Μιλήσαμε για τα επαγγέλματα!!Τι επάγγελμα κάνει η μαμά και ο μπαμπάς; Τι επάγγελμα θέλουμε να κάνουμε εμείς όταν μεγαλώσουμε;
Ας γνωρίσουμε κάποια και αποφασίζουμε μετά !Πρώτα διαβάσαμε την ιστορία “Ωχ, χταπόδι λάθος πόδι “!Ένα χταπόδι που μπέρδευε καμιά φορά τα πόδια καθώς κάθε πόδι έκανε και διαφορετική δουλειά !
Έπειτα είδαμε μερικές εικόνες και βάλαμε τα αντίστοιχα εργαλεία σε κάθε επάγγελμα! Ακόμη, κάναμε παζλ και παίξαμε παντομίμα!
Αναφέραμε όμως ότι λόγω της τεχνολογίας ,κάποια επαγγέλματα που υπήρχαν παλιά ,πλέον έχουν εξαφανιστεί!Τα είδαμε σε εικόνες ,συζητήσαμε τους λόγους που εξαφανίστηκαν και παίξαμε παιχνίδι αναγραμματισμού !
Ήρθε ο Φλεβάρης! Το τρίτο παιδάκι του φθινοπώρου! Ένας μήνας γεμάτος χαρές, πάρτι και χορούς!
Αρχικά , συνθέσαμε το όνομά του και είπαμε την ιστορία “Τα παιχνίδια του Φλεβάρη”!
Έπειτα, μάθαμε γιατί τον λένε “Κουτσοφλέβαρο”! Είναι κουτσός; Μα ναι! Του κόψανε τα αδερφάκια δυο μέρες γιατί ήταν άτακτος και ήπιε όλο το κρασί. Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε αυτή την ιστορία και το διασκεδάσαμε.
Ξεκινήσαμε με αφορμή το αγαπημένο μας χρώμα και παιχνίδι! Συνειδητοποιήσαμε ότι ο καθένας είχε το δικό του αγαπημένο χρώμα και παιχνίδι! Έτσι, φτιάξαμε τον ήλιο που στο κάθε χεράκι ο καθένας ζωγράφισε τι του αρέσει περισσότερο να κάνει.
Συνεχίσαμε με την ανάγνωση του παραμυθιού “Ο λύκος ο Ζαχαρίας θέλει να αλλάξει χρώμα”. Ένας λύκος που δεν του άρεσε ο εαυτός του και το μαύρο χρώμα και ήθελε να αλλάξει! Στο τέλος όμως κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας. Εμείς, με αφορμή αυτό το παραμύθι ντύσαμε τον λύκο τον Ζαχαρία με το ανάλογο χρώμα την κάθε ημέρα της εβδομάδας και φτιάξαμε τα δικά μας πορτραίτα λέγοντας πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας!
Φυσικά, φτιάξαμε τις πρώτες μας ταυτότητες!
Πειραματιστήκαμε λίγο ακόμα και εμπνευστήκαμε από τους πίνακες του Picasso που έφτιαχνε πρόσωπα στους πίνακες τους λίγο….περίεργα.
Συνεχίσαμε με τον ΄Έλμερ, τον παραδαλό ελέφαντα΄! Έναν ελέφαντα, παρδαλό και πολύχρωμο που φαινόταν να διαφέρει από τους άλλους! Προσπάθησε να αλλάξει αλλά στο τέλος κατάλαβε ότι ίσως δε διαφέρει και τόσο , απλά έχει άλλο χρώμα και ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί!
Κι αν ήμασταν όλοι ίδιοι;Πώς θα ήταν ο κόσμος;Για να το καταλάβουμε , είδαμε τον πίνακα τον Γιάννη Γαϊτη ! Εκεί βάλαμε τον εαυτό μας , που είναι μοναδικός και ξεχωριστός!
Εμείς βρήκαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές που είχε ο Έλμερ από τους άλλους ελέφαντες και φτιάξαμε μια κατασκευή με τις έννοιες “ΣΕΒΑΣΜΟΣ- ΑΠΟΔΟΧΗ- ΦΙΛΙΑ”.
Το ίδιο μας δίδαξαν και τα δύο αυγά! Έχουν διαφορετικό χρώμα όμως μέσα είναι το ίδιο! Άρα, όσο και να διαφέρουμε , όλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες ( σπίτι, φίλους, παιχνίδι, αγάπη κ.α)
Έτσι , είδαμε άτομα που ενώ είχαν πόδια δεν μπορούσαν να περπατήσουν, ενώ είχαν μάτια δεν μπορούσαν να δουν. Αναφερθήκαμε δηλαδή στα άτομα με κάποιες δυσκολίες και στις πινακίδες ή στα σύμβολα που πρέπει να δίνουμε σημασία .Πώς νιώθουν; Τι πρέπει να τους πούμε; Μπορούμε να παίξουμε μαζί τους; Προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση τους και καταλάβαμε πόσο δύσκολο είναι να μην έχεις κάποια από τις αισθήσεις όπως η όραση!
