ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 1, ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ

Η σχολική τάξη αποτελεί ένα κοινωνικό σύστημα όπου οι συμπεριφορές των µελών της βρίσκονται σε άμεση αλληλεπίδραση. Τα αποτελέσματα αυτής της αλληλεπίδρασης, αποτυπώνονται στη διαμόρφωση του κλίματος της τάξης και καθορίζουν την ποιότητα των σχέσεων και των αισθημάτων των µελών της. Στο σχολείο το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας. Η επιτυχία ή όχι κάθε διδακτικής ή μαθησιακής συνδιαλλαγής καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της διαπροσωπικής σχέσης που υπάρχει μεταξύ του/της εκπαιδευτικού και μαθητή/ριας. Η μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαμόρφωση αυτής της σχέσης ανήκει στον/στην εκπαιδευτικό, ο/η οποίος/α είναι ενήλικας και επαγγελματίας παιδαγωγός, η συμπεριφορά και οι στάσεις του/της οποίου/ας επηρεάζουν την συμπεριφορά και τα συναισθήματα των μαθητών/ριών του (Μπαραλός & Φωτοπούλου, 2010). Η μαθητική τάξη θα πρέπει να λειτουργεί ως κοινότητα όπου η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων και η ελευθερία σκέψης και έκφρασης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Η διαφορετικότητα και οι ιδιαιτερότητες του καθενός πλουτίζουν την σχολική ζωή, αλλά συγχρόνως δημιουργούν και δυσκολίες, αφού τα παιδιά αδυνατούν πολλές φορές να κατανοήσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων (Σακελλαρίου, 2002). Τα παιδιά χρειάζεται να αντιληφθούν ότι έχουν αξία και αξίζουν τον σεβασμό των άλλων ώστε και αυτά να αποδώσουν αξία στους άλλους. Το σχολείο, μπορεί να αναπτύξει στάσεις αποδοχής και σεβασμού στο διαφορετικό και να ενισχύσει την ενσυναίσθηση της σχολικής κοινότητας, περιορίζοντας έτσι τη περιθωριοποίηση παιδιών/ατόμων με διαφορετικές ικανότητες και να ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντάσσεται στους βασικούς στόχους και στις γενικές αρχές και επιδιώξεις της ελληνικής εκπαίδευσης (ΦΕΚ 303Β/13-03-2003).

Το πρώτο μας εργαστήριο δεξιοτήτων τελείωσε … Τα νήπια ενθαρρύνθηκαν να αξιολογήσουν προφορικά τις εμπειρίες που απόκτησαν, να περιγράψουν τα βιώματά τους, να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους, να κάνουν εκτιμήσεις για τις διάφορες δραστηριότητες και να θέτουν νέα ερωτήματα.

Στόχοι του προγράμματος; *Να αναπτύξουν ικανότητες αυτογνωσίας και δεξιότητες ενσυναίσθησης. *Να συνειδητοποιήσο υν την διαφορετικότητά τους, να μάθουν να σέβονται και να αποδέχονται την ιδιαιτερότητα του άλλου. *Να μπορούν να εκφράζονται χρησιμοποιώντας τον προφορικό λόγο. *Να κατανοήσουν ότι είμαστε διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί. *Να συνειδητοποιήσο υν την μοναδικότητα, αλλά και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές που μπορεί να υπάρχουν καθώς και να αντιληφθούν ότι έχουμε κοινά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. *Να ενθαρρυνθούν να γράψουν το όνομά τους όπως μπορούν. *Να αντιληφθούν τα παιδιά ότι ο προφορικός λόγος μετατρέπεται σε γραπτό. *Να κατανοήσουν τη σημασία της γραφής ως μέσου επικοινωνίας. *Να αποκτήσουν ικανότητες συνεργασίας, βρίσκοντας τον δικό τους τρόπο να ανταποκριθούν σε πραγματικές δυσκολίες. *Να πλουτίσουν τις δυνατότητες έκφρασής τους μέσω του αυτοσχεδιασμού και της εξερεύνησης νέων υλικών με την αφή. *Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας. *Να προβληματίζοντα ι σε ποικίλες καταστάσεις, να κάνουν υποθέσεις και να καταλήγουν σε συμπεράσματα. *Να αναπτύξουν το συναίσθημα και τη φαντασία τους, υποδυόμενοι άλλα πρόσωπα.

IMG 20251023 150838   IMG 20251023 150610  IMG 20251023 150715IMG 20251023 150756IMG 20251023 150917IMG 20251023 151006

Φθινόπωρο φτάνει τα φύλλα όλο πέφτουν

Αφορμή τα φύλλα στην αυλή μας που τα μαζέψαμε, τα κατηγοροποιήσαμε , ταξιδέψαμε μαζί τους με το ρομποτάκι μας και κάναμε πειράματα! Η Ρούλα η Φθινοπωρούλα ήταν το εικαστκό μας απαύγασμα

IMG 20251016 090813   IMG 20251016 090653  IMG 20251016 090600  IMG 20251016 090442

4 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Συζητήσαμε και ευαισθητοποιηθήκαμε για τα αγαπημένα μας τετράποδα! Στο τέλος η παλάμη μας έγινε ζωάκι…

IMG 20251016 091049
Εικαστική δημιουργία επηρεασμένοι από τον καλλιτέχνη Romero Britto

received 838876982139182