτω πίνακα, ώστε να το εισπράξει ως «ΚΑΝΟΝΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΥ  ΓΕΥΜΑΤΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Γλυκάκι της μαμάς (κέικ, μηλόπιτα, κρουασάν, μπισκότα κλπ. Τοστάκι ή σάντουϊτς της αρεσκείας μας Γαλακτοκομικά(γιαούρτι με μέλι-δημητριακά κλπ, ρυζόγαλο «Του φούρνου» (τυρόπιτα, κουλούρι, ζύμες κλπ) Αβγό

(ομελέτα, αυγά βραστά, αβγόφετες κλπ

Το φρούτο είναι καλοδεχούμενο όλες τις μέρες. Να είναι καθαρισμένο.

Η μέρα μας ξεκινάει με ένα καλό πρωινό στο σπίτι και συνεχίζεται με ένα ΥΓΙΕΙΝΟ δεκατιανό στο σχολείο.

Θερμή παράκληση: αποφύγετε τα έτοιμα σνακς  π.χ. πατατάκια, γκοφρέτες, κρουασάν, καραμέλες κλπ.

Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να έχουμε μια ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!

 

Σκοπός του νηπιαγωγείου

     Να βοηθήσει τα νήπια να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά     και κοινωνικά Το Νηπιαγωγείο, ως φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού (µετά την οικογένεια), θα πρέπει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να κοινωνικοποιούνται ομαλά και πολύπλευρα.

Βασικού στόχοι του νηπιαγωγείου

  • Τα παιδιά να ωριμάσουν συναισθηματικά. Να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή  τους, το πνεύμα αποδοχής, φιλίας και συνεργασίας με τα άλλα παιδιά και τις παιδαγωγούς τους.
  • Να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν τη μοναδικότητα τους, να εντοπίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές με τους άλλους και να μάθουν να τις σέβονται.
  • Να υιοθετήσουν τους στόχους, τους κανόνες και τις μεθόδους εργασίας κοινής αποδοχής του νέου κοινωνικού χώρου στον οποίο κινούνται.
  • Να καλλιεργήσουν και να εμπλουτίσουν τη μητρική τους γλώσσα ώστε να αναδυθεί η ικανότητα πρώτης γραφής και ανάγνωσης.
  • Να αναπτύξουν την λογικομαθηματική τους σκέψη, κατανοώντας τις βασικές έννοιες των μαθηματικών και κυρίως μαθαίνοντας να συγκρίνουν, να συσχετίζουν, να συνδυάζουν και να μετρούν.
  • Να συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα βιωματικής διδασκαλίας (μέθοδος Project) προωθώντας το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα.
  • Να εξοικειωθούν με απλές βασικές λειτουργίες το
  • Να μάθουν να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από τις εικαστικές τέχνες και να νιώθουν τη χαρά της προσωπικής δημιουργίας.
  • Να έρθουν σε επαφή με διάφορες μορφές τέχνης όπως το θέατρο, η μουσική,  ο χορός,  η κίνηση  που βοηθούν το παιδί να νοιώσει ευχάριστα, να γυμναστεί και παράλληλα να ενεργοποιήσει τη φαντασία του, τη μεθοδικότητα, την ερευνητική του διάθεση και την κριτική του σκέψη.
  • Να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προάγουν τη σωματική τους ανάπτυξη (Γυμναστική – Ομαδικά παιχνίδια ) και να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες.

 

Τι θα εύχονταν οι νηπιαγωγοί να γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών 

frohliche kinder und lehrer eine gruppe von kindern mit einem lehrer auf einem spaziergang gruppe von frohlichen lachenden kinder die auf einem weissen hintergrund w5r179

Δείξτε ενδιαφέρον για οτιδήποτε φέρνει μαζί του από το σχολείο (και φυσικά μην το πετάξετε ποτέ!)

Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε τί ακριβώς είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας (!!) το παιδί σίγουρα δούλεψε σκληρά και νιώθει υπερήφανο για το δημιούργημά του.

Τα ρούχα του σχολείου να είναι ρούχα για παιχνίδι 

Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά θέλουμε να είναι χαρούμενα και δημιουργικά, γι’ αυτό τα ρούχα τους πρέπει να είναι πρακτικά για την αυτοεξυπηρέτηση τους. Τα “πολυάσχολα” νήπια συχνά περιμένουν μέχρι το τελευταίο λεπτό για να πάνε στην τουαλέτα! Ζώνες και επιπλέον κουμπιά, μπορεί να είναι ωραία, αλλά δημιουργούν δυσκολίες και “ατυχήματα”.

Αποχαιρετισμοί. 

Ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα “Να περάσεις μια υπέροχη μέρα!”, είναι όλα όσα χρειάζονται.Με εξαίρεση την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπου το παιδί προσαρμόζεται, μην χρονοτριβείτε. Εάν στο παιδί σας αρέσει να γνωρίζει το πρόγραμμά του, μπορείτε να πείτε ακόμη κάτι που θα κάνετε μαζί όταν τελειώσει το σχολείο, π.χ. “Θα πάμε μαζί στο πάρκο!”. Και μην πισωγυρίζετε διότι έτσι αυξάνεται δραματικά ο στρεσογόνος παράγοντας. Είναι καλύτερα να κάνετε μια καθαρή και γρήγορη αποχώρηση ακόμη κι αν το παιδί κλαίει. Σιγά σιγά θα αντιληφθεί τί συμβαίνει και θα αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ψείρες!

Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Μην νιώθετε άσχημα. Ενημερώστε τη νηπιαγωγό ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση.

Αν σας πουν ότι το παιδί σας θα είχε όφελος εάν περνούσε από μια περαιτέρω αξιολόγηση σε κάποιο τομέα των αναπτυξιακών του δεξιοτήτων, αυτό είναι κάτι που δεν λέγεται επιπόλαια.

Οι νηπιαγωγοί βλέπουν το παιδί σας όχι μόνο όπως είναι τώρα αλλά όπως θα είναι στο Δημοτικό Σχολείο. Επιθυμούν να του προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια το συντομότερο δυνατό, οπότε δείξτε εμπιστοσύνη. Δεν είναι κάτι κακό, κάτι που να σας κάνει να ντρέπεστε. Πολλά παιδιά λαμβάνουν βοήθεια από λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ. προκειμένου να βοηθηθούν.

Αν υπάρχει κάτι που απασχολεί εσάς ή το παιδί σας, πείτε το!

Όχι όμως ενώπιον όλων των γονέων και των παιδιών την ώρα της αποχώρησης. Επιδιώξτε την κατ΄ιδίαν συνάντηση με τις νηπιαγωγούς και μιλήστε γι’αυτό που σας απασχολεί. Και οι νηπιαγωγοί επιθυμούν όπως κι εσείς, το παιδί σας να είναι χαρούμενο και είναι πρόθυμες να διορθώσουν τα λάθη τους.

Δώστε προσοχή στις ανακοινώσεις,που υπάρχουν στην είσοδο του σχολείου ή σε σημειώματα μέσα στην τσάντα του παιδιού   ή τα email και στο blog του σχολείου.

Μπορεί να περιέχουν νέα σχετικά με διάφορες δράσεις της τάξης, όπου μπορεί να ζητείται η συμμετοχή σας, κι αν δεν δώσετε προσοχή τότε τις συνέπειες τις υπομένει άθελα του το ίδιο το παιδί.

Συνέπεια στην ώρα. 

Το παιδί χάνει ένα κομμάτι από την καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, αν συνεχώς καθυστερεί, και έρχεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμαθητές και τη νηπιαγωγό του. Ενώ στην αποχώρηση είναι δύσκολο να διαχειριστεί τους λόγους που φεύγει πάντα τελευταίο από το σχολείο.

Το άρρωστο παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι του.

Στο σχολείο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού δεν θα νιώθει καλά και ταυτόχρονα ενδέχεται να προκαλέσει επιδημία.

Μην αποκρύπτετε σημαντικές πληροφορίες

Εμπιστευτικά μιλήστε στις νηπιαγωγούς για οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό, αλλά και οτιδήποτε αφορά το ιατρικό του ιστορικό, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψουν πάνω σ΄αυτές.

Όχι απουσίες χωρίς σοβαρό λόγο.                                                                  

 Περιστασιακά μια μέρα εκτός σχολείου δεν είναι και σπουδαία υπόθεση. Αν όμως αυτό γίνεται συχνά τότε το παιδί λαμβάνει ένα εσφαλμένο μήνυμα. Το σχολείο είναι σημαντικό και αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία. Μια παρουσία που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ατυχήματα συμβαίνουν.                                                                          

 Οι νηπιαγωγοί κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην συμβεί το παραμικρό μέσα στη σχολική μέρα, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μην δουν κάτι κάποια στιγμή. Είναι αναπόφευκτο.

Ενισχύστε τις γνώσεις  που μεταφέρει το παιδί από το σχολείο με επιπλέον δραστηριότητες, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

Έτσι το βοηθάτε να εμπεδώσει τις νέες γνώσεις και τελικά να ενισχύσει τη δυναμική της ομάδας στην τάξη.

Ακολουθήστε τους κανόνες που το παιδί έχει μάθει στο σχολείο, και αντικειμενικά ισχύουν, για να τους ακολουθήσει κι αυτό.

Με το να αμφισβητείτε τη σημαντικότητά τους, το σχολείο χάνει την αξιοπιστία του και το παιδί βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Δεν μπορούν όλα τα παιδιά να συμπαθήσουν τη δασκάλα τους αμέσως (προφανώς ούτε και εσείς!).

 Χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός. Υποστηρίξτε τις νηπιαγωγούς και αποφύγετε τις όποιες ενστάσεις σας μπροστά στο παιδί. Γίνετε το σωστό παράδειγμα στη δημιουργία ισορροπημένων σχέσεων.

Στο νηπιαγωγείο κάθε παιδί

«Θα αναπτύξει  όλες τις κινησιο -αισθητικές, αντιληπτικές, μνημονικές, γλωσσικές και μεταγλωσσικές ικανότητες, που θα  το καθιστούν έτοιμο να εκπαιδευτεί αβίαστα και αποτελεσματικά, χωρίς να δυσκολευτεί/πιεστεί/απογοητευτεί στην εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης, ένα χρόνο αργότερα στην Α΄ Δημοτικού».

     ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