Όμως, τι είναι οι αισθήσεις; Ποιες είναι; Τις είδαμε και παίξαμε ένα παιχνίδι κατηγοριοποίησης.
Στο τέλος του εργαστηρίου , προσπαθήσαμε να μας μείνουν στο μυαλό οι λέξεις- κλειδιά: αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα και φιλία και χορέψαμε όλοι μαζί το “Αν όλα τα παιδιά της Γης”!
Ολοκληρώσαμε το 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο “Μικροί Μετεωρολόγοι”!
Αρχικά γνωρίσαμε τα καιρικά φαινόμενα , τα ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε έναν δικό μας πίνακα αναφοράς!
Έπειτα ψηφίσαμε τον αγαπημένο μας καιρό, τον ζωγραφίσαμε προγραμματίσαμε τη μελισσούλα ( bee boot) ώστε να πηγαίνει κάθε φορά στο αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο και παίξαμε σχετικά παιχνίδια στον Η/Υ.
Συνεχίσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη βροχή! Από που πέφτει η βροχή; Ποιος βάζει το νερό στα σύννεφα; Όλες αυτές τις απορίες μας , τις λύσαμε από τον κύκλο του νερού.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Το ταξίδι της σταγόνας” και είδαμε σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο! Φτιάξαμε ακόμα ομαδικά τη μακέτα του νερού, παίξαμε πολλά παιχνίδια μαθηματικών με σταγόνες και σύννεφα, κατασκευάσαμε βροχόμετρο , κάναμε πειράματα και στο τέλος πήραμε το επιτραπέζιο με το ταξίδι της σταγόνας!
Το τραγούδι για τον κύκλο του νερού:
Όμως, όταν το σύννεφο είναι πάνω απ΄το βουνό, επειδή έχει κρύο , η σταγόνα γίνεται χιόνι! Φτιάξαμε λοιπόν χιόνι στη τάξη και παίξαμε!
Ακολούθησε η ανάγνωση του παραμυθιού “Ο χιονάνθρωπος που κρύωνε”, ώστε να μιλήσουμε για την τήξη- πήξη! Πήραμε ένα παγάκι και το δίναμε από χέρι σε χέρι βλέποντας πως λιώνει και πως γίνεται πάλι νερό( τήξη) ! Το ίδιο έγινε και με τα καραβάκια μας από πάγο! Στο τέλος , φτιάξαμε χρωματιστά παγάκια ( πήξη) και ζωγραφίσαμε γρήγορα πριν λιώσουν.
Ας δούμε και τον αέρα! Πού βρίσκεται; Τον βλέπουμε;
Είδαμε την ιστορία “Ο Βοριάς και ο Ήλιος” και μάθαμε για τη δύναμη του ανέμου και τα μποφόρ ( αύρα, μέτριος άνεμος, δυνατός άνεμος, θύελλα και τυφώνας) ! Έπειτα , αφού προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τα 4 σημεία του ορίζοντα, φτιάξαμε ανεμοδείκτη και ανεμούριο και έναν ανεμοστρόβιλο μέσα στο βάζο!
Έπειτα, βρήκαμε λέξεις από “Α,α” όπως αέρα και φουσκώσαμε ένα μπαλόνι χωρίς αέρα αλλά με σόδα και ξύδι!
Η σειρά του ήλιου! Είδαμε τη θέση της Γης σε σχέση με τον ήλιο ( 3 η στο ηλιακό σύστημα) και συζητήσαμε τη θέση της ( ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από τον ήλιο)! Συνεχίσαμε με την ιστορία του Δαίδαλου και Ίκαρου , με τον τελευταίο να μην ακούει τη συμβουλή του πατέρα του και να πηγαίνει κοντά στον ήλιο!
Τώρα σειρά έχει το ουράνιο τόξο! Είπαμε την ιστορία για τον μάγο των 7 χρωμάτων, δηλαδή το ουράνιο τόξο , είδαμε και μετρήσαμε τα χρώματά του και το ζωγραφίσαμε! Μετά με ένα φακό και ένα cd φτιάξαμε το δικό μας ουράνιο τόξο μέσα στη τάξη!
Στο τέλος, μάθαμε για τη θερμοκρασία! Τι σημαίνει υψηλή και χαμηλή θερμοκρασία; Πότε είναι υψηλή και πότε χαμηλή; Το ξεχωρίσαμε μέσα από παιχνίδι !
Κλείσαμε το εργαστήριο, μιλώντας για την αξία του νερού και τρόπους ώστε να μη το σπαταλάμε και φτιάξαμε σύνθετες λέξεις με το ….νερό φυσικά!
Στο σπίτι πήραμε τον τροχό του καιρού ώστε να βάζουμε το δείκτη στην αντίστοιχη εικόνα- καιρό όπως κάναμε και στο σχολείο όπου καταγράφαμε τον καιρό!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή