1ος Θεματικός Κύκλος Ζω καλύτερα – Ευ Ζην Υποενότητα: Διατροφή – Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια

Τίτλος προγράμματος: <<Δόντια γερά, τρώγωντας υγιεινά>>

Θέμα: Διατροφή-Υγιεινή Δοντιών

«Δόντια γερά, τρώγωντας υγιεινά»

Νηπιαγωγείο Μεταγγιτσίου

 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-23

Υπεύθυνη Νηπιαγωγός: Μελιοπούλου Ελευθερία

Αρ. Νηπίων: 14

Θεματικός Κύκλος:

Ζω καλύτερα- Ευ ζην

Θέμα: Διατροφή-Υγιεινή Δοντιών

«Δόντια γερά, τρώγωντας υγιεινά»

Δεξιότητες που πρόκειται να καλλιεργηθούν:

  • Δεξιότητες μάθησης:

      Επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη.

  • Δεξιότητες ζωής:

Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, Υπευθυνότητα

  • Δεξιότητες του νου:

Επίλυση προβλημάτων. Μελέτη περίπτωσης.

  • Δεξιότητες Τεχνολογίας και Επιστήμης:

Δημιουργία ακολουθίας εντολών και πρώτα βήματα στον προγραμματισμό.

Β) Στόχοι που θέτουμε ως προς τον θεματικό κύκλο και την επιμέρους θεματική ενότητα

  • Να γνωρίσουν τις πιο σημαντικές ομάδες τροφών.
  • Να διακρίνουν τις υγιεινές τροφές από τις ανθυγιεινές.
  • Να διαμορφώσουν θετική στάση απέναντι στην υγιεινή διατροφή και να τροποποιήσουν λανθασμένες συμπεριφορές.
  • Να κάνουν διατροφικές επιλογές με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Να γνωρίσουν τη σημαντικότητα της υγιεινής των δοντιών και να μάθουν να φροντίζουν τα δόντια τους.
  • Να αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις της μη φροντίδας των δοντιών.

Γ) Επιπρόσθετοι στόχοι σε σύνδεση με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ

Προφορική επικοινωνία

  • Να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να χρησιμοποιούν στρατηγικές για να δηλώσουν τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με το συνομιλητή τους.
  • Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο με νέες λέξεις.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • Να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας μέσα από την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά.
  • Να αναγνωρίζουν και να ταξινομούν τις τροφές σε διάφορες ομάδες με διάφορα κριτήρια.
  • Να αποφασίζουν και να προτείνουν το υγιεινό πιάτο για την σωστή διατήρηση της στοματικής υγιεινής.
  • Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην ποιότητα ζωής.
  • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να τροποποιήσουν στάσεις και συμπεριφορές.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

  • Να χρησιμοποιούν τον Η/Υ για να παίξουν, δίνοντας όμως λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις.
  • Να έρθουν σε επαφή με τον προγραμματισμό και τη δημιουργία ακολουθίας.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

  • Να προβληματίζονται, να ερευνούν, να κάνουν υποθέσεις και να καταλήγουν σε συμπεράσματα.
  • Να παρατηρούν, να συγκρίνουν, να ταξινομούν, να αντιστοιχίζουν και να ομαδοποιούν.

ΠΑΙΔΙ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

  • Να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά έργα τέχνης
  • Να κόβουν υλικά και να κάνουν κολάζ

 

Ακολουθία Εργαστηρίων

1ο Εργαστήριο

1η Ώρα:

Ξεκινώντας με το πρώτο εργαστήριο, με αφορμή το πρόγευμα των παιδιών, ξεκινήσαμε να συζητάμε για το τί τρώει ο καθένας για πρωινό. Αναφέραμε ότι κάποιες τροφές έχουν περισσότερο ζάχαρη από άλλες. Τελειώνοντας το πρόγευμα και με αφορμή τη συζήτηση που είχαμε, στην επόμενη ώρα, αποφασίσαμε να μιλήσουμε αναλυτικότερα για όσα είχαμε προαναφέρει. Έτσι λοιπόν μαζευτήκαμε στην “Παρεούλα” και κάναμε μια πρώτη κουβέντα για τις τροφές όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Έγινε αναφορά στον τρόπο που καταναλώνονται και μέσα από ερωτήματα που τέθηκαν, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν αρκετή ζάχαρη, θα έχουμε επιπτώσεις στα δόντια μας. Έγιναν λοιπόν προτάσεις ώστε να μην καταστρέψουμε τα δόντια μας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η σωστή στοματική υγιεινή. Με λίγα λόγια αναφέραμε ότι θα πρέπει να βουρτσίζουμε σωστά και τακτικά τα δόντια μας (πρωί-βράδυ) ώστε να τα προστατεύουμε από τυχόν μικρόβια, τα οποία είπαμε ότι καταστρέφουν τα δόντια. Στη συνέχεια δόθηκε σε κάθε παιδί, ένας πίνακας με τις μέρες της εβδομάδας και την αναφορά “Πρωί” και “Βράδυ” και η νηπιαγωγός ζήτησε από τα παιδιά να τον πάρουν στο σπίτι τους και για μια εβδομάδα να συμπληρώνουν κάθε μέρα εάν πλένουν τα δόντια τους το πρωί και το βράδυ. Όποιο παιδί θα συμπλήρωνε όλες τις ημέρες, στο τέλος θα έπαιρνε ένα βραβείο από τη νηπιαγωγό, ως επιβράβευση που φρόντισε σωστά τα δόντια του. Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν, καταρχάς τα παιδιά να μπούνε στη διαδικασία της υγιεινής των δοντιών ώστε να τους μείνει συνήθεια μιας ζωής και όχι μόνο μιας εβδομάδας. Επίσης στόχος ήταν να μάθουν πόσο πολύτιμα είναι τα δόντια μας και πως αν δεν τα φροντίζουμε θα χαλάσουν και χωρίς δόντια δεν θα μπορούμε ούτε να μασήσουμε την τροφή μας, ούτε να μιλήσουμε. Φυσικά όλα τα παιδιά έλαβαν το βραβείο τους, το οποίο ήταν σαπουνόφουσκες!

16673255785251667995358002166799531803016679953083511667995175626

2η Ώρα:

Μαζευτήκαμε στην “Παρεούλα” και διαβάσαμε το παραμύθι “Ουπς, δόντια καθαρά είναι πάντοτε γερά” και συζητήσαμε όσα είδαμε σε αυτό. Στη συνέχεια κάναμε μια βιωματική αναπαράσταση με το πώς βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας χωρίς να τα τραυματίζουμε.

1667325825711 1667325949847

 

3η Ώρα:

Είδαμε στον Η/Υ το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=Xk_LzymYOUI, το οποίο μιλάει με διασκεδαστικό τρόπο για τη σωστή υγιεινή των παιδιών και στη συνέχεια συζητήσαμε τί μάθαμε από αυτό. Τα παιδιά εξέφρασαν τις απορίες τους και τις συζητήσαμε όλοι μαζί. Στη συνέχεια μαζευτήκαμε στην “Παρεούλα” και μιλήσαμε για τα δόντια των παιδιών και των μεγάλων. Αναφέραμε ότι τα παιδιά έχουν τα νεογιλά δόντια, τα οποία περίπου στην ηλικία των 5 ετών βγαίνουν και στη θέση τους έρχονται τα μεγάλα δόντια τα οποία θα έχουν για μια ζωή. Σκοπός της παρουσίασης αυτού του βίντεο ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο και με τη χρήση των ΤΠΕ το θέμα το οποίο συζητάμε.

1667326390779

 

2ο Εργαστήριο

1η Ώρα:

Σε αυτή τη φάση συνεχίσαμε να μιλάμε για τα δόντια και μέσα από τη συζήτηση έγινε αναφορά στα δόντια που πέφτουν και βγαίνουν τα καινούργια. Ένα από τα παιδιά μας ανέφερε ότι πρόσφατα βγήκε το πρώτο του δοντάκι και εξήγησε στα υπόλοιπα παιδιά ότι πριν βγει, πρώτα ξεκινάει να κουνιέται. Με αφορμή αυτό, αναφερθήκαμε στη νεράϊδα των δοντιών και μάθαμε ότι για να έρθει το βράδυ στον ύπνο μας, θα πρέπει να της αφήσουμε κάτω από το μαξιλάρι μας το δοντάκι που βγήκε, και εκείνη θα το πάρει και θα αφήσει ένα δώρο! Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να κατασκευάσουμε ένα κουτάκι, όπου θα μαζεύουμε εκεί όλα τα δοντάκια που θα βγάλουμε, έτσι ώστε όταν μαζευτούν όλα, να τοποθετήσουμε κάτω από το μαξιλάρι μας το κουτάκι και να έρθει η νεράϊδα των δοντιών να το πάρει και να μας αφήσει πολλά δώρα!

1667402538584 1667402557733

 

2η ώρα:

Συζητώντας για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής στη ζωή μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είμαστε ό,τι τρώμε και πως οι τροφές επηρεάζουν τόσο τον οργανισμό μας όσο και τα δόντια μας. Όταν λοιπόν τρώμε υγιεινές τροφές, έχουμε και έναν υγιή οργανισμό αλλά και υγιή δόντια! Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια ομαδική εργασία και να χωρίσουμε τις τροφές σε καλές και κακές και να τις κολλήσουμε στο χαρούμενο και στο λυπημένο δοντάκι αντίστοιχα. Βρήκαμε λοιπόν διάφορες εικόνες τροφών και ποτών από φυλλάδιο γνωστού σούπερ μάρκετ, τις κόψαμε, τις τοποθετήσαμε στο καλαθάκι και στη συνέχεια ένας ένας κολλήσαμε τις τροφές και τα ποτά που είχαμε βρει στο αντίστοιχο δοντάκι, ανάλογα με το τί τροφή ήταν, δηλαδή εάν ήταν υγιεινή ή ανθυγιεινή. Στόχος της δραστηριότητας ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι για να έχουν γερά δόντια θα πρέπει να τρέφονται σωστά και να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης και σοκολάτας, διότι αν το κάνουν συχνά θα είναι επιβλαβές για τα δόντια τους!

1667489254168 1667489267773 1667489279136

 

3η ώρα:

Με αφορμή την υγιεινή των δοντιών και συζητώντας για την πρόληψη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν τρώμε κάποιες φορές γλυκά, θα πρέπει μετά οπωσδήποτε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας διότι διαφορετικά θα μείνουν κολλημένα πάνω στα δόντια μας τα μικρόβια και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μακροχρόνια να προκαλέσει βλάβη σε κάποιο από τα δόντια μας. Έτσι λοιπόν τονίσαμε πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά και αποφασίσαμε να το κάνουμε αναπαράσταση ως ομαδική δραστηριότητα! Πλαστικοποιήσαμε δυο πρόσωπα (αγόρι-κορίτσι) που είχαν ανοιχτό το στόμα και μας έδειχναν τα δόντια μας και τα “λερώσαμε” με “τροφές”. Είδαμε λοιπόν ότι αν δεν τα βουρτσίσουμε άμεσα, τα μικρόβια δε θα φύγουν και θα παραμείνουν επάνω στα δόντια μας. Πήραμε λοιπόν την οδοντόβουρτσά μας (γλωσσοπίεστρο με σφουγγαράκι) και ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε τα δόντια!

1667489829067

 

3ο Εργαστήριο

1η ώρα:

Σε αυτήν την ώρα έγινε μια μικρή επανάληψη των όσων είχαμε συζητήσει μέχρι στιγμής και στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τα μαθηματικά και εικαστικά μέσα όμως από το θέμα της υγιεινής των δοντιών. Κάναμε δύο φύλλα εργασίας, και στη συνέχεια έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον όρο “τερηδόνα”. Αποφασίσαμε να δούμε ένα σχετικό βίντεο στον Η/Υ και να γίνει μια πρώτη γνωριμία με την έννοια της λέξεως “τερηδόνα”. Στη συνέχεια συζητήσαμε τις επιπτώσεις που θα έχουμε εάν έρθει η τερηδόνα στα δόντια μας και επιπλέον τονίσαμε ξανά πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τα δόντια μας. Επίσης αναφέραμε και τον οδοντίατρο, αναφέραμε τί κάνει ένας οδοντίατρος και μάθαμε ότι πηγαίνουμε στον οδοντίατρο, όχι μόνο όταν πονάει κάποιο δοντάκι μας, αλλά και για να δούμε εάν είναι όλα μας τα δόντια εντάξει ώστε να προλαμβάνουμε τυχόν καταστάσεις επώδυνες. Το βίντεο που παρακολουθήσαμε είναι το εξής: https://www.youtube.com/watch?v=yrHhjmtUPMM

1667490333981 1667490349075 1667490359161

 

2η ώρα:

