Το ψωμί ! Το ψωμάκι! Είναι τόσο υγιεινό και βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της διατροφής!Όμως πως γίνεται;
Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση του παραμυθιού “Σιτάρι” στο οποίο ο ήρωας αναρωτιέται πώς γίνεται το ψωμί !Άρχισε λοιπόν την αναζήτηση πληροφοριών και μαζί με αυτόν και εμείς !Βάλαμε τις εικόνες στη σωστή σειρά…
Χορέψαμε τον “Γεωργό”..
Και φυσικά σηκώσαμε τα μανίκια μας και ζυμώσαμε τα δικά μας ψωμάκια που ψήσαμε και τα απολαύσαμε !
Όμως για να δούμε πως μεγαλώνει ο σπόρος!Είδαμε τα στάδια ανάπτυξης του φυτού και σε τι χρησιμεύει το κάθε μέρος του (ρίζες , βλαστός, φύλλα).
Στο τέλος δραματοποιησαμε το ποιηματάκι “Το μικρό σποράκι”:
Το σποράκι
Σποράκι μικρό είμαι εγώ
στο χώμα κοιμάμαι για λίγο καιρό.
Το φως με ζεσταίνει και θέλω νερό
ριζούλες θα βγάλω, τον ήλιο θα δω.
Κοτσάνι θ’ απλώσω θα έχω βλαστό
με φύλλα κομψά θα ντυθώ
και ωραίους καρπούς παντού θα σκοπό.
Στο τέλος ,φυτέψαμε τα δικά μας σποράκια, τις φακές και ανυπομονούμε να τις δούμε να μεγαλώνουν!
Ο Νοέμβρης είναι μήνας που ξεκινάει το μάζεμα των ελιών για να γίνει λάδι! Πώς γίνεται όμως; Ποια διαδικασία χρειάζεται;
Πριν μάθουμε πως γίνεται το λάδι, πρώτα αναφερθήκαμε στο μύθο της θεάς Αθηνάς και του θεού Ποσειδώνα! Η μάχη ήταν μεγάλη: Ποιος από τους δύο θεούς θα δώσει το όνομα του στη νέα πόλη;Η Αθηνά ή ο Ποσειδώνας; Βρέθηκε η λύση!Αυτός που θα έδινε στους ανθρώπους το καλύτερο δώρο. Ο θεός Ποσειδώνας πρόσφερε στους ανθρώπους τη θάλασσα ενώ η θέα Αθηνά την ελιά ! Η ελιά αποφάσισαν όλοι ότι ήταν πιο χρήσιμο δώρο οπότε κέρδισε η θέα Αθηνά και η πόλη ονομάστηκε Αθήνα!
Έπειτα, είδαμε τη διαδικασία που χρειάζεται η ελιά να γίνει λάδι! Βάλαμε τις εικόνες στη σωστή σειρά, κάναμε σύνθετες λέξεις με το “λάδι” και βάλαμε τις ποσότητες από το περισσότερο στο λιγότερο!
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων της ενότητας Ευ Ζην , ασχοληθήκαμε με την υγιεινή διατροφή! Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση ενός παραμυθιού “Το στρουμπουλό τερατάκι” ! Ένα τερατάκι που έτρωγε μόνο ανθυγιεινά …μέχρι που ο παππούς του τον έκανε κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι να βάλουμε στη ζωή μας την υγιεινή διατροφή και την άσκηση!
Για να βοηθήσουμε το τερατάκι να τρώει σωστά, αρχικά διαχωρίσαμε τις τροφές σε υγιεινές και μη και έπειτα το ταΐσαμε μόνο με τις υγιενές !
Με τόσα φαγητά , σαν να μας άνοιξε η όρεξη! Οπότε ζωγραφίσαμε ο καθένας το δικό του αγαπημένο φαγητό! Και επειδή σε πολλούς το αγαπημένο φαγητό ήταν τα μακαρόνια, παίξαμε ένα παιχνίδι: Ποιος θα φάει πιο γρήγορα τα μακαρόνια;
Όμως τι σημαίνει υγιεινή διατροφή; Καθόλου γλυκά; Καθόλου σοκολάτες; Όχι βέβαια! Άρα; Κάθε πότε πρέπει να τα τρώμε; Σε αυτό θα μας βοηθήσει η πυραμίδα της Διατροφής! Φτιάξαμε λοιπόν τη δική μας πυραμίδα και είδαμε ότι τα γλυκά που είναι σε μικρό κουτάκι, πρέπει να τα τρώμε μόνο μια φορά την εβδομάδα!
Στη συνέχεια , είδαμε την προέλευση των τροφών και μάθαμε πληροφορίες για τον κάθε όροφο της πυραμίδας και…φτιάξαμε τα σπιτάκια!
Περισσότερο ασχοληθήκαμε με τη κατηγορία των φρούτων και λαχανικών με τις πολύτιμες βιταμίνες τους! Τα διαχωρίσαμε σε φρούτα και λαχανικά, τα κάναμε με πλαστελίνη και φτιάξαμε το δικό μας ιδιαίτερο ουράνιο τόξο ! Ακόμα, κάναμε αντιστοίχιση λέξεων και παίξαμε το παιχνίδι “Τι έχω στο κεφάλι μου;” Τέλος, παίξαμε ένα παιχνίδι μαθηματικών με τις ανισότητες: Ο κροκόδειλος ανοίγει το στόμα πάντα προς τα περισσότερα!
