Ας παίξουμε με τα σχήματα!

3η δραστηριότητα

Γνωρίζουμε την ιστορία του Τάνγκραμ.

Η πραγματική προέλευση του τάνγκραμ είναι άγνωστη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το τάνγκραμ ήταν ένα δημοφιλές παιχνίδι στην Κίνα κοντά στην έναρξη του δέκατου ένατου αιώνα. Μετά έφτασε στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, όπου έγινε επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του δέκατου ένατου αιώνα.

Σύμφωνα με το μύθο, πριν από χιλιάδες χρόνια, ένας σοφός στην αρχαία ανατολή έπρεπε να μεταφέρει ένα υαλοπίνακα. Με αυτό το γυαλί θα έφτιαχναν το πρώτο γυάλινο παράθυρο για το βασιλικό παλάτι. Επειδή ήταν δύσκολο να μεταφερθεί, όποιος το αναλάμβανε θα είχε μεγάλη ευθύνη. Ο σοφός για να προστατεύσει το γυαλί, πρώτα το τύλιξε με τα καλύτερα μεταξωτά, μετά με δέρμα που ήταν ισχυρό για να προστατεύσει το γυαλί αλλά και αρκετά μαλακό ώστε να μην το σπάσει και στο τέλος με ένα παχύ στρώμα καμβά για να το προστατεύσει από κάθε κίνδυνο.

Μετά από μέρες ταξιδιού, ο σοφός έφτασε στο πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού του. Έφτασε σε ένα βραχώδες βουνό. Ανέβηκε στο βουνό, επιλέγοντας προσεκτικά κάθε βήμα, έτσι ώστε να μην σκοντάψει κατά λάθος και ενδεχομένως σπάσει το γυαλί. Όταν έφτασε στην κορυφή μπορούσε να δει από ψηλά το παλάτι και κατάλαβε ότι το ταξίδι του είχε σχεδόν τελειώσει. Δυστυχώς, ενώ πλησίαζε, δεν είδε στο έδαφος  ένα μικρό  βοτσαλάκι. Το πάτησε και έπεσε κάτω από το λόφο, μαζί με το γυαλί! Όταν σηκώθηκε άνοιξε αμέσως το πακέτο που περιείχε το γυαλί. Πρώτα ξεδίπλωσε τον καμβά, μετά το δέρμα και τέλος το μετάξι. Προς έκπληξή του, το παράθυρο δεν είχε σπάσει σε ένα εκατομμύριο κομμάτια, όπως περίμενε, αλλά σε επτά κομμάτια. Υπήρχε ένα τετράγωνο, ένα παραλληλόγραμμο και πέντε τρίγωνα.

Ο σοφός  προσπάθησε να ταιριάξει τα κομμάτια και να δώσει  το σχήμα του αρχικού τετραγώνου. Στην αρχή έκανε ένα ορθογώνιο. Στη συνέχεια ήρθε με ένα παραλληλόγραμμο. Τέλος, μετά από πολλές προσπάθειες, κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια σε ένα τετράγωνο. Κατάλαβε ότι μπορούσε να κάνει πάρα πολλούς συνδυασμούς και πολλά ενδιαφέροντα σχήματα που θα μπορούσαν να γίνουν με την τακτοποίηση των κομματιών. Με αυτή την αποκάλυψη, ο σοφός τύλιξε τα κομμάτια στην αρχική συσκευασία και συνέχισε το ταξίδι του.

Όταν έφτασε στο παλάτι, ο σοφός  παρουσίασε το πακέτο στο βασιλιά, αλλά όχι ως ένα απλό τζάμι. Ο σοφός είπε την ιστορία του ταξιδιού του, χρησιμοποιώντας τα κομμάτια του σπασμένου γυαλιού για να τονίσει τις περιπέτειές του. Ο βασιλιάς έμεινε έκπληκτος με τα σχήματα και από τότε ο ίδιος και ο λαός του βασιλείου  αγκάλιασαν γρήγορα το νέο παιχνίδι. Και έτσι γεννήθηκε η τέχνη του τάνγκραμ!

Φτιάχνουμε το γνωστό παιχνίδι τάνγκραμ.

Κόβουμε δύο μεγάλα κόκκινα τρίγωνα, ένα μεσαίο πράσινο τρίγωνο, δύο μικρά μπλε τρίγωνα, ένα κίτρινο τετράγωνο, ένα πορτοκαλί πλάγιο παραλληλόγραμμο.

Βλέπουμε τις εικόνες και προσπαθούμε να βάλουμε στη σωστή θέση τα σχήματα και να φτιάξουμε την κάθε εικόνα.

Πληροφορίες:

http://topiooraiosxoleioeinaitonipiagvgeio.blogspot.com/2012/11/blog-post_26.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BC