Η κυρά Σαρακοστή 2021

Η Κυρά Σαρακοστή!

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, με σταυρό στο κεφάλι ή στον λαιμό, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας και με εφτά πόδια που αντιστοιχούσαν στις εφτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα έκοβαν ένα ποδαράκι (…και τις μέρες της μετρούσαν, με τα πόδια της τα επτά, κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να έρθει η Πασχαλιά) και έτσι υπολόγιζαν πόσος καιρός απομένει μέχρι την Ανάσταση. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας της Σαρακοστής. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν με ζυμάρι από αλεύρι, νερό και αλάτι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και στο Νηπιαγωγείο μας, μέσω τηλεκπαίδευσης, κάθε παιδί ζωγράφισε την δική του κυρά Σαρακοστή, μιλήσαμε για το σαρακοστιανό τραπέζι, για τον αριθμό 7, ακούσαμε το τραγούδι της και η γιαγιά του Γρηγόρη, μας την έφτιαξε από ζυμάρι και την ευχαριστούμε!

                            

Και ο Αναστάσης με την μαμά του, την έφτιαξαν και την κρέμασαν στο εικονοτάσι, έτσι όπως έκαναν και οι γιαγιάδες μας !

Και του χρόνου, καλή Σαρακοστή σε όλους!

 

Ζουζουνίσματα…

Φίλοι μου, γεια σας! Είμαστε 13 υπέροχα ζουζουνάκια, μελισσάκια και πεταλουδίτσες και συνεχώς τριγυρίζουμε και ζουζουνίζουμε στον όμορφο χώρο του Νηπιαγωγείου μας! Σύντομα θα ήμαστε κοντά σας, θα σας κάνουμε παρέα, θα ζουζουνίζουμε και θα σας λέμε τα νέα μας, αρκεί να μας επισκέπτεστε …