Μάθαμε το τραγούδι “Φρούτα- φρουτ” …
και το τραγούδι: “Στις σαλάτες λέμε ΝΑΙ – Στο ψωμάκι λέμε ΝΑΙ¨”
Στο τέλος κάναμε μια σχετική κατασκευή: Την κατσαρόλα της Υγιεινής Διατροφής!
Κλείσαμε την ενότητα αυτή προσπαθώντας να συνδέσουμε την υγιεινή διατροφή με την ενέργεια και τη δύναμη! Έτσι, φανταστήκαμε ότι είμαστε ρομπότ! Όταν τρώμε σωστά, η μπαταρία του ρομπότ είναι φορτισμένη και γεμάτη! Όταν όμως τρώμε ανθυγιεινά, η μπαταρία εξαντλείται! Χορέψαμε λοιπόν το τραγούδι μουσικοκινητικής “Ρομπότ”
Ημέρα Πολυτεχνείου! Μια ημέρα που μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας! Ξεκινήσαμε λοιπόν να προσεγγίσουμε αυτές τις έννοιες με το παραμύθι “Ο κύριος Δήμος και ο κύριος Τύρρανης”. Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε παρακάτω:
Αφού το διαβάσαμε, συγκρίναμε τις διαφορές που είχαν στη συμπεριφορά τους αυτοί οι δύο ήρωες και έπειτα στήσαμε το δικό μας εκλογικό κέντρο και ψηφήσαμε και εμείς! Το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνο υπέρ του κυρίου Δήμου!
Στη συνέχεια τραγουδήσαμε το ¨Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο¨
και…το ίδιο κάναμε και εμείς! Ζωγραφίσαμε τον δικό μας τοίχο!
Στο τέλος κάναμε μια κατασκευή με το περιστέρι της ειρήνης!
Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για το σεισμό και πώς να προστατευτούμε από αυτόν! Τι είναι όμως ο σεισμός; Γιατί συμβαίνει; Σύμφωνα λοιπόν με έναν αρχαίο μύθο η θεά Αθηνά έριξε έναν βράχο πάνω στον γίγαντα Εγκέλαδο και τώρα βρίσκεται κάτω από τη γη! Όταν καμιά φορά ξυπνάει και κουνιέται, τρέμει και η γη!
Αυτό βέβαια δε είναι πραγματικός λόγος! Έτσι, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τις πλάκες της γης, τις οποίες όταν απομακρύναμε είδαμε πως κουνιούνται τα σπίτι, τα δέντρα κα προκαλώντας πολλές φορές και καταστροφές! Για αυτό και αναφερθήκαμε στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (100, 166, 199) και στο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών!
Είδαμε ένα σχετικό βίντεο για το πώς να προστατευτούμε όταν γίνει σεισμός.
μάθαμε ένα σχετικό τραγουδάκι και …
φτιάξαμε τα σεισμο-σπιτάκια!
Όμως, για να δούμε πώς είναι η γη εσωτερικά!
Αφού είδαμε τα στρώματα από τα οποία αποτελείται, μιλήσαμε για τα αγαπημένα μας ηφαίστεια από τα οποία βγαίνει η λάβα από το εσωτερικό της γης ! Και τώρα: ώρα για πείραμα! Σόδα, ξύδι και κόκκινο χρώμα ήταν όσα χρειαστήκαμε για να φτιάξουμε το δικό μας ηφαίστειο και να δούμε από κοντά την έκρηξη!
31 Οκτωβρίου! Η Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης; Τι είναι η αποταμίευση; Γιατί είναι χρήσιμο να κάνω αποταμίευση; Πριν απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα , ξεκινήσαμε να γνωρίσουμε τα χρήματα: τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα! Αφού συζητήσαμε τι μπορούμε να αγοράσουμε με τα χρήματα, έπειτα επικεντρωθήκαμε στην αξία της αποταμίευσης!
Εμείς ως παιδιά αποφασίσαμε να κάνουμε αποταμίευση με τη βοήθεια των κουμπαράδων μας! Μάθαμε ένα σχετικό αίνιγμα για τον κουμπαρά, αναλύσαμε τη παροιμία ¨φασούλι, το φασούλι γεμίζει το σακούλι¨ , διαβάσαμε το παραμύθι “Αν κάθε μέρα….” και φυσικά φτιάξαμε τους δικούς μας κουμπαράδες!
Αρχίσαμε να αναγνωρίζουμε τα σχήματα! Ποια είναι;;Τι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει το καθένα; Πόσες γωνίες έχουν; Πόσες πλευρές; κ.α Για να τα μάθουμε καλύτερα, παίξαμε διάφορα παιχνίδια αναγνώρισης και συσχέτισης, μάθαμε για το καθένα το αντίστοιχο τραγούδι και γίναμε μικροί καλλιτέχνες….φτιάξαμε σχηματο- δημιουργίες πραγματικά φανταστικές!
Γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ !!!Μάθαμε την ιστορία και τα γεγονότα μέσα από εικόνες, μιλήσαμε για την ελληνική σημαία και φυσικά ετοιμαστήκαμε για την γιορτή μας. Φτιάξαμε το σκηνικό, ελληνικές σημαίες, τα φανταράκια μας και είπαμε τα ποίημα και τα τραγούδια με φωνούλες δυνατές! Στο τέλος, κάναμε παρέλαση !!!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή