Τίτλος Προγράμματος: <<Για αρχή, το έδαφος>>
1ο Εργαστήριο:
1η ώρα: Ξεκινώντας το εργαστήριο κάναμε ένα ιστόγραμμα σχετικό με το τί θα θέλαμε να μάθουμε σε αυτό το εργαστήριο. Μιλήσαμε για το έδαφος και ό,τι σχετίζεται με αυτό και παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να μάθουμε και να ανακαλύψουμε.
2η ώρα:
Αφού ολοκληρώσαμε το ιστόγραμμα, συνεχίσαμε να συζητάμε αρχικά για τα φυτά και πως δημιουργούνται μέσα στο χώμα. Διαβάσαμε σχετικό παραμύθι το οποίο μας εξηγούσε με εικόνες πως από σπορακι γίνεται ολόκληρο φυτό. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε ζωντανά ένα λουλούδι που έφερε μαθήτρια στην τάξη μας και κατονομασαμε τα μέρη του φυτού!
3η ώρα:
Είδαμε στον Η/Υ σχετικό βίντεο για το πώς δημιουργείται ένα φυτό από την αρχή και στη συνέχεια αποτύπωσαν τα παιδιά σε φύλλο εργασίας την όλη διαδικασία!
2ο Εργαστήριο:
1η ώρα:
Βγήκαμε στην αυλή να παρατηρήσουμε τί υπάρχει γύρω μας και τί στο έδαφος. Αφού κάναμε τις παρατηρήσεις μας μαζέψαμε όσα ανακαλύψαμε, μεταξύ άλλων, πέτρες, γρασίδι, χώμα, ξυλαράκια και τα ομαδοποίησαμε μέσα στην τάξη.
2η ώρα:
Βγήκαμε στην αυλή του σχολείου και μαζέψαμε χώμα σε ένα μεγάλο βάζο και στη συνέχεια αποφασίσαμε μέσα στην τάξη να φυτέψουμε το δικό μας σπορακι, να το ρίξουμε μέσα στο χώμα, να το ποτίσουμε και να το φροντίσουμε ώστε να βγεί το δικό μας φυτό!
3η ώρα:
Αφού συζητήσαμε διεξοδικά για τη διαδικασία της δημιουργίας ενός φυτού, κάναμε και το πείραμα με το βαμβάκι και τις φακές. Βάλαμε σε μικρά κεσεδάκια βαμβάκι και φακές, το ποτισαμε με νερό και αναμένουμε μέχρι να βγεί το φυτό!
3ο Εργαστήριο:
1η ώρα:
Παρακολουθήσαμε στον Η/Υ το βίντεο “Ο μαγικός κόσμος των ζώων: Μυρμήγκια” και είδαμε όλα όσα κάνουν αυτά τα αξιοθαύμαστα ζώα στο έδαφος και πως δημιουργούν τις μυρμηγκοφωλιες τους. Στη συνέχεια συζητήσαμε τί μας έκανε εντύπωση και τέλος φτιάξαμε ένα φύλλο εργασίας με τίτλο: Ζωγράφισε τι γίνεται κάτω από τα πόδια μας με στόχο να αποτυπώσει το κάθε παιδί όπως πιστεύει με βάση το βίντεο που είδε, πως είναι η ζωή κάτω από το χώμα!
2η ώρα:
Συζητήσαμε στην παρεούλα για τα μέρη του φυτού και στη συνέχεια αφού μάθαμε ποια είναι αυτά, πήραμε ένα αληθινό τριαντάφυλλο, το κολλήσαμε σε ένα χαρτόνι και γράψαμε δίπλα από κάθε μέρος του φυτού την ονομασία του!
3η ώρα:
Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικό με την ανάπτυξη ενός φυτού, και συζητήσαμε όλα όσα μας έκαναν εντύπωση! Στη συνέχεια αποφασίσαμε να αναπαριστάνουμε κ εμείς βιωματικά πως ένα μικρό σπορακι στο χώμα ξεκινά το ταξίδι του έως ότου μεγαλώσει και βγει από το χώμα και γίνει ένα όμορφο φυτό!
