Βοηθάω-Νοιάζομαι

335 Best ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ images | Sequencing pictures ...

Δύο σημαντικές δεξιότητες με τις οποίες οπλίζουμε την φαρέτρα των παιδιών είναι η ικανότητα να δείχνουν στους άλλους οτι νοιάζονται, βοηθώντας τους ή ακούγοντας τους, τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. Σημαντικός ο τρόπος που δείχνουμε και ζητάμε βοήθεια.

Προκειμένου να κατανοήσουν τα παιδιά καλύτερα τις έννοιες μπορείτε να τους διαβάσετε το παραμύθι <<Του σκοινιού τα μανταλάκια>> (https://www.youtube.com/watch?v=T3g0vDEPjgw). Στην συνέχεια προτρέψτε τα να ζωγραφίσουν στιγμές που έχουν βοηθήσει.

Οι οργανώσεις που δίνουν βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες είναι πολλές και μαζί με τα παιδιά μπορείτε να περιηγηθείτε στις σελίδες τους (ενδεικτικά <<Το χαμόγελο του παιδιού>>, <<Unicef>>, <<Γιατροί χωρίς σύνορα>>, <<Βοήθεια στο σπίτι>>). Όλες αυτές οι οργανώσεις βοηθούν ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ειδικά στις μέρες μας. Κυρίως το πρόγραμμα <<Βοήθεια στο σπίτι>> είναι εκείνο που βοηθάει τους παππούδες και τις γιαγιάδες όταν εκείνοι δεν μπορούν π.χ. να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, να ψωνίσουν μόνοι τους ή να πάρουν τα φάρμακά τους. Με την βοήθεια των παιδιών οργανώστε ένα πρόγραμμα <<Βοήθειας στο σπίτι>> και συζητήστε με τα παιδιά ποιες δουλειές μπορούν να αναλάβουν και ποιες μέρες ώστε να βοηθούν και εκείνα στο σπίτι αλλά να βοηθούν και εσάς που κουράζεστε. Καταγράψτε το σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ώστε να μπορείτε να το συμβουλεύεστε καθημερινά.