Ο τοίχος των ανατροπών

Στα πλαίσια του e-twinning έργου που συμμετέχουμε “Οι storytellers της Οικοσυμμαχίας” δημιουργήσαμε τον δικό μας τοίχο με τις ανατροπές μας, ώστε ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος σε όλα τα επίπεδα. Οι μαθητές μας μετέφεραν τον προβληματισμό αυτό ως αποστολή στο σπίτι, ζωγραφίζοντας τα δικά τους “Θέλω” ενώ η ίδια διαδικασία συνεχίστηκε και στο σχολείο. Έπειτα, συναντηθήκαμε διαδικτυακά με το 33ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας και ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες.

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ sa6yN42n

Επέτειος εξέγερσης Πολυτεχνείου

Τιμήσαμε τη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου, των νέων, των φοιτητών, του ελληνικού λαού που πριν 50 χρόνια αγωνίστηκαν για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 
Αξιοποιήσαμε την  παιδική λογοτεχνία (Η κυρά Δημοκρατία της Κ. Αρμενιάκου) και το κουκλοθέατρο (Ντενεκεδούπολη της Ευγ. Φακίνου). Συζητήσαμε και ακούσαμε τραγούδια από σπουδαίους Έλληνες ποιητές και μουσικούς, παρατηρήσαμε και περιγράψαμε έργα χαρακτικής της χαράκτριας Β. Κατράκη. Μιλήσαμε για τη Δημοκρατία και τον αγώνα από τους απλούς ανθρώπους, τους πολίτες για ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη! Τα παιδιά εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά αποκτώντας βιώματα μέσα στο σχολείο τους για τους αγώνες των Ελλήνων  και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Τέλος μεταβήκαμε στην πλατεία του χωριού, όπου και καταθέσαμε λουλούδια στο Ηρώων.

RTsNpmfy fN6jhkyx HIIyO8q

Μειώνω – επαναχρησιμοποιώ – ανακυκλώνω

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου) , οι μαθητές του σχολείου μας ως Πράκτορες του Πλανήτη είχαν αποστολή να φτιάξουν κουμπαράδες με ανακυκλώσιμα υλικά που υπήρχαν στην τάξη μας (πλαστικά ποτήρια, χαρτόκουτο, χρωματιστά κομμάτια χαρτιών και νήματος που είχαν περισσέψει από παλιότερες χειροτεχνίες. Αρκετές ιδέες ευφάνταστες και έπειτα από συζήτηση και συνεργασία τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:

Xe5aVTW6 10 rukwa

“Πράκτορες του Πλανήτη”

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στα πλαίσια της δράσης «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ταξιδεύουν στη Βόρεια Εύβοια» η πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ διοργάνωσε ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στη σειρά των βραβευμένων βιβλίων “Πράκτορες του Πλανήτη” της Ελένης Ανδρεάδη (εκδόσεις Μεταίχμιο).
Οι μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου Μαντουδίου μαζί με τους μαθητές/τριες των νηπιαγωγείων Πηλίου,Κηρίνθου και Προκοπίου έμαθαν τις αιτίες, τις συνέπειες, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων που απειλούν τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.
Μέσα από τον φανταστικό κόσμο των Πρακτόρων του Πλανήτη, τα παιδιά κλήθηκαν να αναλάβουν μυστικές αποστολές που θα τους μάθουν με τη βοήθεια κουίζ, βιωματικών εργαστηρίων, διαδραστικών παιχνιδιών και της μουσικής πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Και να γίνουν τελικά τα ίδια τα παιδιά “Πράκτορες του Πλανήτη”! Τα παιδιά ανακάλυψαν πώς να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από τα βαμπίρ ενέργειας, τη ρύπανση και άλλους περίεργους χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων του κυρίου Πουφ και της κας. Πιφ, της αχόρταγης Σουπάρας και της Χωματερής. Έμαθαν για τις απόρρητες αποστολές των Πρακτόρων του Πλανήτη στο σπίτι, στο σχολείο και στη γειτονιά. Κατανόησαν πώς αντιμετωπίζουμε την αλόγιστη σπατάλη ενέργειας, τη ρύπανση και την αδιαφορία, συμπεριλαμβανομένων των βλαβερών επιπτώσεων του κυρίου Πουφ και της κας Πίφ (επίσης γνωστούς ως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο), δύο αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και κάνουν τον πλανήτη μας ολοένα και πιο ζεστό.

Ανώνυμο σχέδιο 397087055 216536054793899 7446202036639972369 n