Άρθρα ανά μήνα: Ιούνιος 2022
1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων
Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες
Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα της θεματικής «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην», υλοποιήθηκε κατά τους μήνες Οκτώβρη-Νοέμβρη 2021 πρόγραμμα με τίτλο: «Ενδυνάμωση. Συνεργασία. Αποδοχή. Προλαβαίνουμε τη Βία πριν εμφανιστεί».
Η επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής κατά τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς δεν ήταν τυχαία. Το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε θέτει ως σκοπό την πρωτογενή πρόληψη εκδήλωσης περιστατικών βίας, δηλαδή την θωράκιση των μαθητών απέναντι στους τρόπους αντιμετώπισης των περιστατικών βίας γενικότερα και του σχολικού εκφοβισμού ειδικότερα.
Η πρωτογενής πρόληψη αφορά σε παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται προτού εκδηλωθεί ένα δυσάρεστο ή βλαπτικό φαινόμενο. Το να προλάβεις άλλωστε ένα δυσάρεστο γεγονός είναι καλύτερο από το να το θεραπεύεις ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης. Στην περίπτωση μας το δυσάρεστο και βλαπτικό συμβάν είναι η Βία.
Πώς όμως μπορούμε να θωρακίσουμε τους μαθητές μας;
Ξεκινάμε δουλεύοντας διαδοχικά τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η Ενδυνάμωση. Να δυναμώσουμε το μέσα μας, να πιστέψουμε στον εαυτό μας ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να μας εκφοβίσει. Βασική προϋπόθεση για την ενδυνάμωση είναι η γνώση του εαυτού μας. Ξεκινάμε λοιπόν να γνωρίσουμε το μέσα μας. Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες κυρίως ψυχοκινητικές καθώς και η δημιουργία φακέλου σχετικά με τον εαυτό μας. («Ποιος είμαι; Ποιο είναι το αγαπημένο μου χρώμα; Το αγαπημένο μου ζώο ή παιχνιδι; Κτλ.). Έπειτα το κάθε παιδί παρουσίασε τις εργασίες αυτές στην ολομέλεια* με σκοπό να επιτύχουμε, εκτός από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, την συνειδητοποίηση του εαυτού τους και σε σχέση με τους άλλους. Στο σημείο αυτό ακριβώς γίνεται η μετάβαση στο επόμενο στάδιο το οποίο αφορά στη συνεργασία.
Η Συνεργασία απαιτεί συλλογικότητα και ομαδικό πνεύμα. Αυτοί είναι και οι επόμενοι στόχοι μας. Να καταφέρουμε τα παιδιά εκτός από την γνώση του εαυτού τους να γνωρίσουν και την αξία της ομάδας. Να αναπτύξουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Για να μπορέσουμε όμως να συγκροτήσουμε ομάδες πρέπει να γνωρίσουμε τους «άλλους» και να συνδεθούμε μαζί τους. Συνδεόμαστε ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, την ψυχοκίνηση, τα μουσικοκινητικά δρώμενα και τα παιχνίδια επικοινωνίας, οι μαθητές γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους. Επίσης μέσα από βίντεο, Παραμύθια και τις Κοινωνικές Ιστορίες που διαβάσαμε γνώρισαν πολλούς ήρωες οι οποίοι πρωταγωνιστούσαν σε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. Οι μαθητές προσπάθησαν να μπουν στην θέση των ηρώων αυτών και να αναζητήσουν υγιείς τρόπους για την επίλυση του προβλήματος βίας που παρουσιαζόταν. Έτσι λοιπόν σε αυτό το στάδιο καλλιεργήθηκαν οι δεξιότητες της επίλυσης προβλημάτων, η έννοια του «μαζί», το ομαδικό πνεύμα και η ενσυναίσθηση δηλ. η δεξιότητα του να μπορώ να μπαίνω στη θέση του άλλου, να τον συν-αισθανθώ.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο δουλέψαμε την έννοια της Αποδοχής. Για να μπορέσω να αποδεχτώ τον «άλλο» θα πρέπει να τον έχω γνωρίσει και να έχω συνδεθεί μαζί του μέσω των κοινών και διαφορετικών στοιχείων . Επομένως η αποδοχή θα επέλθει εφόσον έχουμε δουλέψει πολύ καλά τα παραπάνω στάδια και συνεχίσουμε να τα δουλεύουμε διαρκώς. Η αποδοχή λειτουργεί θεραπευτικά. Είναι ο τρόπος να προλάβουμε την εμφάνιση της βίας, ή το αντίδοτο για την αντιμετώπιση της όταν αυτή εκδηλωθεί.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Σπυριδάκη Κατερίνα
*Ολομέλεια: η συγκέντρωση όλων των μελών μιας ομάδας
Ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δράσεις:
ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: «ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕ ΧΤΥΠΑΝΕ, ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΓΑΠΑΝΕ» ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