Σε αυτήν την ώρα συνεχίσαμε την συζήτηση για την υγιεινή των δοντιών και αναφερθήκαμε στον σωστό τρόπο καθαρισμού των δοντιών. Είπαμε ότι χρειαζόμαστε την οδοντόβουρτά μας και οδοντόκρεμα ώστε να διώξουμε τα μικρόβια από τα δόντια! Επίσης αναφέραμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οδοντικό νήμα καθώς και στοματικό διάλειμμα για τον καθαρισμό τους! Έτσι λοιπόν αποφασίσουμε να κάνουμε αναπαράσταση με βιωματικό τρόπο, τον σωστό καθαρισμό των δοντιών! Πήραμε γλωσσοπίεστρα, σχεδιάσαμε σε χαρτί μια οδοντόβουρτσα, μια οδοντόκρεμα, ένα υγιές χαρούμενο δοντάκι, ένα βρώμικο λυπημένο δοντάκι, και δύο σκανδαλιάρικα μικρόβια και στη συνέχεια τα πλαστικοποιήσαμε και τα κόψαμε και τα κολλήσαμε πάνω στα γλωσσοπίεστρα και φτιάξαμε τις δικές μας κούκλες με θέμα την υγιεινή των δοντιών! Για τί άλλο; Μα φυσικά για να παίξουμε κουκλοθέατρο! Χωριστήκαμε σε ομάδες των τριών ατόμων και η κάθε ομάδα θα έπρεπε να μας παρουσιάσει την δική του ιστορία χρησιμοποιώντας τις κούκλες που είχαμε φτιάξει!

1667578561893 16675786054511668108318849

 

3η ώρα:

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας επιτραπέζιο δοντιών, με απλά υλικά! Έτσι λοιπόν πήραμε ένα χαρτόνι και βάψαμε με τέμπερες ένα στόμα και ζωγραφίσαμε με μαρκαδόρο τα δόντια! Σε κάποια δόντια ζωγραφίσαμε μικρόβια και είπαμε πως όποιος πέφτει πάνω στο χαλασμένο δοντάκι θα πρέπει να πηγαίνει δύο βήματα πίσω! Στόχος του παιχνιδιού είναι να φτάσουμε στο τελευταίο δοντάκι με τον αριθμό 32! Αριθμήσαμε όλα τα δοντάκια από το 1 έως το 32 με τη σειρά! Στη συνέχεια φτιάξαμε και το δικό μας ζάρι από χαρτόνι και ξεκίνησε το παιχνίδι!

1667578628287 1667578665255

 

4ο Εργαστήριο 

1η ώρα:

Σε αυτήν την ώρα μιλήσαμε για τη στοματική κοιλότητα και αναφέραμε τα μέρη του στόματος. Είπαμε ότι μέσα στο στόμα έχουμε γλώσσα και τα ούλα τα οποία είναι για να κρατάνε τα δόντια μας. Αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε ένα πρόσωπο που κρατάει μια οδοντόβουρτσα και είπαμε ότι πρέπει να του δώσουμε δοντάκια γιατί του έλειπαν! Έτσι λοιπόν πήραμε φασόλια και με υγρή κόλλα κολλήσαμε ένα ένα τα δοντάκια στο στόμα του προσώπου!

1667821343503 1667821355551

 

2η ώρα:

Με στόχο την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας, αποφασίσαμε να παίξουμε με τις πλαστελίνες σήμερα και να δημιουργήσουμε προσωπάκια και δοντάκια στις φατσούλες που θα φτιάξουμε! Τέλος κάναμε και ένα φύλλο εργασίας όπου θα έπρεπε να ζωγραφίσουμε μόνο τα τρόφιμα που είναι υγιεινά και κάνουν καλό στα δοντάκια μας!

16678213885981667821319568

 

3η ώρα:

Με τη χρήση απλών υλικών όπως, πλαστικά μπουκάλια, χαρτόνι, κόλλα και βαμβάκι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα γιγάντιο στόμα όπου θα πλένουμε τα δόντια με μια γιγάντια οδοντόβουρτσα! Στόχος της δραστηριότητας είναι να δούμε με βιωματικό τρόπο τη δομή του στόματος και τη σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας κατά τον καθαρισμό!

166791734163116679173489791667917357050

 

5ο Εργαστήριο

1η ώρα:

Ξεκινήσαμε το εργαστήριο με την αφήγηση δύο αγαπημένων παραμυθιών με θέμα τα δόντια και στη συνέχεια συζητήσαμε με τα παιδιά όσα είχαμε ακούσει και δει.