4ο Εργαστήριο:
1η ώρα:
Συνεχίσαμε το θέμα μας σχετικά με το έδαφος και εμβαθυναμε τη συζήτηση προς την κατεύθυνση σχετικά με τον σεισμό. Αναλύσαμε την μορφολογία του εδάφους και το εσωτερικό της γης και κατανοήσαμε ότι κάτω από το έδαφος υπάρχουν οι λεγόμενες πλάκες οι οποίες εάν μετακινηθούν προκαλούν τον σεισμό. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε και σχετικό βίντεο στον Η/Υ και εκφράσαμε τις απορίες μας και λύσαμε τα διάφορα ερωτήματα που είχαν προκύψει.
2η ώρα:
Αφού είχε γίνει μια πρώτη συζήτηση για τον σεισμό, κάναμε μια βιωματική αναπαράσταση ενός σεισμού με τη βοήθεια μιας μακέτας που είχαμε φτιάξει η οποία αναπαριστούσε ένα τοπίο όπως είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή με σπίτια, δρόμους, αυτοκίνητα, γέφυρες κλπ. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε κάτω από τη μακέτα πλακέ τουβλάκια στη σειρά και έπειτα παρατηρήσαμε πως όταν κουνήσουμε τις πλάκες, κουνιέται ολόκληρη η μακέτα και οτιδήποτε υπάρχει πάνω σε αυτήν. Με αυτον τον τρόπο κατανοήσαμε καλύτερα το φαινόμενο του σεισμού!
3η ώρα:
Με αφορμή την τρίτη άσκηση σεισμού μιας και βρισκόμαστε στο τρίτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συζήτηση πρώτα σχετικά με τη σωστή και λάθος συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού. Μιλήσαμε για τη βαλίτσα έκτακτης ανάγκης και τί θα πρέπει να υπάρχει μέσα σε αυτήν και στη συνέχεια κάναμε την άσκηση σεισμού και κάναμε και δύο φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα.
5ο Εργαστήριο:
1η ώρα:
Συνεχίσαμε τη συζήτηση γύρω από τον σεισμό και αναφερθήκαμε στη βαλίτσα έκτακτης ανάγκης, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σχολείο. Αφού είπαν τα παιδιά τις ιδέες τους σχετικά με το τι πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχει αυτή η βαλίτσα, φτιάξαμε μια ομαδική εργασία δημιουργώντας με χαρτόνι μια βαλίτσα και μέσα όλα τα απαραίτητα πράγματα που θα πρέπει να έχει! Τέλος αντιστοιχίσαμε τα πράγματα με την εικόνα που υπήρχε μέσα στη βαλίτσα!
2η ώρα:
Μάθαμε το τραγούδι “Σεισμός σεισμός γίνεται χαμός” και χορέψαμε στο Ρυθμό όλοι μαζί. Στη συνέχεια κάναμε ένα φύλλο εργασίας σχετικό καθώς και μια μικρή κατασκευή!
3η ώρα:
Φτιάξαμε μια κατασκευή από χαρτόνι και σύρμα πίπας η οποία αναπαριστά πως συμπεριφέρεται ένα σπίτι σε περίπτωση σεισμού, με στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά ότι όλα κουνιούνται την ώρα του σεισμού.
6ο Εργαστήριο:
1η ώρα:
Τελευταία ενότητα με την οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το εργαστήριο είναι τα ηφαίστεια! Αφού συζητήσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα ηφαίστεια και το πώς συμβαίνουν, είδαμε και βίντεο στον Η/Υ με μια έκρηξη ηφαιστείου.
2η ώρα:
Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα χρησιμοποιώντας υλικά από το σπίτι προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πως γίνεται μια έκρηξη ηφαιστείου. Χρησιμοποιήσαμε ζεστό νερό, απορρυπαντικό πιάτων, μαγειρική σόδα, ξύδι και χρώμα!
3η ώρα:
Κάναμε φύλλο εργασίας σχετικό με τα ηφαίστεια, χρησιμοποιώντας καλαμάκια και χρώματα!