16679172113621667917198805

2η ώρα:

Σε αυτήν την ώρα μιλήσαμε για τις υγιεινές τροφές ! Είδαμε τις κατηγορίες των τροφών και τις βάλαμε σε σειρά με βάση το πόσο συχνά είναι καλό να τις καταναλώνουμε. Μάθαμε τις κατηγορίες ΚΡΕΑΤΙΚΑ,ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΆ,ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ,ΛΙΠΗ,ΓΛΥΚΑ,ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ. Στη συνέχεια τις βάλαμε σε σειρά στο πάτωμα και έπειτα αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε σε χαρτόνι την πυραμίδα της διατροφής.

1667995364836 1667995372851 1667995416713 1667995423893 1667995490373 1667995547616

 

3η ώρα:

Σε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε κάνει για τις υγιεινές τροφές, αναφέραμε πόσο καλό μας κάνει η κατανάλωση φρούτων και πόσες βιταμίνες έχουν. Αποφασίσαμε λοιπόν να φέρουμε όλοι από ένα φρούτο στο σχολείο και να φτιάξουμε όλοι μαζί τη δική μας φρουτοσαλάτα! Είδαμε μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων και είπαμε πως το κάθε φρούτο μας βοηθάει σε πολλά πράγματα στο σώμα μας. Τέλος είπαμε ότι μπορούμε να φάμε φρούτο αντί για γλυκό ώστε να αποφύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης για να μην καταστρέφουμε τα δόντια μας. Μετά τη φρουτοσαλάτα αποφασίσαμε να κάνουμε και φύλλα εργασίας σχετικά, με στόχο την ενίσχυση της προγραφής!

1667995280905 1667995204179 1667995185803 1667995273950 1667995266717166799552635416679955410641667995518008

 

6ο Εργαστήριο

1η ώρα:

Σε αυτήν την ώρα αποφασίσαμε να κάνουμε οδοντοφατσούλες. Πήραμε λοιπόν χαρτόνι κάνσον και κάναμε πατρόν δόντι και το κόψαμε. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τα δόντια που δημιουργήσαμε και κολλήσαμε στο πίσω μέρος γλωσσοπίεστρο. Έτσι δημιουργήθηκαν οι οδοντοφατσούλες μας και παίξαμε με αυτές!

1668101297979 1668101311422 1668101327691 1668101336046

 

2η ώρα:

Αποφασίσαμε να παίξουμε “μουσικές καρέκλες” με διαφορετικό τρόπο. Στα πλαίσια της θεματικής που ασχολούμαστε αναφέραμε ότι πέραν της υγιεινής των δοντιών και της υγιεινής διατροφής, είπαμε ότι για να είμαστε γερά παιδιά θα πρέπει και να αθλούμαστε, να κάνουμε γυμναστική. Αναφέραμε τη φράση: Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Για αυτό λοιπόν αποφασίσαμε με διασκεδαστικό τρόπο να γυμναστούμε. Παίξαμε μια παραλλαγή του παιχνιδιού “μουσικές καρέκλες”. Αντί λοιπόν να φεύγει μια καρέκλα κάθε φορά που σταματάει η μουσική, κολλήσαμε εικόνες από σκίτσα που δείχνουν διάφορες κινήσεις που μπορεί να κάνει και έτσι κάθε φορά που η μουσική σταματάει, το κάθε παιδί θα πρέπει να αναπαριστάνει ό,τι κάνει η φιγούρα στο σκίτσο! Έτσι λοιπόν έγινε κατανοητό με διασκεδαστικό τρόπο, ότι θα πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και πως υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να γυμναστούμε ακόμη και παίζοντας!

1668101344709 1668101376776

 

3η ώρα:

Ολοκληρώνοντας την πρώτη μας θεματική, κάναμε μια τελευταία συζήτηση για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές και πόσο μας επηρεάζει η κατανάλωσή τους τόσο στον οργανισμό μας όσο και στα δόντια μας. Με αφορμή αυτό, αποφασίσαμε να διαβάσουμε το παραμύθι “Μάκης ο Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι” ώστε να δούμε και μέσα από αυτό, τι συμβαίνει μέσα στον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε μια τροφή. Στη συνέχεια κάναμε ένα φύλλο εργασίας σχετικό με το παραμύθι, με σκοπό την ολοκληρωμένη κατανόηση του θέματος!

1668239049056 1668239060691 1668239068792 1668239077769 1668239088555